Interviu exclusiv cu Arvydas Pocius, Ambasadorul Republicii Lituania în România: „Nu ne temem de Rusia“

20150125_120542
Arvydas Pocius, Ambasadorul Republicii Lituania în România, s-a născut pe 14 mai, 1957, în Klaipeda, Lituania. A absolvit Academia lituaniană de Educație Fizică în anul 1979 și a urmat cursurile Academiei de comandă Bundeswehr, Hamburg, Germania în perioada 1996-1997. De asemenea, el a urmat cursul de Studii strategice, US Army War College, Pennsylvania, Statele Unite ale Americii în perioada 2003-2004 și absolvent al Institutului de Relații Internaționale de la Universitatea din Vilnius. Între 1979-1987 Arvydas Pocius a fost antrenor de lupte libere și judo și Antrenor șef de judo și de auto-apărare wrestling, Departamentul de Educație Fizică și Sport între 1987-1991. În 1991, a fost soldat-voluntar și apărător al Parlamentului Lituaniei, urmând ca între anii 1991-1994 să fie șef adjunct al Statului Major al Serviciului de Voluntariat al Apărării Naționale. Timp de 4 ani, până în 1998, a fost comandant al Serviciului de Voluntariat al Apărării Naționale și comandant al Apărării Naționale Serviciul Voluntariat până în 2002. Între 2002-2003 a fost comandant al regiunii militare – Est a Armatei lituaniene și apoi, timp de 3 ani, comandant al Forțelor Terestre lituaniene. Între 2007-2009, Arvydas Pocius a fost asistent adjunct al șefului Statului Major (DACOS) de educație și formare profesională comune subdiviziune la transformarea NATO HQ Comandamentul Aliat, și șef al Apărării Republicii Lituania, timp de 5 ani. Din 1 octombrie 2014, Arvydas Pocius este Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Lituania în România. Arvydas Pocius a primit, de-a lungul carierei sale, patru decorații: Medalia de Merit a Sistemului Național de Apărare, Medalia Fondatorilor voluntary ai Forțelor Armate Lituaniene (1996), Medalia de 13 ianuarie (1992), Ordinul Crucea lui Vytis (2014).

Summitul frontului de Est al NATO

ISE : În noiembrie, la București, statele din frontul de Est al NATO se vor întâlni la inițiativa președintelui Poloniei, Andrzej Duda (ales în această funcţie în luna mai 2015, n.red.). Este o întâlnire care îşi propune soluţii, cu sprijinul SUA sau, în cele din urmă, fiecare stat de pe această frontieră va recunoaște ameninţarea la adresa păcii și intenția Kremlinului de a se extinde în fosta Europă de Est?

Arvydas Pocius: În primul rând, aș dori să vă mulțumesc pentru întrebări. Da, putem spune că acesta este un răspuns al liderilor țărilor noastre și al altor state la această situaţie. Urmărind informațiile „Actmedia“, un summit al statelor din Centrul și Estul Europei, cu prezența Secretarului General adjunct al NATO, Alexandrer Vershbow (cetățean american care lucrează pentru NATO), va avea loc pe 4 noiembrie la Palatul Cotroceni. Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale române, la evenimentul prezidat de Klaus Iohannis, împreună cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, vor participa președintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, președintele Republicii Estonia, Toomas Hendrik Ilves, președintele Republicii Letonia, Raimonds Vejonis, președintele Republicii Lituania, Dalia Grybauskaite, președintele Republicii Slovacia, Andrej Kiska, președintele Republicii Ungaria, Ader Janos, președintele Camerei Deputaților din Republica Cehă, Jan Hamacek, dar și Secretarul General adjunct al NATO, Alexander Vershbow.

În plus, aș dori să reamintesc că pe data de 12 martie, cu ocazia vizitei oficiale la Varșovia, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a convenit cu omologul său polonez de la acel moment, Bronislaw Komorowski, organizarea la București a unei noi reuniuni a șefilor de stat din regiune pentru pregătirea summitului NATO ce va avea loc la Varșovia, în 2016.

Rusia

ISE: Cum contează sau cum pot influența Rusia și politicile ei evoluţiile interne sau/și externe ale statelor de la frontiera NATO, cum ar fi Lituania, România sau celelalte? Trebuie să ne temem? Poate fi posibil un alt scenariu ucrainean în altă parte a intereselor rusești?

Arvydas Pocius: Nu cred. Nu ar trebui să ne fie frică iar astfel de scenariu este imposibil deoarece țările noastre sunt într-o situație diferită față de Ucraina. România și Lituania sunt membre ale NATO și UE. Spunând acest lucru, aș vrea să reaminstesc ce este scris în Tratatul Atlanticului de Nord. Știm cu toții foarte bine că țările noastre sunt protejate de articolul numărul 5, dar trebuie să ne amintim și să urmăm și celelalte articole.
În prima săptămână din noiembrie (summitul NATO de la Bucureşti- n.red) lideri din țările centrale și estice membre ale NATO vor avea discuții legate de chestiuni de securitate și „se vor consulta împreună“.

Articolul numărul 3 din Tratatul Atlanticului de Nord spune: „Pentru a atinge mai eficient obiectivele acestui tratat, părțile, separat și în comun, prin intermediul ajutorului propriu continuu și efectiv și a ajutorului reciproc, vor menține și vor dezvolta capacitatea lor individuală și colectivă pentru a rezista unui atac armat“.

În articolul numărul 4 este scris: „Părțile se vor consulta împreună oricând, în opinia fiecăruia dintre ele, va fi amenințată integritatea teritorială, independența politică ori securitatea oricărei părți.“

Conform informațiilor publice, țările NATO și partenerii lor discută creșterea numărului de trupe staționate în țările vecine Rusiei și punerea lor sub comanda aliaților, parte din efortul de a descuraja agresiunea Moscovei.

Încă o dată, aș dori să subliniez faptul că Lituania și România sunt membre ale NATO cu o prezență puternică a trupelor SUA și a altor forţe aliate pe pământul nostru. Prin urmare, nu ar trebui să ne fie frică de acest lucru, adică de un scenariu asemănător celui din Ucraina. Totuşi, în ciuda a ceea ce am declarat, vreau să afirm că nu ne putem relaxa și că nu ne permitem doar să privim la ceea ce se întâmplă în Ucraina. Trebuie să acționăm.

Cu agresiunea rusească în Crimeea și în Ucraina asistăm la crearea unui nou conflict înghețat în regiune, alături de cele existente deja în Georgia, Republica Moldova și Azerbaidjan.

Cred că starea împărtășită de statele membre NATO va contribui pe viitor la consolidarea cooperării dintre România și Lituania.

20151025_132803ISE: 23 august, 1939. 75 de ani și încă destul de prezent în amintirea multora. Există, de asemenea, o mulțime de mărturii ale Pactului Ribbentrop-Molotov, proiectul Germaniei naziste și al Uniunii Sovietice staliniste de a anihila independența și integritatea Lituaniei, Letoniei, Estoniei, Poloniei și României. Este important încă pentru Lituania, pentru lituanieni sau pentru politicile lituaniene față de Rusia? Ce așteaptă de atâta timp Lituania din partea Moscovei?

Arvydas Pocius: Nu ar trebui să ignorăm istoria și nici să uităm ce s-a întâmplat în țările noastre în timpul regimului comunist. Trebuie să spunem adevărul generației tinere și să îi convingem pe ei că noi, țările UE și NATO, trebuie să fim pregătiți să protejăm și să apărăm democrația și pacea în lume.

Cu toate acestea, să ne gândim la prezent și viitor. Rusia pentru Lituania este un vecin și pentru noi este întotdeauna important ce s-a întâmplat sau ceea ce se va întâmpla acolo.

Republica Moldova

ISE: Pactul Ribbentrop-Molotov a stabilit două state românești. A recunoscut Lituania o reală admitere politică, economică și militară a Republicii Moldova în instituțiile europene?

Arvydas Pocius: Lituania este un puternic suporter al programului Parteneriatului Estic în cadrul UE. În timpul președinției Lituaniei la Consiliul Uniunii Europene, în iulie-decembrie 2013, Republica Moldova, Georgia și Ucraina au primit un sprijin extrem de puternic de la Lituania.

Lituania susține dorința oamenilor din Republica Moldova de a se integra în structurile UE cât mai curând posibil.

Ucraina

ISE: Care sunt predicțiile Dumneavoastră pentru Ucraina? Democrație? Stat neutru între Europa și Rusia? Ne puteți împărtăși opinia Dumneavoastră despre această situație fără sens: după 24 de ani de la independență, Ucraina nu este încă un stat viabil și nu are încă instituții adevărate.

Arvydas Pocius: Ucraina ca stat este cum este. Ar trebui să ne amintim că începând din 1920-1922 (în perioada 1917- 1921 în Ucraina a existat o formă statală independentă de Rusia, apoi de Rusia Sovietică, n.red) și până când Uniunea Sovietică a fost dezmembrată, în 1991, ucrainenii au fost o mare și puternică parte din această țară. Este vorba de foarte mult timp și au nevoie de mult mai mult timp pentru a deveni în realitate o țară independentă și democratică. Ei se află într-o situație foarte dificilă acum și au nevoie de sprijinul și de ajutorul nostru.

În viitorul apropiat chiar văd Ucraina ca o țară independentă, care se va deplasa ușor spre UE.

Relația România-Lituania

ISE: Relația dintre Lituania și România. Încă țări diferite dar, dacă privești atent, foarte apropiate datorită istoriei și a granițelor rusești/sovietice. În 1918, atât Lituania cât și România au renăscut, în 1940, amândouă au fost lovite de aceeaşi acţiune geopolitică. De asemenea, în 1990, după comunism, o nouă viziune. Cât de mari sunt distanțele dintre Lituania și România în politică, economie sau în relațiile generale? Ce este important pentru Lituania și România? Unde sunt relațiile mai bune? Unde trebuie să mai lucrăm pentru a construi?

Arvydas Pocius: Încă o dată, aș dori să spun că ambele state și-au atins obiectivele politice strategice: am devenit membre ale UE și NATO. Acum, fiind parte a celei mai puternice alianțe militare din lume ne putem simți în siguranță și putem fi siguri că vom fi protejați și apărați dacă va fi necesar. Ca membre ale UE și ale altor organizații internaționale, cu suportul lor, țările noastre au mari oportunități pentru a realiza uriașe schimbări și transformări în economie, educație, sistemul de sănătate etc. Este foarte important să păstrăm o stabilitate politică în țările noastre.

Vorbind despre relațiile dintre România și Lituania, pot spune că la nivel politic totul este în regulă, dar în alte segmente va trebui să ne redescoperim. Turismul și relațiile economice nu sunt dezvoltate îndeajuns. Ar trebui să fim mult mai activi.

ISE: Marea Baltică și Marea Neagră. Lituania și România au opțiunile lor de a dezvolta infrastructura, comerțul și turismul. Constanța este unul dintre cele mai importante porturi din Europa iar Dobrogea, partea de Sud-Est a României, deține facilități și potențial pentru relații. Unde este Lituania activă? Există în Constanța sau Tulcea interese lituaniene, investiții, proiecte? Există povești de succes? Și dacă nu există, de ce? Impedimente pe partea legislativă? Administrația locală? Infrastructura?

Arvydas Pocius: Sunt pe deplin de acord că orașul Constanța are o poziționare geografică excelentă pentru a fi un oraș-port important la Marea Neagră și văd o mult mai bună dezvoltare viitoare a relațiilor cu orașul-port lituanian Klaipeda. Este unul din porturile fără gheață de la Marea Baltică. Vorbind despre relațiile viitoare, va trebui să găsim o nouă viziune și o strategie pentru a atrage locuitorii noștri să vină și să viziteze ambele porturi. Există necesitatea de a organiza mai multe activități ce vor dezvolta o nouă relație. Va trebui să ne redescoperim. Din punctul meu de vedere, turismul și relațiile economice dintre țările noastre nu sunt dezvoltate suficient. Îmi doresc ca oamenii noștri de afaceri să fie mult mai activi în acest caz și să invite românii să vină și să viziteze Lituania.

20150914_162024
Arvydas Pocius, Ambasadorul Republicii Lituania în România, alături de soție, în fața Cazinoului din Constanța

Constanța Veche și turismul de la Marea Neagră

ISE: Recent, în mai, ați vizitat Constanța (la Universitatea « Ovidius » din Constanţa s-a desfăşurat în luna mai 2015 Congresul Asociaţiei Române de Studii Baltice şi Nordice, la care Ambasada Republicii Lituaniei la Bucureşti este membru fondator, n.red.). Prezintă orașul interes pentru un lituanian? Care sunt amintirile Dumneavoastră despre această vizită? V-a plăcut sau v-a displăcut ceva?

Arvydas Pocius: M-am născut în orașul port Klaipeda și mi-am petrecut toată copilăria acolo. Am crescut pe țărmul baltic și iubesc acest oraș. De aceea Constanța îmi reamintește de Klaipeda foarte mult și îmi place. Sper ca turiștii lituanieni să descopere Constanța în viitorul apropiat ca un interesant loc istoric unde să meargă. Dar pentru acest lucru lituanienii trebuie atrași și convinși să vină aici. Nimeni nu va face acest lucru dacă agențiile de turism din România nu vor investi în această zonă. Încă un aspect, orașul Constanța are un aeroport internațional și acesta este un punct de bază în dezvoltarea mult mai bună a capacităților turismului.

ISE: În Mamaia, o stațiune a Constanței, există un Palat al Reginei Maria, într-o situație dezastruoasă. „Info Sud-Est“ are o campanie publică, de aproape un an de zile, de informare în legătură cu importanța acestui loc. Regina Maria a domnit între anii 1914-1927 și a intervenit, în 1924, pentru a convinge Guvernul liberal de la Bucureşti să accepte stabilirea relațiilor diplomatice cu Lituania, înghețate de atitudinea Poloniei, aliatul strategic al României în regiune. Așadar, măcar o parte mică din acest Palat poate fi considerat, de asemenea, lituanian. Este important să susținem o cameră lituaniană în acest Palat,în momentul în care va fi renovat și transformat într-un veritabil centru cultural?

Arvydas Pocius: Sincer vorbind, nu am știut despre acest lucru. Este o informație nouă pentru mine. Cred că pe viitor, după restaurare, ar fi un foarte interesant obiectiv pentru turiștii lituanieni să viziteze Palatul Reginei Maria. Am fi foarte bucuroși dacă o cameră va fi dedicată istoriei Lituaniei.

ISE: Constanța este cel mai vechi oraș al României. Patrimoniul istoric, distrus în mare parte în perioada regimului comunist, nu este încă într-o stare bună. Sunt lituanienii interesați de stațiunile Mării Negre, de monumentele istorice ale Dobrogei, de Delta Dunării? Sunt turiști lituanieni în această regiune? De ce nu sunt mai mulți?

Arvydas Pocius: În primul rând, v-aș adresa aceeași întrebare – de ce atâția turiști români merg în Grecia și Turcia, în Italia sau chiar și în stațiunile din Bulgaria? Răspunsul probabil îl știți mai bine decât mine. Nu este de ajuns să ai litoral și locuri istorice frumoase pentru a primi multe grupuri de turiști din alte țări. Aici este loc pentru noi investiții și dezvoltarea unei infrastructuri turistice.

De fapt, cum am menționat anterior, lituanienii nu au destule informații despre calitatea, serviciile şi prețurile stațiunilor Mamaia și Delta Dunării. Asta înseamnă că noi și cei direct interesaţi trebuie să lucrăm la acest lucru și să facem schimbările necesare în această situație.

Vă doresc dumneavoastră și orașului Constanța toate cele bune.

A consemnat
Florin Anghel
[email protected]


Exclusive Interview with Arvydas Pocius, Ambassador of the Republic of Lithuania in Romania: „We are not afraid of Russia”

20150125_120542
Arvydas Pocius, Ambassador of the Republic of Lithuania in Romania , was born on May 14th, 1957, in Klaipėda, Lithuania. He finished Lithuanian Academy of Physical Education in 1975-1979 and Command and General Staff Course, Bundeswehr Command Academy, Hamburg, Germany in 1996-1997. Also, he followed the Course of strategic studies, US Army War College, Pennsylvania, USA in 2003-2004 and the Master‘s degree in Political Science, Vilnius University Institute of International Relations and Political Science in 2005-2007. Between 1979-1987 Arvydas Pocius was Coach of free-style wrestling and judo and Chief Coach of judo and self-defence wrestling, Department of Physical Education and Sports between 1987-1991. In 1991, he was Soldier-volunteer and defender of the Parliament of Lithuania, and between 1991-1994 was Deputy Chief of Staff of Voluntary Service of National Defence. For 4 years, till 1998, he was Commander of Voluntary Service of National Defence, and Commander of National Defence Volunteer Service till 2002. Between 2002-2003 he was Commander of the Military District – East of the Lithuanian Armed Forces, and then, for 3 years, Commander of the Lithuanian Land Forces. Between 2007-2009, he was Deputy Assistant Chief of Staff (DACOS) of the Joint Education and Training Sub-Division at the NATO HQ Allied Command Transformation, and Chief of Defence of the Republic of Lithuania for 5 years. Since 1 october 2014 he is Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of the Republic of Lithuania to Romania. Arvydas Pocius has also 4 decorations: Medal of Merit of National Defence System and others, Medal of the Founders Volunteers of the Lithuanian Armed Forces (1996), Medal of January 13 (1992), Order of the Cross of Vytis (2014).

Eastern front states from NATO summit

ISE: In this November, in Bucharest, Eastern front states from NATO will be meeting at Polish President Andrzej Duda suggestion. Is this a creative network, with USA support or, last and least, every country of this frontier admit a Russian damage of peace and Kremlin intentions to expand in former Eastern Europe?

Arvydas Pocius: First of all, I would like to thank you for the questions. Yes, we can say that this is an answer of the leaders of our countries and other states to that fact. Following the “Actmedia” information, a summit reunion of the states in Central and Eastern Europe with the presence of the deputy secretary general of NATO Alexander Vershbow (US citizen working for NATO) will take place on 4 November at the Cotroceni Palace. According to a press release of the Romanian Presidential Administration the event presided by president Klaus Iohannis together with President of Poland Andrej Duda will be attended by presidents of Bulgaria Rosen Plevneliev, of the Republic of Estonia Toomas Hendrik Ilves, of the Republic of Latvia Raimonds Vejonis, of the Republic of Lithuania Dalia Grybauskaite, of the Republic of Slovakia Andrej Kiska, of the Republic of Hungary Ader Janos, of the chairman of the Deputies Chamber of the Republic of the Czech Republic, Jan Hamacek as well as the deputy general secretary of NATO Alexander Vershbow.
In addition, I would like to remind the fact that on 12 March, on the occasion of the official visit to Warsaw, president Klaus Iohannis announced that he convened with his Polish counterpart at that moment, Bronislaw Komorowski the organization in Bucharest of a new edition of the meeting of the state heads in the region for the preparation of the NATO summit to take place in Warsaw in 2016.

Russia

ISE: In what matter or how can Russia and its politics to influence internal or/and foreign policies of the states from the frontier of NATO, such were Lithuania, Romania or the others? We must be afraid? It will be possible another Ukrainian scenario in the other part of Russian interests?

Arvydas Pocius: I don’t think so. We shouldn’t be afraid and such scenario is impossible because our countries are in different situation then Ukraine. Romania and Lithuania are members of NATO and EU. Saying that, I would like to remind what is written in the “The North Atlantic Treaty”. We all know very well that our countries are protected by the article No.5, but we should remember and follow other articles.
In first week of November leaders of Central and Eastern NATO countries will have discussions related with security issues and “they will consult together”.

The North Atlantic Treaty Article No 3 says: “In order more effectively to achieve the objectives of this Treaty, the Parties, separately and jointly, by means of continuous and effective self-help and mutual aid, will maintain and develop their individual and collective capacity to resist armed attack.”

In the Article No.4 is written: “The Parties will consult together whenever, in the opinion of any of them, the territorial integrity, political independence or security of any of the Parties is threatened.”

According the public information, NATO countries and partners are discussing increasing the number of troops stationed in members bordering Russia and putting them under formal alliance command, part of a new effort to deter aggression from Moscow.
Once again, I would like to stress that Lithuania and Romania are a NATO members with strong presence of USA and other allied troops on the soil of our countries. Therefore we should not be worried about it (crisis in Ukraine). Despite what I said, we can’t relax and only watch what is going on in Ukraine. We have to act.

With Russian aggression in Crimea and in Ukraine we witness the creation of new frozen conflict in the region, in addition to those in Georgia, Republic of Moldova and Azerbaijan.
I believe that the status shared by NATO member states will contribute in the future to strengthen cooperation between Romania and Lithuania.

20151025_132803ISE: August 23, 1939. 75 years and still in very memories. There are also a lot of testimonies of Ribbentrop – Molotov Pact, Nazi German and Stalinist Soviet Union project to annihilate independence and integrity of Lithuania, Latvia, Estonia, Poland and Romania. Is important yet for Lithuania, Lithuanians or for Lithuanian policies toward Russia? What Lithuania expect yet from the part of Moscow?

Arvydas Pocius: We should not ignore the history and newer forget what happened in our countries during the time of Communist regime. We have to tell the truth to our young generation and to convince them that we, EU and NATO countries, have to be ready to protect and defend democracy and peace in the world.
However, let’s think about the presence and the future. Russia for Lithuania is neighbor and for us is always important what has happened or will happen there.

Republic of Moldova

ISE: Ribbentrop – Molotov Pact established two Romanian states. Have Lithuania admit a real admission of Republic of Moldova in European institutions, political, economic and military also?

Arvydas Pocius: Lithuania is strong supporter of Eastern Partnership program in the frame of EU. During the Lithuania’s presidency at EU Council in July-December 2013 Republic of Moldova, Georgia and Ukraine received very strong support from Lithuania.
Lithuania supports the willingness of the people of Republic of Moldova to be integrated into EU structures as soon as it will be possible.

Ukraine

ISE: Which are your prediction for Ukraine? Democracy? Neutral state between Europe and Russia? Can you tell us your opinion for that nonsense situation: after 24 years from Independence, Ukraine is still not a real state and have not really institutions.

Arvydas Pocius: Ukraine as a state is like it is. We should remember that since 1920-22 till the Soviet Union was broken in 1991 they were big and strong part of this country. It is very long time and they need much more time to become in reality independent and democratic country. They are in very difficult situation now and need our help and support.
In the nearest future I do see Ukraine as really independent country which slowly will move towards EU.

Relations between Lithuania and Romania

ISE: Relations between Lithuania and Romania. Still different countries but, if you are better looking, very closed because history and Russian/Soviet frontiers. In 1918, both Lithuania and Romania renewed, in 1940, both in same action. Also, in 1990, after Communism, a new views. How long are distances between Lithuania and Romania in political, economic or general relations? What is important for Lithuania in Romania? In which are better relations? Where we must work to build?

Arvydas Pocius: Once again, I would like to say that both our countries achieved mine political strategic goals – we became members of EU and NATO. Now, being part of the strongest military alliance in the world we can feel safe and be sure that we will be protected and defended if necessary. As a members of EU and other international organizations, with their support our countries have great opportunities to make tremendous changes and transformations in economics, education, health system etc. Very important is to keep a political stability in our countries.
Talking about relations between Romania and Lithuania I can tell that at political level we are good, but in other areas we need to discover each other again. Tourism and economic relations are developed not enough. We should be more active.

ISE: Baltic and Black seas, Lithuania and Romania have their options to develop infrastructures, trade and tourism. Constanta is one of most important port in Europe and Dobrogea, South East of Romania, have important facilities and potential for relations. Where is Lithuania active? Are there, in Constanta or Tulcea, Lithuanian interests, investments, projects? Are there success stories? Or, if there are not, why? Impediments from part of legislation? Local administration? Infrastructures?

Arvydas Pocius: I fully agree that Constanta has excellent geographical location to be a leader port city in the Black Sea and I do see much better future developments in relations with the port city of Lithuania Klaipeda. It is one of the ice free seaports in the Baltic Sea. Talking about the future relations, we should find a new vision and strategy to attract our people to come and visit both seaports. Here is necessity in organizing more activities that will develop a new relationship. We should discover each other again. From mine point of view the tourism and economic relations between our countries are developed not enough. I wish our business men and women in this case to be more active and invite Romanians to come and visit Lithuania.

20150914_162024
Arvydas Pocius, Ambassador of the Republic of Lithuania in Romania, with his wife in front of Constanta Casino

Constanta city

ISE: Recently, in last May, you visit Constanta. Is interesting for a Lithuanian? What are your memory about this? Are you liked or disliked something?

Arvydas Pocius: I was born in port city Klaipeda and have spent all my childhood there. I grew up on Baltic seashore and I love this city. Thus Constanta reminds me Klaipeda very much and I like it. I hope that Lithuanian tourists in the nearest future will find Constanta as an interesting historical place to go. But in this case needs to attract Lithuanians and to convince them to come here. Nobody will do it if Romanian tourism agencies will not invest in this area. One more point, city Constanta has international airport and this is one of the key points to develop much better tourism capabilities.

ISE: In Mamaia, a resort of Constanta, it exist a Queen Maria’s Royal Palace, in bad situation. “Info Sud Est” have a public campaign, for a most of a year, to inform about importance of this place. Queen Maria reigned in 1914- 1927 and have intervention, in 1924, to convinced Liberal Government of Romania to accept diplomatic relations with Lithuania, frozen by attitude of Poland, closed ally of Romania in region. So, piece of this Palace is also Lithuanian. Is important to sustain a Lithuanian room in this Palace when it will be renovate and transform into a veritable cultural center?

Arvydas Pocius: Frankly saying I didn’t know about it. This is a new information for me and I think that in the future, after restoration of this palace would be very interesting point for the Lithuanian tourists visit the Queen Maria’s Royal Palace. We would be very happy if one of the rooms will be dedicated to Lithuanian history.

ISE: Constanta is the most ancient city of Romania. Historical heritage, most destroyed on the Communist regime, is not yet in healthy situation. Are Lithuanians interesting for Black Sea resorts, for historical monuments of Dobrogea, for Danube Delta? There are Lithuanian tourists in this region? Why there are not a lot?

Arvydas Pocius: Firstly, I would ask you the same question – why so many Romanians as a tourists are going to Greece and Turkey, to Italy and even to the resorts of Bulgaria? The answer probably you know better than me. Only to have seashore and historical nice places is not enough to receive many groups of tourists from other countries. Here is the place for new investments and development of infrastructure for tourism.
In fact, as I mentioned before, Lithuanians don’t have enough information about the quality, services, prices etc. at the resorts in Mamaia and Danube Delta.
That’s mean we and somebody else have to work on it and make the changes in this situation.
I wish you and to the city of Constanta all the best.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: