În data de 20 mai a.c., cotidianul Ziua de Constanța a organizat o dezbatere publică pe tema „Depolitizarea Spitalului Clinic Judeţean «Sf. Apostol Andrei» Constanţa! Împreună pentru un sistem performant”.
Evenimentul a fost susţinut de Alianţa Medicilor din România, Asociaţia pentru Sănătate din România, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor din România şi Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor – filiala Constanţa.
Dănuț Căpățână, absent motivat la eveniment
Deși la eveniment își anunțase prezența și managerul Spitalului Județean Constanța, Dănuț Căpățână, acesta nu a mai putut ajunge fiind arestat, în data de 18 mai, de către procurorii DNA.
Procurorii DNA București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, Dănuț Căpățână, și, ulterior, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
Conform procurorilor DNA, Dănuț Căpățână ar fi primit în perioada 2012-2015 suma de 77.412 euro, la care se mai adaugă 8.000 euro cash, de la o societate comercială care a derulat mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT cu Spitalul Județean Constanța, în valoare totală de 556.800 euro fără TVA.
Conform comunicatului remis de procurorii DNA, „pentru „buna derulare“ a contractelor și pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate, inculpatul Căpățînă Dănuț a pretins și primit, lunar, cu titlu de mită, de la reprezentanții firmei respective (denunțători în cauză) inițial suma 2.300 euro, majorată ulterior la 2.900 euro“.
La data de 18 mai 2016, Dănuț Căpățână a fost surprins în flagrant de către procurorii anticorupție după ce a primit de la persoana denunțătoare o tranșă din „datoria” pretinsă, respectiv 10.000 euro.
O dezbatere constructivă
În sala Remus Opreanu din prefectura Constanța, la dezbaterea publică organizată de cotidianul Ziua de Constanța și moderată de jurnalista Lavinia Siclitaru au participat reprezentanți ai administrației constănțene, ai Spitalului Județean Constanța, parlamentari, doctori și oameni politici. Printre aceștia, au fost prezenți dr. Bogdan Tănase – Alianţa Medicilor din România, senatorul Marian Vasiliev – Comisia pentru Egalitate de Şanse, deputatul Mihai Tararache, Cristinel Dragomir – vicepreşedinte CJC, Cătălin Grasa – director interimar al SCJU, Mihnea Avram – director medical al SCJU, Aura Rădoi – CJAS, Loti Popescu – DSP, Liliana Tuţă – prorector Universitatea Ovidius şi membru în Consiliul de Administraţie al SCJU, Lidia Valsamos – Asociaţia Pacienţilor, filiala Constanţa, dr. Eugen Aglitoiu – Spitalul Municipal Medgidia, Asociaţia Blondie, Ivona Roşu, jurnalist care a derulat mai multe campanii pe subiecte legate de radioterapie sau oncologie, Adriana Puşcaş – aparţinător.
Temele dezbaterii au vizat accelerarea procesului de transparentizare a informaţiilor care vizează cheltuielile, investiţiile şi contractele de achiziţii cu societăţile private ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul spitalului, pentru a se putea găsi soluţiile pentru servicii medicale performante, relaţii de normalitate între medici şi pacienţi, precum şi între cadrele medicale şi superiorii acestora.
Din cauza lipsei banilor, Consiliul Judeţean a recunoscut că nu a făcut o prioritate din sistemul sanitar, însă a promis că lucrurile se vor schimba.
La rândul său, directorul interimar al Spitalului, dr. Cătălin Grasa, a promis că va face publice toate informaţiile pe care mass-media le va solicita şi va cere şefilor de secţie din spital să procedeze la reevaluarea protocoalelor şi la normalizarea atitudinii personalului medical în raport cu pacienţii şi aparţinătorii acestora.
O altă problemă arzătoare cu care se confruntă Spitalul Județean Constanța și unul dintre principalele motive pentru care a avut loc dezbaterea publică este radioterapia. Se impune monitorizarea situaţiei pacienţilor aflaţi în tratament de radioterapie, deoarece Institutul Oncologic are liste de aşteptare de cel puţin două luni, or, în această situaţie, este greu de crezut că, în lipsa unor acorduri ferme, pacienţii constănţeni vor avea drept de preempţiune în primirea tratamentului necesar în cel mai scurt timp.
Precizăm că Secţia de Radioterapie şi-a încetat activitatea la data de 4 aprilie, iar conducerea SCJU şi cea a CJC trebuie să ofere deja primele date legate de numărul pacienţilor care ar trebui să se afle în tratament.
Totodată, a fost solicitată atât conducerii Spitalului Judeţean, cât şi celei a Consiliului Judeţean să constituie la nivelul celor două instituţii organisme consultative independente din punct de vedere politic şi formate din specialişti, care să fie consultate şi, alături de Consiliul de Administraţie al SCJU şi de CJC, să se poată implica activ în conturarea politicilor sanitare în sistemul de sănătate constănţean.
O altă temă de discuției a fost reprezentată de importanța parlamentarilor constănțeni în această problematică, care pot să se implice şi să dea curs solicitărilor de modificare a Legii 46/2003 privind drepturile pacienţilor, în sensul în care aparţinătorii să poată reprezenta drepturile membrilor familiei fără să fie nevoie de un act notarial din partea pacientului în acest sens. Această solicitare a venit din partea aparţinătorilor ai căror pacienţi au ajuns în spital în stare comatoasă sau de inconştienţă. Aparţinătorii au susţinut că nu au putut obţine informaţii privind starea rudelor, din motive de confidenţialitate stabilite de actuala legislaţie. Legislaţia în vigoare nu prevede ce drepturi au pacienţii în stare vegetativă, de pildă.
Vești bune privind viitorul concurs pentru funcția de manager
Un alt punct fierbinte a fost reprezentat de viitorul concurs pentru ocuparea funcției de managaer al spitalului, un concurs ce ar trebui să fie liber și lipsit de orice ingerință a politicului. Conform declarațiilor reprezentantului Consiliului Județean Constanța, viitorul manager va fi desemnat prin concurs, şi nu prin licitaţie de proiecte, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu trei ani, când firma fostului manager Dănuţ Căpăţînă a fost singurul participant şi, prin urmare, şi câştigător. „În şedinţa Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean din 19 mai s-a votat ca noul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa să fie ales prin concurs, nu prin licitaţie pentru firme de management, aşa cum a fost până acum. L-am ales pe Cătălin Grasa manager al spitalului deoarece are experienţă. Mai mult, el a mai ocupat această funcţie. Am încredere că doctorul Grasa va face ceea ce trebuie“, a declarat vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir.
Cristian Andrei Leonte
[email protected]
- Tulcenii sunt așteptați pe 1 iunie să testeze gratuit plăcile Paddle pe Lacul Ciuperca - 31 mai 2023
- Restricțiile de circulație pe Podul Ovidiu au fost ridicate/ Se va circula normal în tot sezonul estival - 31 mai 2023
- Peste o mie de oameni și-au găsit de muncă cu sprijinul AJOFM Tulcea în primele 4 luni ale anului/ Peste jumătate din noii angajați provin din mediul rural - 31 mai 2023