Felix Stroe, directorul RAJA, companie care a reabilitat „Cișmeaua Otomană“: „Purtăm cu toții răspunderea pentru tot ceea ce nu s-a făcut și ceea ce nu se va face“

În perioada 21 septembrie – 21 noiembrie s-a desfășurat Campania #RecuperareaPatrimoniuluiPierdut, un demers inițiat de ziarul Info Sud-Est în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Direcția Județeană pentru Cultură Constanța.

Campania a vizat modificarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și s-a încheiat cu o conferință publică ce a avut loc în data de 23 noiembrie, în Sala Ovală a Prefecturii Constanța.

Întâlnirea a reprezentat o premieră pentru Constanța pentru că a reușit să îi aducă la aceeași masă pe toți actorii instituționali importanți pentru soarta patrimoniului istoric.

Prezent la eveniment, Felix Stroe, directorul general RAJA, companie care a reabilitat monumentul istoric „Cișmeaua Otomană“, a declarat:

„Mă bucur mult de tot că există această reuniune la care suntem prezenți. Aș vrea din tot sufletul, știu că au spus-o și ceilalți și n-aș vrea să pară un tipar, dar eu chiar vreau să le mulțumesc din tot sufletul celor de la Info Sud-Est pentru faptul că ne-au tras tuturor un semnal de alarmă foarte puternic și ne-au făcut să medităm la una dintre cele mai importante moșteniri, cele mai valoroase moșteniri ale județului Constanța și anume patrimoniul cultural. Recuperarea Patrimoniului Pierdut este o idee extraordinară pentru care merită să ne batem în fiecare zi. Dacă ne apucăm să căutăm vinovați, cred că greșim.

Important este să stabilim foarte clar ce avem de făcut de astăzi înainte. Eu mă simt unul dintre vinovați pentru că am fost 14 ani de zile consilier municipal și nu am știut că în județul Constanța sunt 743 de monumente înscrise în Lista Monumentelor Istorice. Mă simt vinovat că n-am știut că există această Cișmea Otomană. Când am aflat am luat toate măsurile, știți, și am restaurat-o. Și am restaurat-o frumos. Dar Cișmeaua Otomană este un monument pe lista B. E bine că am făcut Cișmeaua Otomană, însă trebuie să le facem pe toate. Am primit astăzi o lecție de civism extraordinară de la cei de la Info Sud-Est și chiar vreau să le mulțumesc pentru ea.

Însă dacă totul va rămâne la ședința de astăzi este păcat. Vorbim de legea respectivă ca de drobul de sare. Că nu se poate cu ordonanță de urgență, că se poate… Se poate modifica și de-asta avem parlamentari constănțeni care trebuie să-și iubească județul Constanța și să acționeze în sensul respectiv. Repet, nu e cazul să căutăm astăzi vinovați. Vinovații îi pot găsi în anchete de presă jurnaliștii, acesta este rolul lor. Însă noi cei care purtăm fiecare într-o măsură diferită răspunderea pentru ce se întâmplă în județul nostru trebuie să ne simțim cu toții vinovați. Eu aștept foarte mult de la conducerea actuală a administrației publice locale pentru că sunt oameni tineri, oameni care în preocuparea lor chiar au această poveste frumoasă cu cultura. Eu am rămas impresionat în niște discuții cu primarul Făgădău pe asemenea probleme. Chiar este un om erudit primarul Făgădău. Nu vorbim aici de partide. Ar fi păcat dacă această discuție s-ar transforma într-o discuție între partide și s-o dăm pe campanie electorală.

Dar cred că e bine că avem astăzi un primar care cu siguranță se va gândi mult de tot și la această problemă și va lua atitudine. La fel și Consiliul Județean. Acolo sunt 37 de consilieri județeni. Măcar când vine vorba de patrimoniu cultural ar trebui să fie 37 de cetățeni ai județului Constanța, nu să fie împărțiți în patru partide politice care să servească replici și să se opună de dragul de a face campanie zi de zi. În concluzie, mă bucur mult de tot că astăzi sunt aici, aș vrea ca măcar o dată pe semestru să existe această reuniune în care să evaluăm ce s-a întâmplat în cele șase luni care au trecut. Dacă totul a rămas la stadiul de discuții frumoase sau dacă se face ceva, pentru că purtăm cu toții răspunderea pentru tot ceea ce nu s-a făcut și ceea ce nu se va face“.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: