Istoricul Armand Goșu: ”Putin este groparul Rusiei, nu are nimic de-a face cu comunismul, ci cu psihologia criminală, e dominat mental de KGB/ FSB îi urăște pe cei care refuză să moară, ca Navalnîi/ Rusia devine o anexă a Chinei, care nu e sinucigașă încât să degradeze relațiile cu Occidentul”

Armand Goșu Armand Goșu
sursa foto: Universitatea ”Ovidius” Constanța
sursa foto: Universitatea ”Ovidius” Constanța

Istoricul Armand Goșu, specialist în istoria Rusiei, și-a lansat, vineri, trei cărți la Universitatea ”Ovidius” din Constanța, prilej cu care a dezbătut, împreună cu studenții și profesorii prezenți la eveniment, referitor la războiul declanșat în Ucraina, viitorul lui Vladimir Putin și impactul propagandei în societatea rusă. Dezbaterea a fost moderată de conf. univ.dr. Daniel Citirigă, de la Facultatea de Istorie și Științe Politice.

Armand Goșu este profesor la Universitatea București, și-a susținut doctoratul în istoria Rusiei la Universitatea din Moscova, teza fiind susținută în ședință publică în cadrul Catedrei de Istoria Rusiei, în aprilie 1998. Goșu s-a specializat în istoria politicii externe a Imperiului rus. În 2006 a fost expert în Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, iar între 2010-2012 a fost consilierul pe spațiul ex-sovietic al ministrului de Externe al României de la acea vreme, Theodor Baconschi.

Armand Goșu a anunțat recent că a fost declarat ”agent străin” de către Moscova, în iunie 2021, în aceeași zi cu generalul american Ben Hodges.

Principalele declarații:

 • Până la acest război puteai să crezi că armata rusă e a doua din lume, foarte bine pregătită, cu care nu e bine să te pui, acum mai poți spune acest lucru fără să scoți un hohot de râs?
 • Rusia astăzi, care devine o anexă, un junior partener al Chinei (…) China nu e sinucigașă încât să avanseze în degradarea relațiilor cu Occidentului. China nu poate să fie altceva decât partenerul Occidentului. China e atelierul lumii, deci unde se duce să vândă?
 • Putin nu are nimic în comun cu comunismul, din punct de vedere mental e domniat de KGB, dacă vrem să-l înțelegem pe Putin, trebuie să înțelegem cum funcționează lumea criminală și KGB;
 • Societatea rusă atât poate să reacționeze: Bunica dă cheile de la mașină nepotului, să fugă. Și au fugit așa 500.000 de oameni într-o săptămână. Eu am fost dezamăgit, nu mă așteptam ca oamenii să nu reacționeze;
 • Putin nu știe să folosească internetul. După martie 2020 principala lui sursă de informații i-a rămas FSB (…) Putin e șocat de ajutorul primit de Ucraina din Occident.
 • Sursele de informații, în estul Europei, toate serviciile care au drept model VCK, CEKA, GPU, NKVD, KGB, toate aceste servicii nu sunt servicii de intelligence, sunt structuri de tip criminal.
 • (De ce rezistă Rusia?) Rusia are resurse mult, mult mai mari. Are și pierderi mult mai mari, dar are de unde. Are 147 milioane de locuitori. Pentru tipul ăsta de încleștare are resurse uriașe, pe asta a mizat Putin.
 • La finalul acestui război, Rusia ar trebui să fie în imposibilitatea de a mai repeta acest lucru, cel puțin două generații (…) Nu e un simplu război, ci se reașează plăcile tectonice.
 • Anturajul lui Putin: Sigur Șoigu, sigur Patrușev, sigur nu Dmitri Peskov. Când vă gândiți la Putin, gândiți-vă la psihologia criminală, ajută.
 • Navalnîi nu a rămas în afara Rusiei pentru că din afară nu contezi. FSB îi urăște pe cei care refuză să moară, ca Navalnîi.
 • Putin are în minte cazul Milosevici care a plecat cu garanția că nu va fi trimis la Haga (la Curtea Penală Internațională, n.red.). Și a fost trimis la Haga. Ori el nu vrea să ajungă la Haga”.
sursa foto: Universitatea ”Ovidius” Constanța

Întrebat de moderatorul Daniel Citirigă, conf. univ. dr. la Facultatea de Istorie și Științe Politice, dacă își menține părerea că Vladimir Putin este ”groparul Rusiei”, Armand Goșu a arătat că un om care se vrea refondatorul imperiului, dar lasă în urmă un dezastru nu poate fi numit altfel decât ”gropar”.

 • ”Credeți că Rusia după acest război va arăta mai bine? Credeți că un om obsedat să joace un rol istoric precum Petru cel Mare și să intre în cămașa celui care „adună pământurile rusești”, un om care se vrea refondatorul imperiului și lasă în urmă dezastrul acesta nu merită epitetul de ”gropar”. Din punct de vedere al obiectivelor nu-și atinge niciun obiectiv. Dimpotrivă, locul Rusiei pe scena internațională este afectat după aceasta aventură oribilă (…) Dacă până la acest război puteai să crezi că armata rusă e a doua din lume, foarte bine pregătită, cu care nu e bine să te pui, acum mai poți spune acest lucru fără să scoți un hohot de râs?”.

Istoricul mai susține că Rusia devine astăzi o anexă și un ”junior partener” al Chinei:

 • ”Rusia astăzi, care devine o anexă, un junior partener al Chinei, cum se împacă obsesia establishmentului de securitate cu statutul Rusiei din aceste săptămâni? Sunt îndreptățit să folosesc cuvântul de ”gropar” pentru că reflectă realitatea, mai ales că această aventură nu s-a terminat. Consecințele pot fi mult mai mari și mult mai grave”.

Întrebat fiind, ce fel de stat pare Rusia din punct de vedere al organizării politice, Goșu a explicat faptul că regimul din Rusia este ”degradat și avansat spre dictatură”, dar iluzia electorală a regimului rămâne, Putin având nevoie de această iluzie pentru a se legitima periodic. Istoricul a mai arătat că Putin nu are nimic de-a face cu comunismul, ci e ”dominat mental de KGB” și nu este exclus să ne așteptăm la un ”switch cu Medvedev sau un alt Medvedev”:

 • ”Rusia este un stat autoritar electoral. Sau era, până în 24 februarie. După 24 februarie e deja un stat în care regimul e degradat și avansat spre dictatură. Iluzia electorală a regimului rămâne, Putin are nevoie pentru că prin ele se legitimează. La începutul anului viitor e foarte posibil să asistăm la alte alegeri trucate. Nu știu cum se vor termina, poate o să avem surpriza ca Putin să facă un switch cu Medvedev sau un alt Medvedev sau poate o să încerce un transfer de putere negociat, ca în anii 90 (…) Putin nu are nimic în comun cu comunismul, din punct de vedere mental e domniat de KGB, dacă vrem să-l înțelegem pe Putin, trebuie să înțelegem cum funcționează lumea criminală și KGB. Ele se suprapun adesea”.

Interesul publicului a variat în jurul ideii de propagandă și manipulare electorală a rușilor: Mai are forță și resurse Putin să-și păcălească și să-și țină captivă populația după două decenii de putere?

 • ”Răspunsul e trist: Da, poate. Aceste regimuri au suficiente resurse. Pe 21 septembrie a fost decretul pentru mobilizarea parțială. Cine a protestat? Au protestat în republici undeva la periferie, în Daghestan, unde e un alt tip de agregare socială. Cei 70 de ani de regim comunism au distrus orice tentativă de agregare socială. Societatea rusă atât poate să reacționeze: Bunica dă cheile de la mașină nepotului, să fugă. Și au fugit așa 500.000 de oameni într-o săptămână. Eu am fost dezamăgit, nu mă așteptam ca oamenii să nu reacționeze. Dacă lumea ar fi ieșit, chiar în număr mic pe stradă, puterea ar fi făcut un pas în spate. În România, la fel, dacă n-ai fi avut reacția la pragul de 50.000 de euro, ai fi avut pragul de 50.000 de euro. De-asta e importantă educația civică, să spui că așa nu se face. În Rusia a fost scos din vocabular cuvântul ”nu”, Puterea are întotdeauna dreptate. În acest context, în România nu trebuie să știi nimic despre implicarea în Ucraina. Pe bună dreptate jurnalistul BBC l-a întrebat pe ministrul de Externe dacă România e o democrație? Nici în Rusia nu trebuie să știi nimic”.

Întrebat dacă este adevărat că Vladimir Putin primește mape cu informații și nu folosește internetul, Goșu a declarat că ”Putin nu știe să folosească internetul” și că, începând cu pandemia COVID-19, când a restrâns extrem de mult cercul celor cu care se întâlnea, Putin a rămas doar cu informațiile de la FSB:

 • ”Putin nu știe să folosească internetul. Ca în orice regim autoritar are mai multe surse de informare. În ultimii ani, din cauza pandemiei, și-a limitat foarte mult sursele de informare, n-a mai avut contact cu nimeni. După martie 2020 principala lui sursă de informații i-a rămas FSB. Iar sursele de informații, în estul Europei, toate serviciile care au drept model VCK, CEKA, GPU, NKVD, KGB, toate aceste servicii nu sunt servicii de intelligence, sunt structuri de tip criminal. Au apărut ca să apere Puterea și să-i omoare pe restul. Nefiind de intelligence, nu știu să culeagă, să analizeze informații. Asta explică de ce Putin a luat decizia blitzkriegului, credea că rezolvă Ucraina în trei zile”.
sursa foto: Universitatea ”Ovidius” Constanța

O întrebare care stă pe buzele tuturor este referitoare la rezistența Rusiei: Chiar dacă tot mai mulți specialiști arată că nu are armament modern, nici strategie, nici intelligence, Moscova rezistă pe front și continuă războiul de uzură. Cum e posibil?

 • ”Vorbim de o țară uriașă care vrea să învingă o țară cu resurse limitate. Rusia are resurse mult, mult mai mari. Are și pierderi mult mai mari, dar are de unde. Are 147 milioane de locuitori. Pentru tipul ăsta de încleștare are resurse uriașe, pe asta a mizat Putin. După Herson, Putin poartă un război la epuizarea inamicului, de uzură. Speranța lui este că va epuiza toate resursele Ucrainei, de simpatie internațională, de bani, de muniție. Putin nu acceptă că poate pierde”.

Armand Goșu a mai declarat că Putin e cel mai probabil ”șocat” de mobilizarea și ajutorul Occidentului oentru Ucraina și nu consideră că partidele extremiste vor putea deveni majoritare în Europa, fiind vorba doar de valuri de electorat limitat.

 • ”Recentele alegeri, din Finlanda spre exemplu. Există ca proces (creșterea partidelor extremiste, anti-occidentale, n.red.), este real, dar eu cred că doar un electorat limitat poate să meargă spre 20%, în România sunt curios cât va crește, dar nu va fi majoritar. Cât ar fi de jos nivelul de educație al unui popor, nu e sinucigaș”.

Goșu a mai arătat că diferența esențială dintre episodul anexării Crimeei și invazia din 24 februarie este că ucrainenii nu au luptat în 2014, spre deosebire de 2022 și astfel se explică și implicarea Occidentului.

Istoricul a explicat faptul că ”deputinizarea Rusiei” poate îmbrăca forme variate, în funcție de cum se va termina războiul, care nu este unul simplu, ci de ”reașezare a plăcilor tectonice” internaționale. Pe de altă parte, scenariul în care Putin va fi înlăturat de la putere va fi asimilat de societatea rusă cu o umilire națională de către Occident, mai arată Goșu:

 • Depinde cum va pierde Rusia. Presupun că voi nu vreți peste 20 de ani să mai treceți printr-o diferență de-asta sau alta mai grea, să vedeți nave ruse în Portul Constanța, să intre peste voi în apartamente. În mod logic, la finalul acestui război, Rusia ar trebui să fie în imposibilitatea de a mai repeta acest lucru, cel puțin două generații (…) Am simțit de la început că nu e un simplu război, ci se reașează plăcile tectonice în lume (…) China nu e sinucigașă încât să avanseze în degradarea relațiilor cu Occidentului. China nu poate să fie altceva decât partenerul Occidentului. China e atelierul lumii, deci unde se duce să vândă? (…) Da, din păcate. Propaganda e foarte mare (dacă o ”deputinizare a Rusiei” va fi asimilată în societate cu o ”umilire națională” a Occidentului, n.red.)”.
sursa foto: Universitatea ”Ovidius” Constanța

Cât despre anturajul lui Putin, istoricul a subliniat că nu este clar cine se mai află în apropierea liderului de la Kremlin, dar ”sigur Șoigu (Serghei Șoigu, ministrul Apărării, n.red.), sigur Patrușev (Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate Rusă, sigur nu Dmitri Peskov (secretar de presă al Kremlinului, n.red.)”: ”Când vă gândiți la Putin, gândiți-vă la psihologia criminală, ajută”.

Întrebat de ce a preferat liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, să se întoarcă în Rusia după ce a fost otrăvit și tratat în străinătate, deși știa că riscă să meargă în închisoare, Goșu a explicat faptul că ”rușii gândesc altfel”, iar dacă ar fi rămas în afara Rusiei ”nu ar fi contat”:

 • ”Pentru că din afară nu contezi. El e rus, a vrut să fie lider politic, a vrut să fie erou, ei gândesc altfel. Procurorul a cerut maxim de pedeapsă pentru el, 25 de ani, și el a preferat să se întoarcă. Asta e marea diferență de mentalitate, în România vrei să pleci în afară, în Rusia îi legau pentru că nu voiau să plece, să fie expulzați (…) FSB îi urăște pe cei care refuză să moară, ca Navalnîi, spre exemplu”.

În privința viitorului după Vladimir Putin, Armand Goșu a explicat faptul că scenariile depind foarte mult de modul în care se va termina războiul, dar în privința cedării puterii, Putin cunoaște un singur model, al lui Slobodan Milosevici, care a ajuns în cele din urmă la Curtea Penală Internațională de la Haga:

 • ”Depinde foarte mult cum se va termina acest război. Putin cunoaște un singur model de transfer de putere, ca în anii 90, problema e că nu mai suntem în anii 90. Putin are în minte cazul Milosevici care a plecat cu garanția că nu va fi trimis la Haga (la Curtea Penală Internațională, n.red.). Și a fost trimis la Haga. Ori el nu vrea să ajungă la Haga”.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: