De ce nu au ieșit oamenii la vot într-un important fief PSD din județul Constanța. Cumpăna, cu două procente sub media națională la orele prânzului

Mariana Gâju, primarul PSD din Cumpăna, alături de ÎPS Teodosie în procesiune cu Brâul Maicii Domnului, pe străzile din Cumpăna (foto: www.ct100.ro)

Comuna Cumpăna din județul Constanța este fief PSD de 18 ani, de când e condusă de Mariana Gâju, apropiată de fiecare lider care a trecut pe la conducerea partidului. Totodată, primărița PSD are o relație extrem de apropiată cu ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului care participă frecvent la diferite ceremonii religioase din localitate. Una dintre cele mai mediatizate a fost cea în care cei doi s-au plimbat pe străzile din comună cu Brâul Maicii Domnului.

Însă, după slujba de duminică, localitatea ei înregistra în continuare una dintre cele mai slabe prezențe la vot, sub media județului, deci și sub cea de la nivel național. La ora 10:00, conform BEC, doar 5,12% era prezența de vot în Cumpăna, cu 2 procente mai puțin decât media națională de 7,24%. Pe la ora 13:00, secțiile amenajate în liceu, școală și sala de sport erau pustii. Oamenii, bătrâni sau mai tineri, treceau pe lângă ele dar nu se sinchiseau să intre. Prezența la vot abia crescuse la 6%, conform datelor pe care le-am consultat în secțiile de votare.

Un membru din comisia unei secții din localitate ne-a explicat și de ce, din punctul lui de vedere, prezența la vot e atât de scăzută în general și, în particular, în fiefurile PSD. Observatorul cu care am stat de vorbă participă din anul 2000 la organizarea alegerilor și a fost prezent la toate referendumurile din 2003 încoace.

„În primul rând, oamenilor le este frică să nu voteze altceva. La cât vor să schimbe legile justiției, cei mai mulți au impresia că dincolo de întrebarea de pe buletin se ascund cine știe ce modificări ale legilor justiției. E o frică generalizată, mai ales în rândul tinerilor. Apoi, întrebarea e greoaie, oamenii nu o înțeleg. Iar cu prezența scăzută în localitățile unde PSD ia scor bun de obicei, asta se explică prin votul de blam împotriva PSD. Le-a cam ajuns până și lor. Prezența asta atât de scăzută e de fapt un vot împotriva PSD”.

Mariana Gâju este la al cincilea mandat de primar din partea PSD, este președinta Organizației de Femei Constanța, președintele Asociației Comunelor filiala Constanța și vicepreședinte la nivel național și vicepreședinte al Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa. La alegerile locale din iunie 2016, PSD a câștigat cu 71% în comuna Cumpăna, iar Mariana Gâju a fost reconfirmată cu 76% dintr-o prezență la vot de 51% (din totalul de 11.207 alegători înscriși pe liste), în timp ce la parlamentarele din același an, PSD a obținut 56%.

Comuna Cumpăna este situată la 5 kilometri de Constanța și, în ultimii ani, a devenit un cartier de facto al municipiului. Recensământul din 2011 arată că aici locuiau 11.652 de persoane, însă cifra a crescut semnificativ din 2011 încoace. De câțiva ani, mai ales constănțenii de vârsta a doua aleg să se mute aici datorită apropierii de Constanța și a prețurilor mici la case și terenuri comparativ cu municipiul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.