De ce face George Simion ”nuntă cu poporul”, ca liderul Mișcării Legionare? Politologi: ”Copiază nunta lui Corneliu Zelea Codreanu, încearcă să-l umanizeze pe Simion”/ ”Puternice rădăcini în comportamentul legionar pe care AUR îl tot neagă, deși e evident/ Nu mireasa contează, ci uniunea conducătorului cu poporul său”

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

George Simion se însoară, în 27 august, într-un sat cu câteva sute de locuitori din sudul județului Vâlcea. Evenimentul care în mod obișnuit este unul privat, intim, a fost transformat de liderul partidului extremist AUR într-unul cât se poate de public și grandios, cu accente mitice.

Banii pe care Simion îi va strânge la nuntă vor ajunge la o fundație condusă de un fost angajat guvernamental care a lucrat în subordinea lui Titus Corlățean și Vasile Dîncu, la începutul anilor 2000. Simion susține că fundația, cu profil cultural-media, va înființa un spital mobil cu acești bani.

Pe de altă parte, specialiștii consultați de G4Media consideră că evenimentul nu este unul personal, ci unul politic menit să umanizeze personajul George Simion după lovitura de imagine încasată în urma declanșării războiului din Ucraina și a compromiterii naționalismului anti-european. Politologii consultați de G4Media mai arată că nunta liderului AUR copiază nunta liderului Mișcării Legionare de extremă dreapta, Corneliu Zelea Codreanu.

George Simion a declarat pentru G4Media că asemănările izbitoare dintre cele două nunți sunt ”aberații G4Media”, apoi a închis telefonul: ”Acestea sunt niște aberații G4Media. Dacă ăștia sunt specialiștii consultați de dumneavoastră nu avem nimic de declarat, mulțumesc frumos”. 

Câteva similitudini izbitoare între nunta lui George Simion din 2022 și nunta lui Corneliu Zelea Codreanu din 1925:

  • Ambii s-au căsătorit vara, în spații rurale mici, George Simion în satul Oveselu (comuna Măciuca, județul Vâlcea), despre care nu există nicio informație pe Wikipedia, iar Corneliu Zelea Codreanu în Crângul Petrești de lângă Focșani (Vrancea).
  • Ambii au invitat ”pe toți românii la nuntă”: George Simion se pregătește pentru 11.000 de participanți, la Corneliu Zelea Codreanu istoricii rețin că ar fi participat între 80.000 și 100.000 de oameni.
  • Ambii au pus la dispoziția oamenilor gratuit mijloace de transport din țară la locul nunții: George Simion a pregătit mai multe autocare, în timp ce la Zelea Codreanu oamenii au venit cu 2300 de căruțe.
  • Ambele cupluri s-au căsătorit în costume populare: George Simion a anunțat cu ținuta este obligatorie iar invitații vor intra pe bază de brățări, la fel ca la marile concerte și festivaluri, dar vor purta cămăși tradiționale. Zelea Codreanu și-a făcut apariția pe un cal, asemenea unui ”uns” eliberator și este de așteptat ca și intrarea lui George Simion ”în scenă” să aibă conotații similare.
  • Ambii și-au transformat nunțile cu Ilinca (viitoare Simion), respectiv Elena (soția lui Codreanu) într-o ”nuntă cu poporul român”, punând complet în umbră viitorul cuplu. În memoria colectivă, ambele evenimente vor fi asociate, de fapt, cu liderii celor două partide extremiste și cu comuniunea lor cu pământul, țara, poporul, ca într-o roman desprins din mitologia populară, de un naționalism radical.

Politologii Andrei Țăranu și Cristian Pârvulescu au explicat pentru G4Media cum nunta lui Simion copiază nunta lui Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul Mișcării Legionare, de extremă dreapta și cum nunta capătă o dimensiune simbolică prin faptul că nu mireasa este actorul principal, cum se întâmplă la nunțile obișnuite, ci ”comuniunea conducătorului cu poporul său”.

Articolul complet aici

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: