Interviu cu Gheorghe Dragomir, președintele PNL Constanța
Candidatul Iohannis și alegerile prezidențiale
ISE: De ce ar trebui ca viitorul președinte al României să fie Klaus Iohannis? Ce avantaje și puncte forte are candidatul ACL, spre deosebire de ceilalți candidați?
Gheorghe Dragomir: Aici vreau să mă refer la candidații de pe eșicherul de stânga și de dreapta al politicii românești. În primul rând, Klaus Iohannis, dintre toți candidații de dreapta, se bucură de cea mai mare susținere. Nu întâmplător, ci pentru faptul că este susținut de cele două partide, care au constituit Alianța Creștin-Liberală, două partide puternice care de curând au devenit un singur mare partid de dreapta, Noul Partid Național Li-beral, cu o structură foarte puternică, cu foarte mulți primari, cu foarte mulți aleși locali, cu mulți parlamentari și, în același timp, cu un imens număr de susținători, votanți, care au văzut în Klaus Iohannis speranța anului 2014, speranța următorilor 10 ani pentru România. Candidatul ACL, Klaus Iohannis, este un om deosebit de serios, este un primar care timp de 14 ani a demonstrat competență, un om care, așa cum de multe ori personal a spus, nu-i place să intre în dispute sterile, fără substanță, ci un om care s-a concentrat mai degrabă pe proiecte și a lăsat să vorbească faptele și nu vorbele sale. Nu este un orator înnăscut, nu este un om care să poarte discuții îndelungi și să aibă discursuri politice sforăitoare, ci este un om care, așa cum l-am cunoscut cu toții, vorbește la obiect, stric despre subiectul cu care este provocat, nu intră în polemici, nu-i place să jignească, nu este omul care să răspundă cu aceleași expresii sau provocări care sunt mai puțin plăcute uneori. Este un om care evită scandalurile și discuțiile fără rezultat.
Dacă vorbim despre reprezentantul cel mai puternic al stângii, candidatul PSD și al tuturor celorlalte partide care îl susțin, Victor Ponta, acesta, în cei doi ani de guvernare, a arătat cât de incompentent este, cât de mult a mințit în acești ani, mințind pe rând parteneri – mă refer aici la Partidul Național Liberal și în mod special la Crin Antonescu – pe care îl amintea tot timpul că va fi viitorul președinte al României, deși în alte medii se discuta clar că PSD își pregătește candidatul și că nu vor lăsa acest post important să fie ocupat de un liberal. În tot acest timp, Victor Ponta nu înceta cu minciunile pe care le-a promovat permanent, atât în parteneriat cu Partidul Național Liberal, cât și cu societatea românească, cu cetățenii României, cărora le-a promis una și altceva a făcut. Victor Ponta este un personaj duplicitar, un personaj care de multe ori spune una în Parlament, face altceva la Guvern, un om care și-a dezamăgit nu numai partenerii politici, dar și cetățenii.
ISE: Ce credeți că va simți alegătorul de dreapta când va fi pus să aleagă între cei trei candidați ai „dreptei unite“ (Iohannis, Macovei și Udrea)? Există posibilitatea ca această lipsă de unitate să descurajeze electoratul de dreapta și să participe într-un procent mai mic la vot?
G.D: Nu. Vor participa pentru că astfel vor veni la urne toți aceia care își doresc un candidat de dreapta în funcția de președinte. Aceștia au de unde să aleagă (deși așa se intitulează și alți doi candidați, că sunt de dreapta, inclusiv reprezentantul UDMR spune că este de dreapta, și domnul Tăriceanu spune că este de dreapta, deși știm foarte bine că este în umbra PSD și a lui Victor Ponta, și domnul Meleșcanu spune că este de dreapta), având o gamă largă de candidați pe partea dreaptă a eșicherului politic, vor putea veni toți cei care își doresc un candidat din această zonă, iar în turul II, marea majoritate a voturilor contracandidaților vor veni către Klaus Iohannis. Pentru că aceștia sunt de dreapta și sunt convins că nu îl vor alege pe Victor Ponta. Posibil, câțiva dintre ei să nu mai vină să voteze neavând candidatul preferat și în turul II, alți câțiva să meargă către Victor Ponta, dar foarte puțini, însă cei mai mulți vor veni în turul II către candidatul Alianței Creștin-Liberale, Klaus Iohannis.
ISE: De ce, în noiembrie, ar trebui să votăm Klaus Iohannis și nu, spre exemplu, Monica Macovei, unul dintre puținii candidați asupra cărora nu planează suspiciuni cu iz penal? Poate câștiga o femeie, în prezent, alegerile prezidențiale în România?
G.D: Am să spun doar ceea ce spun sondajele și votanții. Aceasta este opinia românilor care își doresc un om care să știe să administreze, un om care este foarte serios, care nu intră în polemici, așa cum de multe ori Monica Macovei a făcut-o chiar cu proprii colegi, chiar cu aceia care au susținut-o de multe ori. De asemenea, în România nu trebuie să fie numai justiție. România nu trebuie condusă precum o instanță. Trebuie un om echilibrat, care să aibă deschidere către politica externă, către statele europene care pot susține România și de care avem nevoie pe viitor. Trebuie un om care a dovedit competență în zona administrației, în zona relațiilor externe și care, repet, este o persoană care poate să adune la un loc tot ceea ce a fost dezbinat în ultimii ani.
ISE: Victor Ponta va intra în turul II și pare să fie favoritul câștigării cursei prezidențiale. Pentru a-l învinge, Klaus Ioha-nnis trebuie să își convingă toți colegii din zona dreptei să îl susțină, dar și pe cei de la UDMR. Este candidatul ACL persoana care poate strânge în jurul lui toți liderii politici din opoziție și întreg electoratul de dreapta?
G.D: Într-o majoritate covârșitoare poate aduna votanții de dreapta. Voturile vor veni în mod natural către Klaus Iohannis pentru că un votant de stânga, un simpatizant al lui Victor Ponta, va merge către el din primul tur. În schimb, toți candidații de dreapta, neregăsindu-se în zona Victor Ponta în turul II, vor susține automat candidatul de dreapta. Inclusiv cel de la UDMR care știm foarte bine că este o formațiune care a aderat tot la Partidul Popular European, din care fac parte ambele partide care au format Alianța Creștin-Liberală.
ISE: Electoratul din diaspora a făcut diferența la alegerile prezidențiale din 2009. În noiembrie, acest electorat va alege un candidat de etnie germană? Sau diaspora va prefera discursul populist al candidatului PSD?
G.D: Electoratul din diaspora a votat întotdeauna dreapta. Și de această dată, voturile se vor îndrepta către candidatul dreptei, Klaus Iohannis.
ACL, ordonanța traseiștilor și viitoarea scenă politică
ISE: Majoritatea mass-media susținea că principala țintă a ”ordonanței traseiștilor” este PNL. Cum au fost afectați libe-ralii, la nivel național, în urma inițiativei vicepremierului Liviu Dragnea? Dar la nivelul județului Constanța?
G.D: La nivel național, un număr important de primari s-au lăsat cumpărați după strategia binecunoscută încă din perioada de dinainte de 1989, când cei ce conduceau România își doreau o populație și o societate ușor de condus, reușind acest lucru prin înfometare, prin lipsa banilor și a bunurilor de care aveau nevoie permanent cetățenii. După aceeași metodă, toți aleșii locali nu au mai primit în ultimii ani mai nimic, administrațiile locale au fost văduvite de fonduri pentru a dezvolta proiectele promise electoratului, drept pentru care, unii în pragul falimentului, alții cu proiectele începute și neterminate, și-au dorit să facă orice pentru a vedea ceva bani în pușculița proprie. Atunci mulți dintre ei au uitat de ceea ce înseamnă coloană vertebrală, moralitate sau onestitate și au ales calea dezertării. Sigur, orice om pierdut este o pierdere și reprezintă un obstacol în plus în această bătălie. Totuși, să știți că electoratul nu urmează neapărat primarul la ora actuală. Votul, fiind masiv politic, oamenii nu vor urma gestul primarilor care și-au părăsit propriul partid.
La nivel de Constanța, până acum PNL nu a pierdut primari, doar câțiva aleși locali, la nivel de viceprimari sau consilieri locali. În ultima săptămână, presiunea este din ce în ce mai mare din partea condu-cerii PSD Constanța. Chiar dacă ei se dezic și spun că nu vor să facă acest lucru, avem informația clară de la aleșii noștri locali și știm că zilnic sunt bombardați cu presiuni atât la nivel național, cât și la nivel local după același model: bani pentru primarii dezertori. Sperăm să nu avem astfel de cazuri și ne bazăm pe oameni pe care îi cunoaștem de multă vreme și pe cei pe care îi considerăm puternici în fața presiunii exercitate mai ales de cei din PSD.
ISE: În actuala ACL, există nostalgici ai USL? Sunt liberali care păstrează metehne useliste? Dar la nivelul județului? Sunt nostalgici ai fostei alianțe?
G.D: La Constanța nu am avut iubitori de USL. Au fost de conjunctură și au aceptat pentru că a fost luată o hotărâre la nivel național. De aici și rezultatul actual. Dacă or fi, sunt foarte puțini. De oportuniști nu poate să scape nimeni, dar cei mai mulți, marea majoritate, au fost, nu neapărat fericiți sau bucuroși că s-a rupt USL, ci conștienți că era nevoie de această rupere și că nu puteam continua fiind o pierdere imensă mai ales pentru noi, prin pierderea electoratului tradițional și a electoratului dur al PNL, fără de care nu poți să exiști ca partid. Dacă mai rămâneam mult în acel USL riscam să ajungem un partid precum PNȚCD sau alt partid care a dispărut de pe scena politică românească.
ISE: Cum vedeți viitorul ACL/PNL după alegerile prezidențiale, în cazul în care candidatul alianței va ajunge la Cotroceni? Dar în cazul în care ACL va pierde alegerile?
G.D: Și într-un caz și în altul, Alianța Creștin-Liberală a devenit un singur partid. Și într-un caz și în altul, este necesară această unire, care aduce la un loc, concentrează electoratul de dreapta, oferind României alternativa la stânga reprezentată de PSD. Sigur, vorbim de o alternativă relativ egală cu stânga pesedistă.
Constanța. Politică și administrație
ISE: Cum va arăta Constanța în 2016, după 16 ani în care a fost condusă de același om? Ce puncte forte și ce puncte slabe va avea ”moștenirea” lăsată de actualul primar în cazul în care acesta nu va mai candida sau va pierde alegerile viitoare?
G.D: După 14 ani, că mai sunt doi ani până atunci, Constanța vedem cum arată: groaznic, un oraș care nu a evoluat, ba din contră, infrastructura s-a deteriorat permanent, spațiile verzi aproape că nu mai există, arhitectura orașului lasă mult de dorit. Constanța este un oraș în care s-a construit haotic, un oraș în care investitorii lipsesc cu desăvârșire, un oraș care, dacă nu ar fi avut marea, aproape că nu ar mai fi existat, ar fi murit încet și sigur. Constanța este un oraș care a pierdut timpul, iar timpul a trecut în defavoarea sa sub administrația actuală. Ce va rămâne după? Imense datorii acumulate ani de zile, pe care viitoarea administrație se va chinui să le plătească împreună cu constănțenii.
ISE: După ultimele evenimente de pe scena politică din Constanța, avem motive să credem că cel puțin alegerile pentru președinția Consiliului Județean Constanța vor avea loc înainte de anul 2016. V-ați pregătit candidatul pentru viitoarele alegeri la CJC? Dar pentru Primăria Constanța? Cum arată profilurile acestora?
G.D: Nu sunt foarte sigur că alegerile vor avea loc mai deveme. Procedurile sunt destul de greoaie, mă refer la cele ale instanțelor. Știm foarte bine că sunt dosare de mulți ani de zile și expertizele, și contraexpertizele, și amânările, și răsamânările au dus la încetinirea acestor procese. Din punctul meu de vedere, aceste alegeri vor avea loc la termen și pentru atunci, dar și pentru acum, noul Partid Național Liberal va avea candidați pregătiți pentru a câștiga și Primăria Constanța și Consiliul Județean Constanța. Personal, am luat în calcul o candidatură la Consiliul Județean, în urma discuțiilor și consultărilor pe care le-am avut frecvent cu primarii noștri, care mi-au cerut în mod special să fac acest lucru. Am luat în calcul și sunt una dintre variante. Sigur, spun acest lucru la modul personal, pentru că cel mai bine plasat va candida, dar am luat în calcul că pot fi candidatul la Consiliul Județean Constanța. Pentru Primăria Constanța, sub aceeași formă, dintre colegii pe care îi avem în partid sau poate acum nu sunt, dar își doresc și pot fi o variantă, ne vom gândi împreună cu colegii de la fostul Partid Democrat Liberal și împreună vom decide candidatul la Primăria Constanța.
ISE: Care sunt principalele probleme ale constănțenilor, pe care viitorul primar va trebui să le rezolve cu prioritate? Cât de greu îi va fi viitorului primar să managerieze cu succes preluarea frâielor Constanței, așa cum arată ea acum?
G.D: Va fi cumplit, atât pentru primarul Constanței, cât și pentru președintele Consiliului Județean Constanța. Nu imposibil, dar cred că, în primul rând, ziua va trebui să aibă mai mult de 24 de ore și să nu aibă timp să doarmă vreun minut. Același lucru se va întâmpla și cu cei care vor mai rămâne, vor mai lucra în aceste două instituții pentru că va trebui să se înconjoare de oameni onești, care să depună efort și să se lepede de metehne căpătate în timp și care fac rău unei administrații. Nu va fi imposibil, dar bugetele împovărate de datorii vor fi piatra de moară ce va atârna de cele două instituții. Problemele constănțenilor sunt multe, investițiile în infrastructură și în serviciile necesare cetățenilor sunt deficitare și foarte scumpe. Va trebui umblat la toate aceste aspecte pentru că locuitorii județului Constanța trebuie să beneficieze de servicii de calitate și la prețuri apropiate de cele din celelalte mari orașe ale României. Știm foarte bine că suntem cel mai scump oraș și administrația „a avut grijă” să pună în spatele constănțenilor povara tuturor pomenilor date unei părți a cetățenilor, care sunt mituiți pentru a alege conducerile celor două instituții.
ISE: Sunt interesate partidele politice să găsească un candidat capabil să îl învingă pe actualul primar în 2016? Dacă da, atunci cât de greu va fi pentru acestea să identifice corect profilul candidatului care ar putea să îl învingă pe actualul primar, în situația în care acesta din urmă ar mai candida și în 2016?
G.D: În primul rând, profilul viitorului candidat trebuie să fie cu totul altul decât cel al actualului primar. Cred că lumea s-a săturat de circ, de bani aruncați pe tot felul de manifestări „ieftine” și sunt convins că și locuitorii municipiului Constanța își doresc mai multă seriozitate, onestitate, un primar care să aibă grijă de fiecare cetățean în parte, nu doar de o anumită categorie, iar pe ceilalți să îi umilești punându-le tot felul de biruri mărite și a face pomeni unora doar de dragul de a le cumpăra votul. Va fi greu, dar repet, nu imposibil pentru că aceste instituții, și Primăria, și Consiliul Local Municipal, și Consiliul Județean Constanța, sunt într-o zonă a țării cu potențial economic mare, și în timp, cu o politică de atragere a investitorilor, deschizând larg porțile pentru toți cei care doresc să investească aici, indiferent că se numește zonă portuară, turism sau orice altă activitate, toate aceste eforturi vor avea și rezultate benefice, care se vor regăsi în fondurile bugetului Primăriei, CJC sau CLM. De asemenea, cred că va trebui să avem o mai mare aplecare către fondurile europene pentru că am văzut numeroase orașe în țară care au reușit să atragă sute de mi-lioane de euro, care acum se regăsesc în tot felul de obiective culturale, istorice, în amenajarea parcurilor, a orașelor în general. Aceste orașe au reușit să evolueze, în timp ce județul și municipiul Constanța, din păcate, mult prea puțin.
- Ludens, unde joaca are sens, sau cum îi învață două tinere din Constanța pe copii să se apropie de citit și istorie în moduri distractive, într-un spațiu cu zone de lucru pentru părinți/ Proiectul-pilot la Constanța, implementat cu fonduri europene - 16 august 2022
- Parchetul General, întrebat dacă a deschis dosar penal în cazul procurorilor din Constanţa acuzați de judecătorii CAB că l-au ajutat pe Lucian Duță, condamnat pentru corupție: Având în vedere caracterul nepublic al urmăririi penale, informațiile nu pot fi comunicate/ Inspecția Judiciară nu s-a autosesizat - 16 august 2022
- SURSE Directorul Portului Constanța, Florin Goidea, a fost schimbat din funcție cu Florin Vizan, susținut de PSD/ Lui Goidea, care a venit în funcție odată cu Guvernul Cîțu, îi expiră mandatul în 15 august - 12 august 2022