Un incident care s-ar fi putut sfârși tragic a avut loc pe 4 august a.c., la ora 01:30, în centrul vechi al Constanței. O bucată din ruina unei clădiri, situată pe Bulevardul Tomis nr. 20, s-a desprins și a căzut lângă masa de la care tocmai se ridicaseră ultimii clienți ai terasei. Doar destinul a decis ca respectiva seară să nu se încheie cu o internare în spital, sau, mai rău, cu o înmormântare, și cu o anchetă a poliției.
Ultimii clienți din acea noapte ai terasei amenajate la parterul clădirii respective au achitat nota și au părăsit masa la care au petrecut ore bune. La doar câteva secunde după ce aceștia au părăsit localul, o bucată din zidăria clădirii s-a prăbușit lângă masa norocoșilor și a ”ras” practic scaunul pe care a stat unul dintre clienți. Dacă aceștia ar mai fi zăbovit la terasă, scaunul ar fi fost ieșit în exterior, iar bucata de zidărie ar fi căzut în capul sau în brațele persoanei respective.
La auzul zgomotului puternic, oamenii care locuiesc ilegal în ruina clădirii s-au speriat și au ieșit afară crezând că zidurile se vor prăvăli peste ei și peste copiii lor. Alți oameni din clădirile vecine au ieșit repede să vadă despre ce este vorba și dacă există vreo persoană rănită. Discuțiile au început repede:
„Vezi, vezi? A căzut exact bucata aia de care le-am zis eu să aibă grijă că o să cadă!”, explica un vecin altui locatar despre cum i-a avertizat în mai multe rânduri pe cei care locuiesc în clădirea șubrezită.
„Până-ntr-o zi când s-o dărâma cu totul peste ei. Să nu-i prindă înăuntru că o să fie jale”, spunea o doamnă îngrijorată mai ales de viitorul copiilor care locuiesc în scheletele fostelor bijuterii arhitectonice ale zonei.
„Dați-vă, doamnă, de acolo! Nu vedeți că a căzut ditamai bolovanul? De-acum o să mai tot cadă una și încă una. Vreți să vă omoare?”, striga un bărbat și împingea o femeie curioasă care s-a dus la masa cu pricina să vadă bucata prăbușită din clădire.
În cele din urmă, vizibil temători, angajații pubului a cărui terasă era amenajată inclusiv sub ruina clădirii au ieșit să mute bucata de zidărie și să strângă molozul.
Jurnaliștii Info Sud-Est l-au contactat pe managerul pubului pentru a-i cere un punct de vedere cu privire la faptul că a fost o chestiune de câteva secunde ca incidentul să nu se transforme într-o tragedie. Vizibil iritat de subiect, patronul pubului ne-a declarat: „Nu știu ce incident… Nu cred că a fost vreun incident. Nu știu ce ați văzut dumneavoastră acolo… N-ați văzut nimic. Nu cred că mai era nimeni la ora aia acolo. Sunați-mă mai târziu pentru că acum am treabă”.
Ruinele fostelor bijuterii arhitectonice ale Constanței vechi
Proaspăt reabilitată, Piața Ovidiu a devenit locul preferat de constănțeni și, mai nou, se pare că și de turiștii care, după ce fac plajă în Mamaia, vin să se plimbe în centrul vechi al Constanței.
Modernizarea parțială a infrastructurii zonei a avut ca prim efect apariția unei puzderii de puburi și restaurante pe străduțele centrului vechi. Urmarea acestui lucru a fost previzibilă și rapidă: viața socială a constănțenilor s-a mutat din nord în sud. Predarea ștafetei în administrația locală a fost marcată inclusiv în segmentul cârciumioarelor.
Însă proiectul amplu de infrastructură promovat cu surle și trâmbițe de administrația publică locală este unul controversat și care lasă în urmă o serie de întrebări fără răspunsuri referitoare la logica și coerența lucrărilor demarate și achitate cu bani europeni.
Una dintre marile probleme ale centrului vechi este reprezentată de ruinele clădirilor care în perioada interbelică făceau furori în rândurile turiștilor bogați ai Europei și găzduiau cele mai importante nume din viața culturală și politică românească.
Dar zilele boemilor au apus demult. După căderea comunismului, zona a cunoscut un proces alert de degradare, ocazie cu care a intrat în atenția grupurilor de interese locale care abia ce se făceau și desfăceau în primii ani de după Revoluție.
Anul 2000 a fost momentul în care centrul vechi al Constanței a fost lăsat efectiv să se prăbușească din cauza intereselor imobiliare meschine ale unor grupuri de afaceriști apropiați ai liderilor din administrația publică locală.
Astăzi, după o spoială rapidă în amarul stil românesc, Piața Ovidiu ne este prezentată într-o manieră cinică drept ”noua bijuterie a constănțenilor”, inima turismului cultural și al manifestărilor de gen, cu precădere a celor care vizează multiculturaritatea spațiului tomitan.
Piața Ovidiu trebuie și în viitor va fi cu siguranță inima culturală a orașului, dar pentru acest lucru trebuie îndeplinite mai multe criterii care, în acest moment nu sunt nici pe departe respectate. Prioritatea zero a administrației publice locale ar fi trebuit să fie, înainte de alte investiții în zonă, găsirea unor soluții pentru înlăturarea pericolului de prăbușire a ruinelor care pot provoca adevărate tragedii.
În așteptarea unei tragedii
Din păcate, în ultimii ani am fost martorii unor evenimente de nedorit dar care, datorită mediatizării excesive și a impactului puternic asupra opiniei publice au obligat autoritățile locale sau centrale să ia măsurile necesare pentru ca pe viitor să nu mai existe incidente similare.
Amintiți-vă de femeia care a căzut în gol de pe faleza de la Cazino după ce balustrada de care se sprijinea s-a rupt. Deși vina a aparținut și femeii, după cum ea însăși a recunoscut ulterior, impactul asupra opiniei publice a fost atât de mare încât Primăria Constanța a luat măsuri imediat, iar primarul interimar a invitat-o pe turistă la discuții pentru scuze și pentru a o asigura de tot sprijinul necesar.
Vă închipuiți ce uragan mediatic s-ar stârni dacă o bucată de zidărie ar răni sau, mai rău, ar omorî vreun turist sau vreun constănțean în centrul vechi al orașului, proaspăt reabilitat cu fonduri europene? De-abia în urma unei astfel de tragedii, autoritățile locale vor lua în serios ruinele care pot ucide. Și vor găsi și soluții.
- Zeci de copii și adulți au rămas blocați în roata panoramică la Târgul de Crăciun din Constanța - 1 decembrie 2023
- Poliția și Parchetul General nu dau informații despre abuzurile împotriva refugiaților ucraineni, pentru că ”nu sunt obligate să facă statistici a la carte” și ”n-au indicatori”/ România, criticată pentru că nu protejează suficient migranții - 23 noiembrie 2023
- EXCLUSIV Secretariatul General al Guvernului spune că nu poate da afară un colaborator al Securității pentru că nu îi permite legea: Cazul Nica, numit de Ciucă/ Pensie de aproape 200.000 lei pe an/ Ce avere are Nica - 14 noiembrie 2023