
Stațiunea Mamaia a început să primească primii turiști din noul sezon estival, primul fără restricții împotriva COVID-19, după doi ani de pandemie și distanțare. Hotelierii au anunțat că, începând de duminică, doritorii se pot caza la prețuri începând chiar și de la 34 de lei de persoană, dar în alte zone de pe litoral, nu în Mamaia, în cadrul Programului Litoralul pentru Toți. Am fost luni, în jurul prânzului, să vedem cum e pregătită cea mai cunoscută stațiune de pe litoral de noul sezon estival.
Am observat și lucruri îmbunătățite, dar și aceleași metehne vechi. În general, e mai curat în stațiune, dar unele locuri lasă în continuare de dorit. Agenții economici caută încă forță de muncă, deși au deschis deja cârciumile, barurile si restaurantele.
Pe site-urile de rezervări abia mai găsești locuri libere la hoteluri, cu toate astea stațiunea pare aproape goală. De precizat este că vremea era înnorată, iar cel mai probabil turiștii își petreceau timpul în Constanța, fie în mall-uri, fie vizitau obiective turistice.
În zona Cleopatra, magazinele de suveniruri și buticurile și-au deschis porțile, însă sunt în căutare de personal. Anunțurile mari, care îți sar în ochi de la promenadă, arată lipsa de forță de muncă cu care se confruntă stațiunea de câțiva ani.
Aici, în sud, este și singurul loc din stațiune în care se pot găsi localuri cu autoservire.
Trebuie să scoți 4 lei din buzunar dacă vrei să bei o cafea la tonomat, în zona buticurilor, iar suvenirurile sunt puțin mai piperate decât cele din oraș, dar de departe cele mai ieftine din toată stațiunea.
Conform booking.com, pentru cine este interesat de un hotel de cel puțin 3 stele cu servicii all-inclusive și vedere la mare, prețurile pot ajunge până la 150 de lei de persoană, trecând de 200 de lei de persoană pentru unul de 4 stele, prețuri mai mici decât în timpul sezonului.

Zona din jurul complexului Cleopatra, curată și bine îngrijită față de alți ani, unde se găsesc și majoritatea magazinelor și restaurantelor deschise, este cea mai aglomerată din stațiune în momentul acesta, o explicație fiind faptul că în această zonă vin, în majoritate, turiști cu venituri modeste.
Plaja din zona Cleopatra este de asemenea curată și îngrijită, dar comparativ cu secțiunile din Zona Cazino și Mamaia Nord, sunt mai puține șezlonguri iar baldachinele lipsesc momentan. Asta se explică, din nou, prin faptul că zona se adresează în principal turiștilor cu posibilități materiale mai reduse, care sunt mai puțin dispuși să închirieze șezlonguri.
Pe de altă parte, Teatrul de Vară din zona Perla, altădată atracția principală din stațiune, a rămas într-o stare regretabilă de degradare de ani buni de zile. Pereții plini de graffiti, gunoaiele din incintă și mirosul de fecale sunt nelipsite, în ciuda faptului că, în 2019, Consiliul Județean Constanța a anunțat că teatrul va intra într-un amplu program de reabilitare.


Nici situația galeriilor de artă, de alături, nu este mai bună.

Mergem în nord, spre zona Cazino. Deși magazinele de haine, buticurile, studiourile de tatuaje sau restaurantele de pe promenadă sunt deschise, este mai puțin aglomerat decât în zona Cleopatra.

Iar pe măsură ce te apropii de Cazino, prețurile încep să crească simțitor. Pentru un burger simplu la un fast food trebuie să scoți din buzunar aproape 40 de lei, iar la un restaurant prețul crește.
Afișele din fața hotelurilor și informațiile de pe site-urile de rezervări confirmă faptul că pachetele turistice pot fi achitate și cu vouchere de vacanță, așa cum anunțau hotelierii care promovau programul Litoralul pentru Toți.
Prețurile hotelurilor de 3 stele rămân similare cu cele din zona Cleopatra, dar hotelurile de 4 stele sunt mai numeroase aici și mai scumpe, prețurile mergând spre 300 de lei de persoană, pe noapte, cu servicii all-inclusive.
La câțiva pași de Cazino, după Telegondolă, Palatul Reginei Maria rămâne încă o imagine sumbră, în contrast cu cea a promenadei. Cu ziduri prost întreținute și gunoaie la vedere, monumentul istoric a ținut de curând prima pagină a ziarelor de la malul mării, după ce Ministerul Culturii a câștigat procesul cu actualii proprietari, instanța hotărând ca Palatul să revină în patrimoniul statului.



Peisajul pe plaja din acest sector se schimbă în comparație cu zona Cleopatra. Mult mai multe șezlonguri, mult mai multe facilități, dar și prețuri pe măsură, care se adresează turiștilor cu mai multă dare de mână.
Mergem înainte spre Mamaia Nord. În mod deloc surprinzător pentru zona de cluburi de weekend prin excelență a stațiunii, prin Mamaia Nord bate vântul lunea. Turiștii se înghesuie aici mai ales în weekend-uri și mai ales în cele din iulie și august.

Pustie, zona arată mai mult ca un cartier rezidențial, plin de blocuri și construcții, dar și spații verzi, private, mai bine îngrijite față de celelalte zone ale stațiunii. Lanțul de cluburi, plajele cu palmieri, numeroase șezlonguri și puzderia de baldachine sunt alte imagini caracteristice acestei zone, cea mai scumpă de pe litoral. Însă la începutul sezonului, fără muncitorii care pot fi observați îngrijind aceste spații verzi și lucrând pe plajă la diferite amenajări și construcții, zona ar fi complet pustie.



- De ce trebuie să purtăm masca de protecție în clinicile medicale dacă ni se cere: ”Avem obligația să ne protejăm pacienții, nu doar de COVID, ci și de viroze, TBC, ori pe cei cu imunitate scăzută”/ Ce spune DSP - 1 iunie 2022
- FOTO Cercetătorul Metin Omer și-a lansat cartea la Universitatea “Ovidius”: Emigrarea turcilor și tătarilor din România între cele Două Războaie Mondiale - 1 iunie 2022
- Adrian Cioroianu și-a lansat cartea la Universitatea ”Ovidius”: ”A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român”, o istorie dezinhibată despre latura secretă, conspirativă a mișcării comuniste românești - 28 mai 2022