
În anul 2011, Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța (PSD), a semnat o scrisoare către Agenția Națională de Integritate, prin care aducea în atenția instituției „cumularea calității de primari cu cea de reprezentanți ai autorităților publice locale în SC RAJA SA Constanța”, în cazul a șapte edili: Florin Mitroi (Valu lui Traian), Vasile Delicoti (Poarta Albă), Traian Cristea (Costinești), Nicolae Anghel (Castelu), Mugurel Mitrana (23 August), Gheorghe Moldovan (Albești), Gheorghe Cojocaru (Murfatlar).
Între timp, din șapte au mai rămas doar șase, pentru că cel din urmă nu a mai câștigat alegerile locale. Coincidență sau nu, toți cei șapte erau la acea vreme primari ai PDL. Nu înțelegem de ce președintele Consiliului Județean Constanța nu i-a menționat și pe primarii PSD aflați în aceeași situație, dacă tot făcea apel către ANI, cerându-i să îndrepte o serie de incompatibilități. Putem doar să intuim, în schimb. La alegerile locale din 2012, primarii nu au mai candidat din partea PDL, ci au ales PNL. Cu excepția lui Nicolae Anghel și a lui Vasile Delicoti. Toți primarii au atacat în instanță decizia ANI, cu excepția celui din urmă. Primarul comunei Poarta Albă nu a vrut să atace în instanță decizia instituției. Contextul în care ar fi putut fi eliberat din funcție era următorul: timp de șase luni, de la decizia ANI, prefectul județului Constanța ar fi trebuit să semneze ordinul de eliberare din funcție al primarului. Dacă termenul expira, atunci Vasile Delicoti rămânea primar. Numai că lucrurile nu s-au desfășurat întocmai. La un an după expirarea celor șase luni, prefectul… semnează! Și Delicoti este eliberat din funcție.
Subiectul primarilor incompatibili a făcut înconjurul presei naționale
Subiectul primarilor din Constanța cercetați de ANI pentru incompatibilitate a făcut înconjurul presei naționale. Televiziunile și ziarele nu mai conteneau în a anunța că există „un grup de primari PDL incompatibili, la Constanța”, ori „primari PDL cercetați pentru incompatibilitate”. Ce-i drept, știrea nu făcea decât să completeze buletinele de știri pline de mesaje anti-PDL, la acea vreme. Presa constănțeană, de asemenea, a alocat pagini întregi dezbaterii subiectului incompatibilității. Cireașa de pe tort a fost pusă când unul dintre cei reclamați, Nicolae Anghel, i-a întors „serviciul” lui Nicușor Constantinescu, semnând la rându-i o scrisoare către ANI, care cuprindea, de data aceasta, numele președintelui CJC, urmat de numele tuturor primarilor PSD din județ care se aflau în aceeași situație.
Nimeni nu întreabă ce s-a întâmplat cu Nicușor și alaiul de primari PSD
Evenimentul bombă însă, avea să vină mai târziu. Atunci când, la sfârșitul lunii mai presa titrează: „Vasile Delicoti, eliberat din funcție”. O decizie unică la nivel național care a încremenit zâmbete pe fețele multora și a adus zâmbetul pe fețele altora. Presa locală a readus în atenția opiniei
publice subiectul incompatibilității primarilor, alocând spații mai consistente subiectului Delicoti. Nimeni însă nu s-a întrebat până acum ce s-a întâmplat cu decizia ANI în ce privește compatibilitatea sau incompatibilitatea lui Nicușor Constantinescu, ori a celorlalți 20 și ceva de primar ai PSD?
„Telegraf” tace, „Replica” intrigă, „Ziua de Constanța” și ”Cuget Liber” se rezumă la declarații
Jurnaliștii principalelor ziare din Constanța au avut reacții diferite la aflarea veștii-bombă și după aceasta. În primul rând ne atrage atenția faptul că ziarul „Telegraf”, cunoscut ca fiind un cotidian a cărui politică editorială simpatizează cu principiile și doctrina PSD de la nivel local, nu a publicat decât un articol despre eliberarea din funcție a lui Vasile Delicoti și acela extrem de sec și scurt, la fel ca și titlul: „Primarul de la Poarta Albă a fost demis”.
În stilu-i caracteristic, la limita vulgarului, ziarul „Replica” aprinde spiritele și intrigă publicul, printr-o serie de articole menite să ascută și mai mult securea războiului dintre Delicoti și Gheorghe Dragomir, președintele PNL Constanța (după ce primarul declarase că de la Dragomir „i se trage”): „Dragomir îl apreciază pe Delicoti ca om şi îi lasă uşa deschisă către PNL”. Apoi, aceeași publicație pune paie pe foc, printr-o declarație exclusivă obținută direct de la sursă: „Bagă râca în USL! Vasile Delicoti, scenariu-şoc: prefectul l-a eliberat din funcţie ca să lovească în Nicuşor Constantinescu”.
Două dintre ziarele care au păstrat decența și echidistanța în abordarea subiectului sunt „Ziua de Constanța” și „Cuget Liber”. „Vasile Delicoti: Este o culpă comună a primarilor şi a Prefecturii Constanţa”, „Vasile Delicoti, despre demiterea sa: Prefectura a săvârşit un abuz”, „Interviu cu Vasile Delicoti: Prefectul „apolitic” nu ar fi dat un astfel de ordin dacă aș fi făcut parte din construcția politică USL”, sunt câteva dintre titlurile din „Ziua de Constanța”, referitoare la acest subiect.
Nici jurnaliștii de la „Cuget Liber” nu devin isterici atunci când scriu despre eliberarea din funcție a lui Vasile Delicoti, rezumându-se la a publica declarațiile primarului și ale altor persoane politice, pe marginea acestui subiect: „Cred că domnul prefect intră într-un joc politic din care nu ştiu cum va ieşi”, „Liderul PDL Constanţa, Gigi Chiru sare în apărarea colegului de partid, Vasile Delicoti”, „Ce poziţie are Prefectura Constanţa vizavi de situaţia primarului de la Poarta Albă”.
- FOTO Garda de Mediu a dat amenda maximă de 60.000 de lei unui dezvoltator imobiliar din Constanța pentru că a aruncat gunoaiele la întâmplare - 25 mai 2023
- Copiii sunt bine? Refugiu și speranță la aproape un an și jumătate de război în Ucraina/ Ce am schimbat noi, cum s-au integrat ei (analiză) - 25 mai 2023
- Turcii se îndreaptă spre turul doi la prezidențiale, după numărarea a 98% din voturi: Erdogan – 49,3%, Kilicdaroglu – 45% - 15 mai 2023