Lacrimi și ropote de aplauze pentru maestrul Radu Beligan, în Sala Senatului de la „Ovidius”

Corifeul teatrului românesc a primit cu bucurie distincția Doctor Honoris Causa

Cu siguranță cel mai important eveniment academic din Constanța, al ultimilor ani, a avut loc pe 7 februarie a.c., atunci când maestrul Radu Beligan a sosit la Universitatea „Ovidius” pentru a primi distincția Doctor Honoris Causa.
Mai neîncăpătoare ca niciodată, sala a găzduit deopotrivă profesori, studenți, dar și o mică parte din publicul tomitan al splendidului actor. Inițiativa conf.univ.dr. Daniela Hanțiu, decanul Facultății de Arte, a fost acceptată fără tăgadă de conducerea Universității „Ovidius”. Vizita maestrului a avut loc la doar o zi după ce, pe scena Casei de Cultură din Constanța, Radu Beligan a jucat din nou,  impecabil, piesa „Lecția de violoncel”. A doua zi după primirea distincției, maestrul Radu Beligan a fost inclus într-un top al celor mai puternice o sută de personalităţi ale lumii din domeniul divertismentului, alături de actorul român în clasament regăsindu-se numeroase celebrităţi de toate vârstele, de la Hollywood, potrivit site-ului american Business Insider. Însă mulți dintre actorii de la Hollywood ar avea de învățat de la maestrul nostru taine precum modestia, înțelepciunea, spontaneitatea și… tinerețea fără bătrânețe!

Radu Beligan, despre distincția primită: „Mă simt onorat și dați-mi voie să vă împărtășesc un mic secret…”

Discursul maestrului i-a emoționat până la lacrimi pe cei prezenți în Sala Senatului: „În semn de recunoştinţă faţă de onoarea pe care universitatea mi-o face, daţi-mi voie să vă împărtăşesc un mic secret: a îmbătrâni este contrariul a ceea ce se crede în mod curent. În tinereţe, pe vremea când nu ţi-ai definit încă opţiunile, eşti împovărat de greutatea tradiţiei şi a adevărurilor cu care ai fost îndoctrinat. Tânăr fiind, crezi în ideile răspândite, în cele care aleargă pe toate drumurile, eşti gata să aderi la tot şi la toate, cari în spinarea ta greutatea familiei, a tradiţiei, a grupului din care faci parte, a societăţii. În ceea ce mă priveşte, am trăit înaintarea în vârstă ca pe o detaşare de la toate aceste poveri. A îmbătrâni înseamnă a arunca peste bord toate ideile preconcepute, înseamnă a deveni mai uşor, mai liber, într-un anumit sens eşti mai bătrân atunci când eşti tânăr şi mai tânăr atunci când eşti bătrân, viaţa se scurge ca o permanentă şi progresivă delestare de prejudecăţi şi constrângeri”.

Jacques Chirac l-a decorat în grad de ofițer, Regina Marii Britanii l-a invitat la masă  

În cadrul evenimentului de la „Ovidius”, reprezentanții instituției au citat din amintirile lui Radu Beligan, păstrate de-a lungul vastei și frumoasei cariere. Astfel, aceștia au povestit cum „dintr-un fiu de țăran care mergea cu vaca la păscut, Radu Beligan a ajuns să ia masa cu Regina Eli-sabeta a II-a a Marii Britanii” și că acesta reprezintă „aproape jumătate din istoria teatrului românesc”. Activitatea lui Radu Beligan, în calitate de actor și regizor, este atât de complexă încât spațiul nu ne-ar permite să enumerăm cele 80 de roluri pe care le-a jucat în piesele de teatru, cele 30 de roluri din filme sau nenumăratele spectacole pe care le-a regizat.

Maestrul, în Cartea Recordurilor: Cel mai longeviv actor, încă pe scenă

Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918 în satul Galbeni din județul Bacău. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004 după ce, în 1997, a câștigat premiul acordat de instituție. În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame București. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru. A fost directorul Teatrului de Comedie din București în perioada 1961 – 1969 și, în perioada 1969-1990 a fost directorul Teatrului Național București. Ne rezumăm doar la a enumera câteva dintre cele mai importante premii și distincții pe care le-a primit până în momentul redactării acestui articol.

Premii și distincții

-Președinte activ (1971) și apoi Președinte de onoare pe viață (1977) al Institutului Internațional de Teatru;
-Autorul mesajului internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului: 27 martie 1977;
-Co-președinte, cu Yehudi Menuhin, al Festiva-lurilor Internaționale de Teatru și Muzică organizate de UNESCO: 1971 – 1978;
-Membru al Cartelului Internațional de Teatru;
-Membru în Consiliul Superior al Teatrului Națiunilor, sub președinția lui Pierre Moinet, directorul general al artelor și literaturii din Ministerul Afacerilor Culturale al Franței;
-Membru al Academiei Le Muse din Florența;
-Decorat cu Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur și colan.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: