Expoziție de caligrafie și pictură, la Muzeul de Artă din Tulcea

(foto: deltalitoraltravel.ro)

Vernisajul expoziției va avea loc mâine, începând cu ora 11.00, la Muzeul de Artă din municipiul Tulcea.

Evenimentul are loc în contextul împlinirii a 22 de ani de cooperare dintre Tulcea și Suzhou, China: pe data de 20 septembrie 1995, Traian Panait, la vremea aceea vicepreședinte al Consiliului Județean Tulcea și Zhang Xinsheng, primarul orașului Suzhou, au semnat, la Suzhou, Protocolul de Înfrățire dintre județul Tulcea din România și Municipalitatea din Suzhou – China. Acesta a fost primul pas al colaborării fructuoase dintre cele două unități administrativ – teritoriale.

Miercuri, la împlinirea a 22 de ai de cooperare română-chineză la nivel județean, la Tulcea ajunge o delegație din Suzhou, China, care prezintă publicului tulcean iubitor de artă o colecție de pictură și caligrafie care scot în evidență caracteristicile spațiului cultural asiatic.

Din delegația chineză fac parte Ni Yan, vicepreședinte al Federației Cercurilor de Literatură și Artă din Suzhou, He Wei, director adjunct al Departamentului Comunicare al Federației Cercurilor de Literatură și Artă din Suzhou, Wang Weilin, președinte al Asociației Caligrafilor din Suzhou, Zhu Shumin, secretar general al Asociației Caligrafilor din Suzhou, Chen Weibing, vicepreședinte al Asociației Pictorilor din Suzhou, Gu Zhijun, vicepreședinte al Asociației Pictorilor din Suzhou, Qin Ruixing, consilier al Asociației Caligrafilor din Suzhou.

De asemenea, din partea Institutul Confucius- Universitatea Transilvania din Brașov vor participa prof. Yang Zhaoyu (director), ing. Adriana Florescu (director executiv).

Din partea județului Tulcea, la vernisaj participă președinele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu și vicepreședinții Dumitru Mergeani și George Luchici, prefectul Lucian Furdui, primarul Constantin Hogea, managerul ICEM, Sorin Ailincăi, dr. Emilia Stamate, președintele Colegiului Medicilor, directorul Direcției de Cultură, Iulian Vizauer, reprezentanți ai muzeului, consilieri județeni, senatori, deputați etc.

Amintim faptul că, în cadrul parteneriatului cu omologii chinezi, au mai fost organizate o serie de expoziții la Tulcea, fiecare dintre ele extrem de interesante pentru publicul tulcean iubitor de artă: prima a fost acum șapte ani, iar ultimele au fost în urmă cu doi ani.

Mai exact, în perioada 3-7 noiembrie 2010, Consiliul Judeţean Tulcea, în colaborare cu Institutul de Cercetări Eco- Muzeale Tulcea şi Academia de Pictură Tradiţională Chineză din Suzhou au organizat o expoziţie de pictură chineză tradiţională neo-Wu, în cadrul căreia au fost prezentate un număr de 58 de picturi.

În februarie 2013, la Biblioteca Județeană „Panait Cerna“ din Tulcea a avut loc expoziția „Culture and Citizens in Shanghai“, eveniment organizat de Universitatea „Andrei Șaguna“ din Constanța, care prezenta viața din Shanghai, în fotografii.

În martie 2015, tot în cadrul Bibliotecii Județene “Panait Cerna” din Tulcea a fost amenajat un colț chinezesc. Mini-expoziția cuprindea cărți, broșuri și reviste în limba chineză și engleză, toate fiind puse la dispoziție gratuit de Municipalitatea din Suzhou. După închiderea expoziției, materialele au rămas în patrimoniul bibliotecii pentru consultare sau împrumut.

Pe data de 22 septembrie 2015, la Muzeul de Artă din Tulcea a fost inaugurată expoziția “Drumul Mătăsii” (drumul comercial care pornea din China antică și conecta Asia, Africa și Europa, prin care în urmă cu 2000 de ani mătasea din Suzhou a fost răspândită în toată lumea).

În prezent, mătasea din Suzhou este la fel de renumită, iar producția orașului Suzhou pe două săptămâni este suficientă pentru a acoperi distanța vechiului drum al mătăsii , de la Chang’an (China) până la Istanbul (Turcia).

Expoziția a fost inaugurată în prezența Excelenței sale, dl. Su Yanwen, la vremea aceea consulul general al Chinei la Constanţa și a unei delegații a Municipalității din Suzhou condusă de dl. SUN Yibing, director adjunct, Direcția de Publicitate a Municipalității din Suzhou.

De asemenea, pe data de 9 septembrie 2015, la Centrul Medical C&T din Tulcea a fost inaugurată o expoziție de tehnică medicală tradiţională chineză. Au fost expuse caligrafii, plante medicinale presate, instrumente medicale tradiţionale şi a fost difuzat un film de prezentare. La eveniment au participat Excelența sa, dl. Xu Feihong – ambasadorul RP. China în România și dl. Su Yanwen – consulul general al RP China la Constanţa. Delegația chineză din Suzhou , care a amenajat expoziția a fost condusă de dl. MA Qihan – Director Adjunct al Spitalului de Medicină Tradițională Chineză din Suzhou.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: