Interviu cu Neviser Zaharcu, deputat PSD, fost director al Spitalului Județean Tulcea, despre problemele din sistemul sanitar din România!

 

ISE: Cum credeți că va ajuta mărirea bugetului Sănătății actualul sistem sanitar?
Neviser Zaharcu: În condițiile anului de criză și la deficiențele existente, mărirea bugetului va ajuta actualul sistem sanitar într-o mică măsură cu o bună gestionare și monitorizare a bugetului pe priorități, în interesul pacientului.

ISE: Care sunt principalele segmente din sistemul sanitar care sunt subfinanțate și ar merita, în opinia dumneavoastră, alocarea unor sume mai mari de bani?
N.Z.: Majoritatea segmentelor sunt subfinanțate, începând de la structura sistemului, dotarea cu medicamente, materiale sanitare și nu în ultimul rând structura de personal. Prioritar pentru a nu fi pus în pericol actul medical este un program bine gândit al achizițiilor de medicamente și materiale sa-nitare și gândirea unei strategii de așezare a retribuțiilor perso-nalului angajat în funcție de criteriile de performanță. În acest fel, personalul medical va fi cointeresat direct și va creea un mediu competițional performant. Sesizez că în ultimii zece ani se produce o rutină în actul medical.

ISE: Cum credeți că s-ar schimba calitatea actului medical dacă spitalele de stat ar avea manager privat și ar primi bani de la stat în funcție de: numărul de pacienți, performanță etc?
N.Z.: Aspectul este bun, dar cu condiția ca managerul să provină sau cel puțin să fi avut experiență într-o activitate din sistemul sanitar, care să cunoască de la aprozivionare, curățenie, alimentație, încadrarea cu personal și importanța fiecărei specialități medicale, astfel încât actul medical să nu sufere de lipsa  medicamentului  sau aparaturii necesare.

ISE: Pentru a micșora costurile pentru tratamentele pacienților, credeți că ar fi mai eficient ca statul să oblige populația să meargă la un control regulat de prevenire, anual, sau bianual?
N.Z.: Acest aspect este deja prevăzut în contractul cadru al fiecărui medic de familie. Pentru populația în evidență cu boli cronice, sunt îndrumați de către medicul de familie bianual la control de specialitate și anual pentru restul asigurațiilor, pe baza fișei de evidență.Acest lucru nu se poate întâmpla în localitățile unde există deficit de medici de familie, unde nu se pot urmări nici măcar calendarul de vaccinare a copiilor, conform ordinului MS.

ISE: Ce implică inițiativa lui Eugen Nicolăescu, referitoare la sistarea finanțării spitalelor private și ce efecte va avea aplicarea acesteia?
N.Z.: Finanțarea spitalelor private probabil nu va fi sistat total, dar trebuie să existe o echitate în finanțarea pe același criteriu de DRG la fel ca și în sistemul de stat.

ISE: Ce mesaj le transmiteți tulcenilor cu privire la viitorul sistemului sanitar românesc?
N.Z.: Am plecat la acest drum din poziția de medic și om politic cu o experiență în domeniul sanitar, cunoscând deficiențele acestui sistem, și să încerc ca împreună cu echipa care m-a susținut să îmbunătățesc cât pot de mult accesul la actul medical și mai ales calitatea.De la începutul mandatului de deputat, în continuarea actului de management, am făcut demersuri și am reușit să aducem în două luni la Spitalul Județean de urgență Tulcea șapte medici specialiști în secțiile deficitare: medic pediatru, medic chirurgie și ortopedie pediatrică, oncolog, doi medici  chirurgie generală, medic chirurg cardio vascular. Am încercat să fim alături de acești tineri specialiști, să le creem condiții de lucru și cu ajutorul președintelui Consiliului Județean Tulcea, le-am asigurat cazare gratuită în condiții civilizate, până la finalizarea locuințelor de serviciu pentru specialiști, care vor fi finalizate la sfârșitul acestei primăveri. În continuare prioritatea este fluidizarea și îmbunătățirea accesului atât în ambulator (policli-nica spitalului) cât și la serviciul UPU ( serviciul de urgență) unde în această perioadă de iarnă numărul de cazuri de prezentări a fost foarte mare, depășind uneori capacitatea de răspuns a personalului. Mulțumim tulcenilor pentru sprijin și să aibă încredere că ne vom finaliza promisiunile din camapania electorală și nu numai.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: