Mănăstirea Golia din Iași, campioană a investițiilor europene

La începutul anilor 2000, Mănăstirea Golia din Iași părea a fi un șantier fără de sfârșit. Schelele care înconjurau obiectivul istoric erau amplasate mai degrabă pentru a evita deteriorări serioase, decât pentru a executa lucrări de anvergură, iar poveștile istorice urmăreau conturul fiecărei fisuri. Din fericire, două investiții cu fonduri europene au schimbat complet ansamblul, după ce Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Consiliul Județean Iași au identificat un artificiu administrativ pentru ca proiectele să devină eligibile.

Ansamblul monahal a fost afectat de-a lungul timpului de mai multe incendii, dar şi de cutremurele din anii 1977 şi 1982. Până când autoritățile s-au gândit să acceseze fonduri prin programul PHARE 2004-2006 de preaderare, Ansamblul Mănăstirii Golia era doar o umbră a fortăreței impunătoare a epocii medievale, iar Turnul se deteriora aproape la fiecare vibrație produsă de tramvaiele din apropiere.

Investițiile derulate la Mănăstirea Golia au cuprins mai multe etape de reabilitare, refacere și de conservare, dar și modernizarea străzilor din vecinătate, ca urmare a unui parteneriat încheiat între Consiliul Județean și Primărie.

Citește tot articolul pe RFI România

Articol realizat pentru www.PressHub.ro/BaniEuropeni de RFI România în cadrul proiectului
“Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE.
Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.