„Pe actualul primar l-aș regăsi în tabloul liderilor care apun. Poate fi ușor comparat cu Miloșevici, prin modul său de a domina opinia publică, de a cenzura și de a-i dezbina pe adversari”
ISE: Cum va arăta Constanța în 2016, după 16 ani în care a fost condusă de același om? Ce puncte forte și ce puncte slabe va avea ”moștenirea” lăsată de actualul primar în cazul în care acesta nu va mai candida sau va pierde alegerile viitoare?
Vlatko Dimov: După cum se derulează anumite dosare în justiție astăzi, pare greu de crezut că se va ajunge cu mandatul până în 2016. O confirmă şi comportamentul celor vizați. Dacă persoane precum Voiculescu, Copos, Becali sau Gică Popescu au ajuns în spatele gratiilor, nu este exclus ca și cariera actualului primar și a persoanelor care roiesc în jurul său să sfârşească la fel.
Cuvântul care descrie cel mai bine starea orașului este „haos”. Deși domnește aerul de optimism, trăim într-un haos urbanistic, un haos care a înghesuit oamenii şi a sufocat orașul. Avem destule exemple de spații verzi care au fost efectiv transformate în blocuri sau spații comerciale. Resimțim cu toții acest haos și această sufocare, de la parcările care nu există până la infrastructura stradală, de la un oraș aflat în ruină până la kitchul din Mamaia.
Această perioadă pe care o traversăm reprezintă decăderea. Fără a intra în prea multe detalii, această afișare a primarului în prezența multor femei şi aparițiile sale exotice, în timp ce, lunar, mii de persoane așteaptă doza de pui și zahăr, este o imagine care explică de la sine discrepanțele care există în orașul Constanța.
Cred că „moștenirea grea” sau „haosul lăsat în urmă” vor fi cuvinte nelipsite din discursurile politice ale celor ce îl vor succeda pe actualul primar. Acest lucru nu va trebui să ne mire, iar viitorul primar va avea obligația să dărâme un mit și să redea un nou model politic.
„Lovitura de imagine pe care a primit-o tandemul Mazăre-Constantinescu din partea justiției oferă un nou context politic și dă mai mult curaj unora să fie mai vocali. Un exemplu este acea scăpare care a apărut în presă, conform căreia vicepreședintele Consiliului Județean, Cristinel Dragomir, folosea apelative destul de grave la adresa şefului său”
ISE: Sunt interesate partidele politice să găsească un candidat capabil să îl învingă pe actualul primar în 2016? Dacă da, atunci cât de greu va fi pentru acestea să identifice corect profilul candidatului care ar putea să îl învingă pe actualul primar, în situația în care acesta din urmă ar mai candida și în 2016?
V.D.: Și chiar dacă a existat această dorință, din partea partidelor sau chiar în interiorul PSD, a fost sufocată. Astăzi, lucrurile stau altfel. Vorbim de o discrepanță de forțe și de un culoar favorabil necesar. Lovitura de imagine pe care a primit-o tandemul Mazăre-Constantinescu din partea justiției oferă un nou context politic și dă mai mult curaj unora să fie mai vocali. Un exemplu este acea scăpare care a apărut în presă, conform căreia vicepreședintele Consiliului Județean, Cristinel Dragomir, folosea apelative destul de grave la adresa şefului său.
Pe lângă succesul electoral, bazat pe antagonismul dintre bogați și săraci, actualul primar a fost și o persoană norocoasă, beneficiind de un context politic favorabil, pe care l-a speculat foarte bine în interesul său. Aşadar, nu putem vorbi de un profil anume, însă, sub nicio formă, nu trebuie să fie cineva care să îl copieze. Aici putem vorbi de o persoană care dorește să înfrunte haosul cu foc. Să aibă curajul să voinţa în a înfrunta sistemul său.
„Vorbim de mai multe etape ale evoluției sale politice: de la primarul adoptat de constănțeni, de la omul ambiţios, până la omul excentric, exhibiționist, dornic de afirmare pe plan politic național, de la primarul entuziasmat, aflat la început de drum în anii 2000, la omul sătul, de astăzi, obosit și plictist, avid după merite”
ISE: Care este profilul politic al actualului primar al Constanței? În ce tipare se încadrează? Care sunt elementele cheie din strategia electorală a acestuia și cum a reușit să țină captiv, timp de 16 ani, un electoral fidel și pătimaș?
V.D.: Fără să par dur sau o persoană care etichetează, pe actualul primar l-aș regăsi în tabloul liderilor care apun. Poate fi ușor comparat cu Miloșevici, prin modul său de a domina opinia publică, de a cenzura și de a-i dezbina pe adversari. Un om al jocurilor din culise, care și-a protejat puterea mult timp prin crearea unei mase critice, înarmate cu mesaje transmise prin intermediul unei mass-media favorabile. Acesta este modelul de succes politic ce s-a perpetuat: masa critică și sursele de comunicare. O masă de oameni aflată pe prima treaptă a nevoilor, conform piramidei lui Maslow, este mult mai ușor de manevrat, mai ales dacă pâinea și cuțitul se află în mâna primarului. Vedem cu toții că pare a fi mai ușor să fii regele săracilor decât liderul intelectualilor. Cine a citit „Ferma animalelor”, îşi poate da seama de asemănarea cu personajul Napoleon, care avea un mod anume de acțiune pentru a-și proteja puterea.
Fără doar și poate, vorbim de mai multe etape ale evoluției sale politice: de la primarul adoptat de constănțeni, de la omul ambiţios, până la omul excentric, exhibiționist, dornic de afirmare pe plan politic național, de la primarul entuziasmat, aflat la început de drum în anii 2000, la omul sătul, de astăzi, obosit și plictist, avid după merite. Dacă se face o retrospectivă a trecutului său doar pe baza fotografiilor, se poate observa că, până la un moment dat, primarul părea un om ca toți oamenii, un primar al constănțenilor. Întrebarea este: Când s-a produs acel declin care l-a făcut să fugă de omul simplu care era, de primarul constănțenilor? Să fie puterea și banii un fel de amantă capricioasă care l-a ademenit în aventura vieții?
„Succesul perpetuat a creat o vrajă şi un mit conform căruia el va fi veșnic primar. Doar că, în zona noastră balcanică, este bine cunoscut că pentru orice vrajă există și descântec”
ISE: Care este profilul politic al candidatului care ar putea să câștige în fața actualului edil? În fapt, există vreo șansă reală ca în 2016, actualul primar să iasă înfrânt din cursa electorală, dacă acesta va mai candida?
V.D.: Astăzi, pentru actualul edil, a fi primar reprezintă doar nevoia unui statut social de prestigiu. El este deja înfrânt, este la fel ca omul disperat aflat pe marginea prăpastiei, care așteaptă să fie împins. După 14 ani de mandat, apasă o presiune mare pe umerii săi: proiectele nerealizate, lupii tineri care roiesc în jurul său, probleme în justiție.
Da, actualul edil poate fi înfrânt. Succesul perpetuat a creat o vrajă şi un mit conform căruia el va fi veșnic primar. Doar că, în zona noastră balcanică, este bine cunoscut că pentru orice vrajă există și descântec. Viitorul primar este, din punctul meu de vedere, omul care vrea să lupte cu haosul pentru a face ordine.
„În Constanța există o majoritate tăcută, o majoritate pe care primarul cu oameni din jurul său au reușit să o scârbească extrem de mult, să o descurajeze, o majoritate care protesteză mut și așteaptă răzbunarea. Prin acțiunile sale, prin comportamentul său, actualul primar- fiu adoptiv al Constanței- a devenit un fel de asupritor, a ajuns să-i gonească din casă pe părinții adoptivi”
ISE: Care este profilul politic al candidatului care va câștiga Primăria Constanța, dacă actualul edil nu va mai intra în cursa electorală? Cât de mult va conta partidul din care provine?
V.D.: Indiferent dacă intră sau nu în cursa electorală, după 14 ani de mandat, el și oamenii din jurul lui nu au niciun argument credibil, sunt compromiși. Câștigă din inerție, iar declinul în care se află îi face cu greu să își revină. În plus, nici cei de la PSD nu au o variantă credibilă la candidatură sau o persoană de forță. Persoanele despre care se vehiculează sunt asociate cu subordonații lui sau cu oameni care-i poartă mapa.
Sunt de părere că atuul pentru viitorul edil este ce și cine îl recomandă să fie ales. Va conta mult și va fi esențial cine îl va susține. Actualul primar poate fi recomandat doar de săraci și de haosul care există în spatele lui, este atât de plin de masculinitatea sa, de narcisism, încât s-a ajuns să se pună semnul egal între Constanța și numele său.
În Constanța există o majoritate tăcută, o majoritate pe care primarul cu oameni din jurul său au reușit să o scârbească extrem de mult, să o descurajeze, o majoritate care protesteză mut și așteaptă răzbunarea. Prin acțiunile sale, prin comportamentul său, actualul primar- fiu adoptiv al Constanței- a devenit un fel de asupritor, a ajuns să-i gonească din casă pe părinții adoptivi.
Structura politică a viitorului câştigător va fi elementul esențial, dublat de personalitatea puternică a candidatului. În plus, va conta configurația scenei contracandidaților, numele și profilul lor. Un profil anume, la care să ne referim sau a cărui imagine să o creionăm, este imposibil de realizat. În situația dată, actualul edil poate fi învins de un Iohannis sau un Băsescu de Constanța. Poate, de ce nu și de un Tony Blair sau de un Robert Giuliani al Constanței, un reformator cu viziune modernă bazată pe revenirea la valori, un om cu o viziune asupra unor noi direcții de dezvoltare, un exponent al dreptății sociale.
”Dacă mandatul lui va fi întrerupt de o sentință judecătorească, colegii, prietenii sau chiar oameni din anturajul său vor fugi de el, ca dracul de tămâie și își vor scoate ochii între ei pentru funcții”
ISE: Cum va arăta campania electorală, în condițiile în care actualul primar al Constanței nu mai candidează? Ce efecte ar avea impactul emoțional asupra electoratului, la auzul unei asemenea vești și cum va influența opțiunea electoratului?
V.D.: În primul rând, va fi foarte important de ştiut care sunt motivele pentru care nu mai candidează: din saturație sau din cauza terminării mandatului înainte de termen. În cazul în care va fi al doilea motiv, va ieși la suprafață prejudiciul adus patrimoniului orașului, prin acele retrocedări. Emoție va produce doar asupra unui segment al populației- acea parte care asociază pachetul oferit lunar cu numele lui- în rest, va fi trădat chiar de oamenii din jurul său, care așteaptă ziua răzbunării sau a prealuării puterii. Dacă mandatul lui va fi întrerupt de o sentință judecătorească, colegii, prietenii sau chiar oameni din anturajul său vor fugi de el, ca dracul de tămâie și își vor scoate ochii între ei pentru funcții. Actualul primar fuge, probabil din cauza unor anumite calcule electorale sau de frica dezbaterilor, a confruntărilor, atât cu contracandidații, cât şi cu oponenții politici. A reușit, la nivelul opiniei publice, să creeze iluzia că este inegalabil. În urma dezbaterilor pe care le-am urmărit şi la care au luat parte lideri politici locali, am constatat că președintele PDL Constanța, Gigi Chiru sau chiar alți lideri locali pot face față cu brio, în orice clipă, oricărui lider PSD din Constanța. Din acest motiv nu am văzut nici o confruntare la televiziunea lor de casă o dezbatere serioară între putere și opoziție care să vizese soluțiile pentru Constanța.
„Cred că norocul său, de a fi personaj mitic al orașului, se va termina odată ce dosarele sale din justiţie vor fi finalizate. Va rămâne însă omul iubit de o categorie de oameni, care asociază supraviețuirea lor cu imaginea sa”
ISE: Va câștiga candidatul care va veni cu același discurs/atitudine precum actualul primar? Sau, dimpotrivă, va câștiga candidatul cu un profil total diferit? Va fi actualul primar eroul mitic pe care constănțenii îl vor căuta în ceilalți candidați?
V.D.: Va câștiga candidatul care va demonstra că are forță, că are mușchi pentru a lua taurul de coarne ca să îl trântească pe spate. Actualul primar a atins apogeul în materie de show și de spectacol. Astăzi, să vii cu circ, în timp ce orașul se află în haos, poate fi doar o strategie de a distrage atenția unui insucces administrativ. Cred că norocul său, de a fi personaj mitic al orașului, se va termina odată ce dosarele sale din justiţie vor fi finalizate. Va rămâne însă omul iubit de o categorie de oameni, care asociază supraviețuirea lor cu imaginea sa.
„Dacă analizăm ce s-a întâmplat în Constanța, în 2008 și în 2012, observăm scârbirea electoratului la ideea de inducere a concepţiei că doar unul singur poate fi primar”
ISE: Ce i-ar determina să iasă la vot pe constănțenii care nu și-au exprimat opțiunea în ultimii 16 ani și care, de fapt, reprezintă o majoritate covârșitoare (60%-70%). De ce nu ies la vot și în ce condiții și-ar exprima opțiunea electorală?
V.D.: Acest subiect este amplu. La nivel național, se înregistrează o scădere a prezenței la vot, din cauză că politicienii au eșuat în a oferi ceva credibil și viabil societății. Ca să ajungi la o prezență mai mare, este nevoie de o motivare suplimentară, de soluții credibile, de o echipă de oameni bine văzuți de comunitate și de un context politic agreabil (ce este adevărat, contexul poate fi creat și artificial). Dacă analizăm ce s-a întâmplat în Constanța, în 2008 și în 2012, observăm scârbirea electoratului la ideea de inducere a concepţiei că doar unul singur poate fi primar.
„Noul primar va avea o provocare extraodinară, aşa cum a avut şi actualul primar în mandatul 2000-2004. Are șansa de a proiecta orașul spre lumea europeană, să îmbine specificul turistic cu armonia culturală. Această provocare are și un preț: să facă ordine în haos”
ISE: Care sunt principalele probleme ale constănțenilor, pe care viitorul primar va trebui să le rezolve cu prioritate? Cât de greu îi va fi viitorului primar să managerieze cu succes preluarea frâielor Constanței, așa cum arată ea acum?
V.D.: Viitorul primar va avea o serie de provocări, de la gigacalorie ieftină până la investiții și locuri de muncă, de la deschiderea orașului, până la înfrumusețare și îmbunătățire arhitectonică. Noul primar va avea o provocare extraodinară, aşa cum a avut şi actualul primar în mandatul 2000-2004. Are șansa de a proiecta orașul spre lumea europeană, să îmbine specificul turistic cu armonia culturală. Această provocare are și un preț: să facă ordine în haos.
„Prea mult timp la putere duce la plictiseală sau chiar la o formă de dictatură, iar cei care ajung să resimtă această povară sunt cetățenii”
ISE: Va mai avea Constanța, pe termen scurt și mediu, un edil la fel de longeviv precum actualul primar?
V.D.: Se vorbește despre limitarea la două mandate. Prea mult timp la putere duce la plictiseală sau chiar la o formă de dictatură, iar cei care ajung să resimtă această povară sunt cetățenii. Sunt de părere că, în 8-10 ani, un om poate da o direcție de dezvoltare avantajoasă unui oraş, pentru un termen de timp destul de lung.
- OFICIAL Sindicatele anunță că resping oferta Guvernului: ”Nu sunt de acord cu eșalonarea pe trei ani și cu 1000 de lei de la 1 iunie/ Vor o creștere de 2000 de lei net lunar, nu 1000 brut” - 31 mai 2023
- FOTO Garda de Mediu a dat amenda maximă de 60.000 de lei unui dezvoltator imobiliar din Constanța pentru că a aruncat gunoaiele la întâmplare - 25 mai 2023
- Copiii sunt bine? Refugiu și speranță la aproape un an și jumătate de război în Ucraina/ Ce am schimbat noi, cum s-au integrat ei (analiză) - 25 mai 2023