
Comuna tulceană Mahmudia se confruntă cu o situaţie pe cât de stupidă, pe atât de tristă şi îngrijorătoare. Administraţia publică a reuşit să obţină o finanţare de 3 milioane de euro pentru renaturarea zonei. Considerat de comunitatea din Mahmudia a fi unul dintre cele mai importante proiecte pentru dezvoltarea şi modernizarea localităţii, implementarea acestuia este blocată dintr-un motiv stupid: legea salarizării nu-i permite primarului să facă angajări. Situaţia este una hilară, pentru că banii care ar urma să acopere salariile angajaţilor pe perioadă determinată provin din fonduri externe şi nu din bugetul statului, drept pentru care legea salarizării nu poate fi aplicată în acest caz. Mai mult decât atât, primarul ne-a declarat faptul că există un proiect legislativ menit să reglementeze acest lucru şi să permită angajarea pe perioadă determinată în condiţiile în care o primărie derulează proiecte finanţate din surse externe. Însă, criza politică prelungită din România a amânat aprobarea acestei legi… Iată ce ne-a declarat primarul Gherghina Vrămuleţ, cu privire la situaţia absurdă cu care se confruntă: „Cei care derulează proiecte pe fonduri externe ar trebui să aibă dreptul să angajeze, pe o perioadă determinată, personalul necesar pentru implementarea proiectului respectiv. Însă, legea care prevede acest lucru nu a fost încă apobată de Parlament. Din acest motiv, proiectul pe care primăria Mahmudia l-a câştigat, în valoare de trei milioane de euro, este blocat. Proiectul ne-a fost aprobat, am desfăşurat licitaţiile necesare, am achiziţionat materialele de lucru, urmează să desfăşurăm alte licitaţii, însă ne vom opri aici, pentru că, teoretic, legea salarizării ne împiedică să continuăm implementarea proiectului“.
Se află în dezbatere o lege care prevede ca primăriile care accesează proiecte finanţate din fonduri externe să aibă dreptul de a face angajări, pe perioadă determinată. Astfel, legea salarizării, prin care primarii nu au voie să facă angajări, nu se va aplica în situaţiile în care fondurile nu provin de la bugetul statului. Criza politică din România a amânat aprobarea acestei legi. Urmarea? La nivel naţional, putem pierde milioane de euro, din fonduri externe, pentru dezvoltarea localităţilor!
- Proiecte de 92 de milioane de euro propuse de Universitatea „Ovidius” în cadrul PNRR: Spital clinic universitar și centru regional de excelență în digitalizare - 8 martie 2021
- Se oprește apa pe strada Topazului și bulevardul Aurel Vlaicu din municipiul Constanța - 8 martie 2021
- INVESTIGATION: Where did the European Union’s billion euros for the Danube Delta actually go? - 5 martie 2021