GALERIE FOTO Inaugurarea expoziției “Noi, Poporul/ We the People”, în Piața Ovidiu din Constanța: România și SUA celebrează 25 de ani de Parteneriat strategic

noi poporul expozitie piata ovidiu noi poporul expozitie piata ovidiu
sursa foto: Info Sud-Est

Expoziţia fotografică itinerantă “Noi, Poporul/ We the People”, care celebrează aniversarea a 25 de ani de Parteneriat strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România, a fost deschisă miercuri în Piața Ovidiu din Constanța, iar publicul se poate bucura de ea timp de două săptămâni.

Evenimentul la care au participat diplomați, oameni de afaceri sau politicieni locali a fost deschis de ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec.

“Legăturile excelente dintre guvernele noastre sunt importante, dar ceea ce face ca relația noastră să fie cu adevărat eficientă sunt nenumăratele legături dintre popoarele noastre la fiecare nivel al societății”, a transmis ambasadoarea SUA în cadrul deschiderii car a avut loc în Sala Pictată din Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

“Călătorind prin România, inclusiv aici, în Constanța, ceea ce m-a uimit în mod repetat sunt experiențele fundamentale pe care le-au avut popoarele noastre prin schimburi educaționale și profesionale, experiențe care au condus la prietenii și cooperare de lungă durată. Fotografiile și textele din expoziție spun povestea acestei prietenii și a parteneriatului, precum și progresele care au fost realizate de la crearea Parteneriatului Strategic dintre SUA și România în 1997”, a mai adăugat Kathleen Kavalec.  

Organizată de Ambasada SUA, în parteneriat cu MAE român – Unitatea Arhive Diplomatice, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi în colaborare cu Universitatea din Craiova, expoziţia “Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic” este un eseu fotografic tematic, care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român şi cel american. Axată pe tema “Noi, Poporul”/”We the People” care este faimosul preambul al Constituţiei Statelor Unite şi întruchiparea legăturilor umane care formează punţi de înţelegere şi cooperare între popoare, expoziţia surprinde pe larg interacţiunile dintre cele două popoare, încă de la începutul Parteneriatului strategic în anul 1997, legături care ilustrează faptul că acest parteneriat este accesibil tuturor. Cele 150 de fotografii cuprinse în expoziţie creează un cadru personal pentru Parteneriatul strategic din trecut şi din prezent şi oferă posibilitatea de a experimenta prietenia şi colaborarea între cele două popoare, într-un nou mod.

Discursul integral al Ambasadoarei SUA la București, Kathleen Kavalec:

Bună seara, bine ați venit și vă mulțumesc tuturor pentru prezență. Permiteți-mi să mulțumesc în mod special domnului primar Chițac, pentru că ne-a primit în Constanța și găzduiește această expoziție în Piața Ovidiu.  

Mulțumesc, de asemenea, domnului director Mototolea pentru că a oferit această frumoasă și istorică clădire pentru a găzdui recepția noastră.  Sunt onorată să vă avem alături de noi pentru deschiderea la Constanța a acestei importante expoziții, care celebrează relația puternică dintre Statele Unite și România. 

Expoziția sărbătorește 25 de ani de Parteneriat Strategic și călătoria pe care am parcurs-o împreună în acest timp. Titlul expoziției, “We the People” – “Noi, Poporul”, provine din preambulul Constituției Statelor Unite ale Americii.  L-am ales pentru a celebra elementul uman care face posibil tot ceea ce am realizat împreună. 

Acest titlu, “Noi, Poporul”, este potrivit pentru că fundamentul pentru tot ceea ce am realizat în drumul parcurs împreună sunt relațiile interumane dintre americani și români. 

Legăturile excelente dintre guvernele noastre sunt importante, dar ceea ce face ca relația noastră să fie cu adevărat eficientă sunt nenumăratele legături dintre popoarele noastre la fiecare nivel al societății. 

Călătorind prin România, inclusiv aici, în Constanța, ceea ce m-a uimit în mod repetat sunt experiențele fundamentale pe care le-au avut popoarele noastre prin schimburi educaționale și profesionale, experiențe care au condus la prietenii și cooperare de lungă durată.  

Fotografiile și textele din expoziție spun povestea acestei prietenii și a parteneriatului, precum și progresele care au fost realizate de la crearea Parteneriatului Strategic dintre SUA și România în 1997.  

În 1997, când a anunțat acest parteneriat, președintele Clinton a remarcat că românii au câștigat respectul lumii pentru că, spunea el, “ați mers atât de departe, atât de repede și pentru că ați crezut în voi înșivă și în viitorul vostru”. El a încurajat România să mențină cursul, spunând “viitorul este al vostru”.

Președintele Clinton a văzut potențialul României și al poporului român și importanța unui parteneriat durabil între SUA și România. 

Într-adevăr, România și-a menținut cursul, aderând la NATO în 2004 și la UE în 2007 și făcând progrese importante în ceea ce privește reforma democratică și creșterea și dezvoltarea economică. 

În domeniul apărării, în calitate de aliat exemplar al NATO, România a crescut cheltuielile, a contribuit la operațiunile multinaționale din străinătate și acum găzduiește trupe americane și NATO aici, în România, chiar în apropierea noastră.    

De asemenea, România a susținut cu fermitate partenerii și vecinii noștri din Ucraina, în timp ce aceștia își apărau țara împotriva invaziei neprovocate și brutale a lui Putin. 

Aici, la malul Mării Negre, știu că ați resimțit impactul unui flux mare de refugiați ucraineni. V-ați deschis ușile și inimile, cu ceai și cozonac, pentru a-i ajuta pe vecinii voștri în momentele de nevoie. 

Portul Constanța a jucat un rol cheie în tranzitul cerealelor din Ucraina pe alte piețe, într-o perioadă dificilă.

Suntem cu toții recunoscători pentru modul în care România a făcut un pas înainte în această perioadă critică.

În acest mod și în multe alte moduri, România continuă să dovedească lumii că își realizează potențialul și își respectă angajamentele. 

Expoziția pe care o vedeți astăzi aici, în Piața Ovidiu, “Noi, Poporul”, este un eseu fotografic care celebrează și explorează multiplele fațete ale relației dintre români și americani. 

Aceste fotografii spun povestea colaborării și cooperării noastre diplomatice, de securitate, economice și culturale și a roadelor acestor eforturi – ceea ce pot realiza două mari națiuni care lucrează împreună.  

Doresc să mulțumesc partenerului nostru, Agerpres, pentru că a contribuit la realizarea acestei minunate colecții de fotografii. Permiteți-mi, de asemenea, să salut American Corner-ul nostru de aici, care este găzduit de Universitatea Ovidius din Constanța, pentru toată munca pe care o depuneți pentru a cultiva și extinde legăturile noastre interumane.

Și, în final, mulțumesc tuturor celor prezenți aici, în această seară, pentru cei peste 25 de ani de prietenie și parteneriat. Aștept cu nerăbdare următorii 25 de ani și sper să vă bucurați de expoziție.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: