
•”Acum 7-8 ani depindeam foarte mult de Rusia. Astăzi, ponderea comerțului cu Rusia a scăzut sub 15%”
•”NATO îți garantează securitate”
•”Am avut o discuție foarte bună cu primarul Făgădău și dânsul a înțeles exact de ce este foarte important și sper să reușim să construim proiecte mici, care schimbă percepția oamenilor”
ISE: Se previzionează o majoritate proeuropeană după alegerile parlamentare de la Chișinău?
Iurie Leancă: Să ajungem sănătoși până atunci. În momentul de față tot ce pot să vă spun este că sper așa să fie.
ISE: Care sunt prioritățile europene ale Moldovei?
I.L.: Obiectivul național și pe termen lung este, bineînțeles, să devenim membri ai Uniunii Europene. Asta înseamnă, pe de-o parte, să demonstrăm că suntem atașați acelorași valori, acelorași modele politice, economice, sociale care există în țări din Uniunea Europeană, să transpunem în viață aceste reguli, să creăm aceste instituții, pe de altă parte să avem un dialog mult mai eficient cu Uniunea Europeană, folosind în mod special pârghiile pe care le avem noi. Și în sensul ăsta România joacă și va juca un rol și mai important fiindcă e cea mai interesată țară să ne ajute pe noi.
ISE: Este câștigat meciul UE-Rusia în ceea ce privește Republica Moldova?
I.L.: Deocamdată este un meci care e în derulare. Nu știu măcar dacă prima repriză s-a terminat. Și nici nu știu dacă suntem în perioadă de egalitate. Noi nu suntem aici niște spectatori neutri (Republica Moldova, n.red.), suntem și noi în teren, doar că avem o forță mai mică. De altfel, până la urmă, să nu fie ceea ce numesc englezii zero-sum game, când cineva pierde și cineva câștigă. Eu mi-aș dori să câștige toată lumea și asta ar însemna ca regiunea să fie mai stabilă, mai previzibilă. Asta nu înseamnă că altcineva trebuie să ne dicteze nouă ce să facem, unde să mergem, cu cine să fim aliați.
Acum 7-8 ani depindeam foarte mult de Rusia. Astăzi, ponderea comerțului cu Rusia a scăzut sub 15%
ISE: Care este stadiul influenței Rusiei, astăzi, în societatea Republicii Moldova?
I.L.: Depinde. Dacă o comparăm cu acum 7-8 ani, pe de-o parte e o influență mai mică. Dacă vă gândiți că acum 7-8 ani depindeam foarte mult de piața rusească și era o vulnerabilitate, astăzi ponderea comerțului cu Rusia a scăzut sub 15%. În schimb cu Uniunea Europeană e peste 66% și România este aici cel mai important jucător. În momentul în care anul viitor construim gazoductul spre Chișinău de la Iași, căci l-am construit doar până la Ungheni doar, va însemna că suntem independenți energetic, nu mai depindem de livrările de gaze. Dar încă mai avem vulnerabilități. În primul rând, ține de media rusească. Cineva vorbea despre un sondaj derulat în 14 țări şi a rezultat că cea mai mică rezistență vizavi de dezinformarea și propaganda rusă este în Republica Moldova. Este cea mai vulnerabilă. Și asta este o pârghie extrem de influentă pe care o folosesc rușii cu multă abilitate. În zadar, în Parlament, acum jumătate de an, dacă nu mă înșel, am luat o decizie de a interzice pe posturile rusești știri politice și talkshow-uri politice. Acest sondaj confirmă încă o dată și justifică această decizie pe care am luat-o, dar asta nu înseamnă că am rezolvat problema. Sigur că mai e Biserica. Noi avem două afilieri, cu Patriarhia Rusă și cu cea Română (Mitropolia Basarabiei- n.red.). Aia Rusă este mult mai influentă, mult mai numerică, cea de la București din păcate este destul de pasivă, nu prea se simte în spațiul public. Și, bineînțeles că mai avem muncitorii sezonieri din Federația Rusă. Sper foarte mult să creăm un model economic și social mai viabil de muncă, de investiții. Dar asta bineînțeles că după alegeri, în speranța că va fi această majoritate prooccidentală, va rămâne promoldovenească până la urmă (alegerile parlamentare din Republica Moldova se vor desfăşura în toamnă, n.red.).
Primarul Făgădău a înțeles exact ce este foarte important pentru noi și sper să reușim să construim proiecte care să schimbe percepția oamenilor
ISE: Se poate face Unirea? Cum?
I.L.: Eu nu exclud o astfel de evoluție, vedeți că și numărul celor care vor Unirea crește. Și explicația este simplă pentru mine – crește atractivitatea României. Fiindcă devine tot mai dezvoltată, infrastructură mai avansată, pensii, salarii, locuri de muncă competitive ș.a.m.d. Cum? Doar o formulă există. Printr-un eventual plebiscit. Dar nu suntem încă acolo. Din acest motiv, din punctul meu de vedere, cel mai important este să avansăm cu interconectările, să avansăm cu conectivitatea pe autostrăzi spre exemplu, să fim capabili, după aproape 27 de ani de independență, măcar un pod să restabilim peste Prut. În perioada interbelică, România, nefiind la fel de bogată ca acum, a reușit să construiască mai multe poduri și noi, uitați-vă, că până acum nu am făcut niciunul. Să construim aceste relații la nivel de primărie. Și iată că, astăzi, am avut o discuție foarte bună cu primarul Făgădău și dânsul a înțeles exact de ce este foarte important și sper să reușim să construim proiecte mici, care schimbă percepția oamenilor. Asta trebuie să facem. Un obiectiv formulat, acțiuni, resursele necesare, și sunt convins că totul e posibil.
NATO îți garantează securitate
ISE: Cum afectează fake news securitatea la Marea Neagră și în Balcani?
I.L.: Fake news afectează în primul rând percepția. Iar percepția la rândul ei poate crea mai multe probleme la nivel de securitate. Prin aceste fake news se creează mai multe percepții despre rolul unei sau a altei instituții, al unui sau altui stat. Iată, noi, Republica Moldova, din păcate, nu am reușit în 27 de ani să schimbăm imaginea aliaților atlantici. Să redăm cel puțin o imagine obiectivă, nu una foarte frumoasă, ci una obiectivă. Iar imaginea obiectivă este că această alianță îți oferă securitate, îți extinde umbrela și îți garantează această securitate.
- Turcii din România au votat ferm opoziția: Kemal Kilicdaroglu a obținut 58% din voturi, Erdogan – 38%/ Kilicdaroglu, câștigător atât în București, cât și în Constanța - 15 mai 2023
- UE, cu ochii pe alegerile de pe Bosfor: Cum se poate schimba cursul negocierilor de aderare cu Turcia dacă Erdogan este înfrânt la alegerile prezidențiale de duminică? - 14 mai 2023
- Farul se împiedică la Sepsi Sf. Gheorghe: Băieții lui Hagi ratează victoria în minutul `90 - 29 aprilie 2023