FOTOREPORTAJ Frumosul lac urât: Parcul Tăbăcărie, încă un an cu maluri rupte, alei neamenajate și vegetație uscată

Lacul Tăbăcărie (sursa foto: Info Sud-Est)

O bunică îşi plimbă nepoata de mână de-a lungul stufului care se ridică la aproape trei metri înălțime, acoperind în întregime vederea asupra lacului Tăbăcărie. Zeci de metri de stuf sălbatic separă malul de apă, ca o perdea, alături de pietrele masive, spre plăcerea broaștelor care mișună pe ele, în derivă.

sursa foto: Info Sud-Est

Copilul îi adresează o serie de întrebări bunicii sale, iar aceasta îi răspunde la fiecare, cu calm, în timp ce merg alene pe lângă sticlele goale de băutură, lăsate pe marginea lacului. Se pare că discuțiile filosofice purtate, la beție, de oamenii locului, au durat până noaptea târziu. Apa este de un verde spălăcit, asemenea unei mlaştini, iar pet-urile plutesc la suprafață în voia sorții, la mal. Lacul trimite înapoi tributul lăsat de oameni, iar peisajul devine cu atât mai dezolant. Lebedele înoată în depărtare, spre centru, de parcă ar vrea să evite tot mai mult deşeurile, dar şi oamenii care, pe lângă nişte firmituri de pâine, le dau la pachet şi plasticul.

sursa foto: Info Sud-Est

La câțiva paşi în depărtare, se pot vedea copăcei, care răsar din placa de beton turnată prost, ce se vrea a fi trotuar. În acest caz, se poate spune că natura a învins, dar alții, puțin mai pesimişti, ar zice că indiferența oamenilor şi a autorităților locale a câştigat în acest joc de ping pong electoral, unde unii oferă voturi, iar alții promisiuni mult prea utopice. Părți din trotuar s-au surpat sub greutatea vremii, după ce milioanele de paşi, mai mici sau mai mari, mai înceți sau mai grăbiți, au trecut în toți aceşti ani. Timpul n-a fost blând, trecând anevoios peste lacul Tăbăcărie, martor a sute de cupluri de toate vârstele sau bătrâni cu nepoții de mână, care s-au plimbat de-a lungul vremii. 

sursa foto: Info Sud-Est

Speranța încă mai sclipeşte în ochii pescarilor amatori de pe mal. Unul dintre ei scoate undița din lac. Îşi spune, mai mult pentru sine, “următorul”, semn că și-a pierdut momeala fără să prindă nimic. O dezamăgire i se aşterne pe chip şi azvârle undița înapoi, continuând să-şi aştepte prada, foarte atent pentru alte minute bune. Starea actuală a lacului Tăbăcărie este undeva la granița dintre frumos şi urât, uitat de oameni, lăsat în mediocritate, dar cu o sclipire, care nu încetează niciodată să se stingă.

sursa foto: Info Sud-Est

Uitându-ne deasupra lacului Tăbăcărie, ne vedem pe noi înşine. Ca o oglindă oarbă, din care se reflectă indiferența din fiecare, printre alge şi pungile aruncate nepăsător. E urât, un urât pe care nu ne face plăcere să-l vedem şi să ni-l asumăm, drept propriul nostru urât.

sursa foto: Info Sud-Est

Notă: Primăria a transmis la solicitarea Info Sud-Est că în acest moment “se lucrează la proiectul tehnic pentru malul lacului Tăbăcărie și este în faza de obținere a avizelor solicitate din certificatul de urbanism”

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: