La finalul săptămânii am urcat pe Saga Farmann, o replică adaptată vremurilor a bărcii Klåstadship, construită de vikingi în anul 998 (cu aproximație) și descoperită în 1893, care acum se află în muzeul Slottsfjellsmuseet din Tønsberg, Norvegia.
Echipajul cu care am călătorit era format din 10 persoane de origine norvegiană, instruite pentru viața marinărească, dar și pasionate de obiceiurile și istoria strămoșilor lor, temuții războinici nordici.

Traseul întreg pe care barca Saga Framann l-a parcurs, începând cu 29 aprilie 2023, a fost Tønsberg – Lubeck – Mainz – Regensburg – Budapesta – Belgrad – Constanța – Istanbul. Destinația finală, Istanbul, sau vechiul Miklagard. Echipa de pasionați ai istoriei vikingilor a combinat călătoria cu barca-replică prin lume cu vizita vechiului oraș Miklagard. Acest traseu a fost abia planul C când ei au început să organizeze călătoria. Inițial, planul A era să treacă prin Rusia, iar planul B era să treacă prin Ucraina, dar după invazia rusă din 24 februarie 2022, au rămas la al treilea plan de călătorie.

Am urcat pe barcă la Murfatlar și am mers cu ei până în Portul din Agigea. Pentru a ajunge pe Saga Farmann, a trebuit să urc mai întâi pe o șalupă, unde am ajuns sărind direct de pe marginea Canalului. Drumul a durat vreo 5 ore. N-am simțit cum au trecut pentru că eram ocupată să admir fiecare detaliu al bărcii și să savurez discuțiile cu echipajul despre cum fusese călătoria lor până acum.

Cei 10 oameni care călătoresc pe apă nu stau mai mult de două săptămâni pe barcă, ei se schimbă mereu cu alți călători pricepuți pe mare. Dar există o excepție, o singură persoană nu a părăsit deloc barca de la începutul călătoriei.
Numele lui este Harald Ueland. Mi-a povestit că au avut noroc, iar drumul a fost unul fără accidente, întâmplări nefericite, iar cel mai greu lucru a fost schimbarea bruscă de vreme. A trecut de la a îngheța de frig la începutul drumului, neștiind ce haine să mai pună pe el, până la temperaturi insuportabile în care a navigat, care au ajuns și la 42 de grade. Spre exemplu, în Baikal, Bulgaria, s-au topit într-o vreme caniculară și o baie de țânțari.

Toți au fost foarte deschiși să vorbească cu mine și au fost încântați să-și împărtășească experiențele și poveștile de pe barcă și despre cum a început totul. M-au învățat și cum să manevrez barca, dar ca să rămână totuși întreagă, am preferat să rămân deoparte.
Cât despre barcă, construirea ei a început în 2015 și s-a terminat în 2018. A durat în jur de 70.000 de ore să fie construită, fiind realizată doar de voluntari care au fost îndrumați de trei profesioniști de la The Oseberg Viking Heritage Foundation.

Totul a fost construit ca pe vremea vikingilor, echipa a mers în pădure, a tăiat copacii aleși de profesioniști și au prelucrat lemnul cu instrumentele existente încă de pe vremea strămoșilor lor. Saga Farmann are două tipuri de motoare, cel electric, și cel pe bază de combustibil. Este, de asemenea, o barcă cu tehnologie avansată, fiind adaptată la nevoia de siguranță a echipajului și nu la o expediție războinică de-acum aproape 1500 de ani.
Designul este original, cu detalii nordice și poartă steagul uriaș al Norvegiei. În cel mai înalt punct al bărcii este arborat mereu un steag mai mic al țării în care se află în momentul respectiv, cum este de exemplu acum ancorat steagul României.

Am trecut prin Valu lui Traian, Straja, Hasin Duluc, Cumpăna și în final, în Portul Agigea. Am trecut prin Ecluza Agigea și am făcut trecerea de la canalul Dunăre – Marea Neagră la Marea Neagră, intrând în inima portului Constanței. Am prins apusul în Port, care a însemnat finalul călătoriei mele cu Saga Farmann și echipa ei.

Planul lor inițial era ca până la finalul zilei de 21 iulie să ajungă în Portul Tomis, unde urmau să curețe barca pentru a-i primi călduros pe cei care voiau să o viziteze pe parcursul zilelor pe care urmau să le petreacă în Constanța.

Dar pentru că au așteptat 3 ore și jumătate la ecluza din Cernavodă, iar ei nu călătoresc noaptea pentru că este periculos pentru o barcă mică să se aventureze pe întuneric, au luat pauză în Portul din Agigea.
Călătoria mea cu Saga Farmann a fost unică, sunt recunoscătoare că echipajul m-a primit cu brațele deschise în „casa” lor temporară de pe apă și în cultura strămoșilor lor pentru cinci ore.

Dacă v-au cucerit din fotografii și video, Saga Farmann va staționa până joi, 27 iulie, în Portul Tomis din Constanța, și îi așteaptă, gratuit, pe toți cei care doresc să o viziteze și să vadă o bucată din istoria vikingilor.
Mai multe detalii despre barcă, personal și traseu, găsiți pe site-ul Saga Farmann.
- Cum au ajuns tinerii din era AI pasionați de obiectele „vintage”/ De la pozele pe film la muzica pe casete ale ”bătrânilor” născuți în anii 80 - 1 octombrie 2023
- Danubius ArtFest: Trei zile de activități culturale în Tulcea/ Programul complet - 13 septembrie 2023
- Desant PNL la deschiderea anului școlar în Constanța - 11 septembrie 2023