INTERVIU. Consulul general al Turciei la Constanța: „România este partenerul strategic al Turciei, ţara aliată cu care împărţim o istorie şi o cultură comune“

Uygar Mustafa Sertel, Consul general al Republicii Turcia la Constanța

ISE: Domnule Consul general Uygar Mustafa Sertel, aţi început misiunea diplomatică la Constanţa de aproximativ șase luni. Care sunt obiectivele majore al mandatului dumneavoastră?

Uygar Mustafa Sertel: Principalelele noastre obiective sunt ajutarea, în măsura posibilităților, a cetățenilor turci care desfășoară activități comerciale sau studiază în zona noastră de jurisdicție, a celor care se află în vizită și a cetățenilor români în derularea operațiunilor consulare, asigurarea în cele mai bune condiții a serviciilor de care au nevoie, dezvoltarea relațiilor cu autoritățile locale pe temele care intră în aria noastră de activitate. Ne propunem să continuăm, în colaborare cu autoritățile române și în folosul ambelor țări, activitățile de satisfacere a necesităților culturale ale cetățenilor și coetnicilor turci-tătari.

ISE: La aproape jumătate de an de la preluarea mandatului diplomatic la Constanța, care sunt instituțiile din Constanța și Tulcea cu care ați stabilit un parteneriat deschis și care ajută la evoluția relațiilor pozitive româno-turce? Care sunt dificultățile majore pe care le-ați întâmpinat în Dobrogea din momentul în care ați preluat mandatul la Constanța?

Uygar Mustafa Sertel: Zona de jurisdicție a Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța, subordonat Ambasadei Republicii Turcia în România, țara cu care avem relații istorice de prietenie, cuprinde pe lângă cele două județe din Dobrogea (Constanța și Tulcea), județele Galați, Brăila și Călărași.

Relațiile bilaterale politice și economice cu România, țara aliată cu care împărțim o istorie și o cultură comună, partenerul nostru strategic, se află în prezent la un nivel foarte bun.

La Constanța avem contacte cu instituții precum Instituția Prefectului, Primăria Municipiului Constanța, Muftiatul Cultului Musulman, Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, Uniunea Democrată Turcă din România și Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România.

Faptul că nu cunosc limba română a constituit un mic impediment în primele zile de la sosirea mea în Constanța, dar posibilitatea de a comunica în limba engleză și bunăvoința oamenilor au ușurat această problemă.

A trăi şi a lucra într-un oraş aflat la malul mării,
cum e Constanţa, e un privilegiu

ISE: Sunteţi diplomat de carieră şi, prin urmare, trebuie să reprezentaţi ţara dumneavoastră, Republica Turcia, în diverse misiuni, în state, capitale şi oraşe diferite. Cum aţi primit, prima dată, informaţia că veţi pleca la Constanţa? Ştiaţi ceva despre oraşul de la Marea Neagră sau despre România?

Uygar Mustafa Sertel: Sunt deosebit de încântat de numirea mea la Constanța. Foarte mulți diplomați din cadrul Ministerului Afacerilor Externe își doresc să fie numiți în state din zona Balcanilor. Nu mai fusesem la Constanța. Înainte de a veni aici am discutat cu câțiva diplomați care au fost la Constanța, le-am ascultat impresiile. Concluzia comună a tuturor a fost satisfacția de a fi lucrat aici. A trăi și a lucra într-un oraș aflat la malul mării, plin de frumuseți naturale, este un privilegiu.

ISE: Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa priveşte ca zonă de interes, în special, Dobrogea. Puteţi face comentarii referitoare la ansamblul realităţilor economice, culturale, educaţionale din Republica Turcia prezente la Constanţa şi Tulcea? Câte firme turceşti sunt şi care este nivelul investiţiilor regionale? Care sunt elementele cele mai dinamice? Unde credeţi că este loc de mai mult? V-aţi propus un proiect anume în timpul mandatului dumneavoastră la Constanţa?

Uygar Mustafa Sertel: Consulatul nostru și-a început activitatea în anul 1924, fiind una dintre primele reprezentanțe în străinătate din istoria Republicii noastre.

Orașele din zona în care ne aflăm au intense schimburi economice, comerciale, culturale și sociale cu Turcia.

În Constanța se află în prezent aproximativ 490 societăți cu capital turcesc. Asociația Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea care îi reunește pe investitorii noștri din regiune, a fost înființată în anul 1999. În centrele comerciale din oraș sunt firme turcești. Liniile Aeriene Turce (THY) au început în anul 2013 cursele regulate pe ruta Istanbul-Constanța, la început fiind trei zboruri săptămânal, iar în prezent sunt patru. Zilnic câteva autocare fac curse între Constanța și Istanbul. O parte din produsele care fac obiectul relațiilor comerciale bilaterale între Turcia și România sunt transportate din Portul Constanța.

Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” și-a început activitatea în anul 2011. Interesul față de cursurile de limba turcă și activitățile culturale organizate în cadrul Centrului Cultural este în creștere.

Scopul nostru este dezvoltarea continuă, în domeniile în care este posibil, a acestor relații multidimensionale.

Consulatul General de la Constanţa, înfiinţat în 1924, este una dintre primele reprezentanţe diplomatice din istoria Republicii Turcia

ISE: Care credeți că este rolul Dobrogei în dinamica relațiilor oficiale româno-turce?

Uygar Mustafa Sertel: Datorită poziției sale geografice, zona Dobrogei a reprezentat întotdeauna o zonă de trecere, aflându-se în centrul rutelor de transport. Elementele vii ale istoriei noastre comune, etnicii turci-tătari, se află în majoritate în zona Dobrogei. În prezent coetnicii reprezintă un pod de prietenie puternic și durabil între Turcia și România.

Mare parte din monumentele care formează moștenirea noastră istorică și culturală comună se află în Dobrogea.

Mai mult, Portul Constanța ocupă un loc important în transportul de mărfuri și produse care fac obiectul comerțului bilateral.

ISE: Foarte recent, factori de decizie guvernamentală de la Ankara şi Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti vorbeau despre un proiect de schimburi comerciale bilaterale care să ajungă la 10 miliarde de dolari anual. Se poate? Există piedici instituţionale în dezvoltarea investiţiilor turceşti? În ce segmente de colaborare economică şi comercială credeţi că nu există performanţă? De ce?

Uygar Mustafa Sertel: România este ca un centru al firmelor cu capital turcesc din regiune. După UE, Turcia este cel mai important partener comercial al României. Infrastructura relațiilor comerciale și economice bilaterale este definitivată. Există potențialul dezvoltării acestor relații, obiectivul atingerii unui volum al schimburilor comerciale de 10 miliarde de dolari părând unul realist. Cu puțin timp în urmă volumul schimburilor comerciale a atins cifra de 7 miliarde dolari. Atingerea acestui obiectiv va fi posibilă prin eforul investitorilor și mediului de afaceri. Între liderii celor două țări există contacte reciproce intense, autoritățile ambelor state sprijinind în tot ceea ce pot atingerea acestui obiectiv.

ISE: Dobrogea este regiunea în care se regăsesc, de aproape opt secole, două dintre comunităţile istorice ale României: turcii şi tătarii. Care sunt obiectivele Consulatului General al Republicii Turcia în legătură cu păstrarea identităţii lor? Care sunt, în opinia dumneavoastră, instituţiile şi mecanismele prin care turcii şi tătarii îşi pot proteja moştenirea?

Uygar Mustafa Sertel: Urmărim cu satisfacție contribuția coetnicilor noștri la succesul țării lor. Apreciem atitudinea tolerantă și drepturile acordate de autoritățile române coetnicilor noștri. În acest sens, pe baza legislației române, copiii acestora pot studia limba maternă turcă și religia islamică în școlile de stat. Mai mult, postul de radio „Radio T” difuzează diferite programe culturale destinate lor. Aceste facilități din domeniul învățământului și culturii sunt importante.

România este un centru al firmelor cu capital turcesc din regiune

ISE: La alegerile parlamentare din decembrie 2016, Uniunea Democrată a Turco-Tătarilor Musulmani din România nu a reuşit să prezinte o listă electorală de candidaţi. Prin urmare, comunitatea tătară nu este reprezentată, în momentul de faţă, în Parlamentul României. Care este punctul dumneavoastră de vedere referitor la această situaţie?

Uygar Mustafa Sertel: Facilitățile de care beneficiază coetnicii noștri în baza legislației naționale care reflectă atitudinea tolerantă a autorităților române se află la un nivel îmbucurător. Dorința noastră este ca aceștia să depășească divergențele de opinie pe anumite teme, să acționeze în unitate și cooperare pentru a continua să beneficieze de posibilitățile oferite în România.

ISE: Patrimoniul cultural şi istoric al judeţelor Constanţa şi Tulcea cuprinde un număr însemnat de monumente religioase şi civile, de importanţă excepţională, care fac referire la moştenirea otomană din Dobrogea. Le-aţi vizitat? Cum apreciaţi starea lor reală? Există soluţii comune, române şi turce, pentru repararea şi punerea lor în valoare?

Uygar Mustafa Sertel: Până în prezent am vizitat Mangalia, Babadag, Medgidia și Hârșova. Plănuim ca activitățile de conservare și restaurare a monumentelor care constituie moștenirea istorică și culturală din regiune, desfășurate împreună cu Ambasada Republicii Turcia la București și Agenția Turcă de Cooperare și Coordonare (TİKA), în colaborare cu Ministerul Culturii și autoritățile locale din România să continue și în perioada următoare.

ISE: Aţi vizitat stațiunea Mamaia? Cum vi se pare? Puteţi identifica motivele pentru care nu există investiţii turceşti de anvergură în turismul de pe litoralul românesc de la Marea Neagră?

Uygar Mustafa Sertel: Am fost de câteva ori în stațiunea Mamaia. Știm că este una dintre destinațiile de vacanță importante din România. Cunosc faptul că unii investitori turci desfășoară în prezent proiecte imobiliare în Mamaia. Creșterea investițiilor turcești în Constanța și Mamaia în concordanță cu planurile autorităților locale ne va bucura.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: