Claudiu Palaz și Florin Gheorghe, față-n față după alegeri. Interviu cu șefii PMP Constanța despre rezultatele obținute și tensiunile din partid

info-sud-est-palaz-gheorghe

„Nucleuțul băsist”, așa cum a numit primarul Radu Mazăre segmentul de constănțeni care au votat PMP la alegerile europarlamentare de pe 25 mai, a adus al doilea cel mai bun scor pentru ”partidul în blugi”, după organizația de la București. La nivel județean, partidul a obținut 11,18% din voturile electoratului, iar la nivel de municipiu, partidul a înregistrat 13,74%. Rezultatele obținute de Claudiu Palaz (președintele organizației județene) și Florin Gheorghe (președintele organizației municipale) sunt excelente comparativ cu cele doar șase procente obținute de PMP la nivel național. Mai mult decât atât, ”popularii” s-au clasat pe locul doi în municipiu, după alianța USD, și pe locul trei în județ, după USD și PNL. Rezultatul este cu atât mai bun și mai uimitor cu cât organizația este măcinată de tensiunile dintre cei doi lideri. Deși ambii neagă existența problemelor, este imposibil ca acestea să treacă neobservate de cei care citesc (mai ales printre rânduri) declarațiile celor doi apărute în presa locală sau de cei care analizează lipsa de unitate a strategiei din campanie ori de modurile diferite în care Palaz și Gheorghe au făcut campanie. Este de notorietate faptul că liderii PMP Constanța nu numai că nu se iubesc prea tare, dar se și ”înțeapă”, direct sau aluziv, atunci când prind ocazia. Cu toate acestea însă, rezultatul obținut de PMP la Constanța arată că, în pofida orgoliilor, neînțelegerilor sau problemelor de comunicare, Palaz și Gheorghe au făcut echipă bună la Constanța, înregistrând un scor de două ori mai mare decât media națională. Acestea au fost și motivele datorită cărora am considerat că cei doi lideri PMP Constanța trebuie, pentru prima oară, ”puși față în față” și invitați să răspundă acelorași întrebări, în cadrul unui interviu comun. Vă lăsăm pe dumneavoastră să analizați, prin comparație, declarațiile șefilor PMP Constanța!

Claudiu Palaz, președintele organizației județene a PMP Constanța

ISE: Până la urmă faceți echipă bună cu Florin Gheorghe?

Claudiu Palaz: Fac echipă bună cu toți cei din organizația PMP Constanța care muncesc și nu fac doar poze și care sunt poziționați foarte clar și vehement împotriva grupării Mazăre-Constantinescu.

ISE: Ce veți face de acum încolo, până la prezidențiale? Ce strategie aveți ca să creșteți în procente și mai mult?

C.P.: Vom munci așa cum am făcut până acum. Procentele din Hârșova, Eforie, Techirghiol, Constanța etc, au fost o dovadă clară că s-a muncit din prima clipă când s-a înființat partidul, nu doar în ultimele 3 zile de campanie distribuind 2000 de brichete așa cum cred alții. Noi din data de 26.05.2014 suntem în campanie pentru alegerile prezidențiale.

ISE: Ați primit felicitări, telefoane de la centru? Dacă da, de la cine?

C.P.: Da. Foarte multe. De la Eugen Tomac, Elena Udrea, Cristian Preda, Siegfried Mureșan și de la foarte mulți colegi din țară.

ISE: Cum explicați procentul foarte mic al PMP la nivel național?

C.P.: Ce este important este faptul că PMP s-a calificat. Ne-am fi dorit un scor mai mare, așa cum își doresc toate partidele, dar cei care hotărăsc sunt cetățenii care este posibil să fi sancționat clasa politică.

ISE: Diferența dintre procentele de la Constanța respectiv media națională se poate explica prin faptul că dumneavoastră nu ați făcut abuz de numele lui Traian Băsescu?

C.P.: Exclus! Eu am spus peste tot că suntem susținuți de Traian Băsescu și că vom avea parteneriat cu acesta pentru a finaliza proiectele de țară. Din contra, Traian Băsescu ne-a ajutat să creștem că partid, iar PMP Constanța și eu, personal, suntem băsiști ”până în măduva oaselor” cum se spune popular.

ISE: De ce continuă tensiunile între dumneavoastră și Florin Gheorghe și care sunt motivele care stau la baza acestora? Ați încercat să dați la pace?

C.P.: Florin Gheorghe sunt convins că va înțelege până la urmă că echipa este mai importantă decât persoana și că interesele de partid sunt mai importante decât interesele personale. Aceste principii sunt implementate în organizația PMP Constanța în tot județul. Coordonarea și conducerea este unică, nu bicefală, ca la alte partide. Dacă principiile acestea erau înțelese munca în echipă ne-ar fi ajutat să obținem un procent mult mai mare pe municipiul Constanța așa cum a obținut Hârșova, Eforie, Techirghiol, Lumina etc.

Florin Gheorghe, președintele organizației municipale a PMP Constanța

ISE: Până la urmă s-a dovedit că faceți echipă bună cu Claudiu Palaz. PMP Constanța a obținut cel mai bun scor după București, deci, se pare că pro-blemele din cadrul partidului n-au contat?

Florin Gheorghe: Municipiul Constanța a avut cel mai mare scor, 13,76%, depășind organizațiile de sector din capitală. Acest lucru nu convine unor colegi, dar asta este realitatea. Atât eu, cât și Claudiu Palaz am încercat să ne facem datoria cât mai bine, eu pe municipiul Constanța, el pe organizațiile din județ. Îmi pare rău că nu am reușit să luăm un scor mai mare în unele localități din județ, dar așa se întâmplă când pui prea mare încredere în unii oameni și aici mă refer la anumiți primari care îi promiseseră sprijinul lui Claudiu Palaz.

ISE: De ce continuă tensiunile între dumneavoastră și Claudiu Palaz și care sunt motivele care stau la baza acestora? Ați încercat să dați la pace?

F.G.: Nu știu de ce spuneți că există tensiuni între deputatul Florin Gheorghe și Claudiu Palaz. Din punctul meu de vedere nu există așa ceva. Dacă au fost câteva situații când au existat probleme de comunicare, asta nu înseamnă că sunt tensiuni. Atât timp cât fiecare se ocupă de ”bucățica” lui, nu are cum să existe tensiuni. Obiectivul meu este să cresc organizația municipală Constanța, să fac împreună cu colegii mei un nucleu puternic de militanți activi, astfel încât, în 2016, la alegerile locale să schimbăm actuala administrație din Constanța. Începutul este foarte promițător, astfel că la acest scrutin am reușit să terminăm pe locul doi, după PSD. Planul pentru următoarea perioadă este făcut, eu sunt pregătit pentru candidatura la Primăria Constanța, așa că putem asista în 2016 la alegerile locale la o mare surpriză, Mazăre să plece acasă. Singura condiție este să fim lăsați în pace să muncim și mă refer aici la organizația municipală Constanța.

ISE: Ce veți face până la prezidențiale? Ce strategie aveți ca să creșteți PMP Constanța și mai mult în preferințele electoratului?

F.G.: Pentru PMP Constanța nu știu dacă vor avea vreo miză alegerile prezidențiale. În acest moment, decizia partidului este de a nu avea candidat propriu. Însă până în toamnă mai este drum lung și sunt sigur că președintele Traian Băsescu va avea un cuvânt greu de spus în stabilirea candida-tului din partea dreptei. După această campanie, organizația municipală Constanța a intrat în mini vacanță, o vacanță bine meritată după toată munca depusă. În iunie vom începe cu analiza acestor alegeri, analiza activității militanților, după care vom începe construcția pe fiecare zonă în parte, să căutăm oameni noi și de viitor. Vom deschide și sedii de cartier în anumite zone pentru a ușura munca militanților noștri. Oricum, vom continua campania electorală, intens până la alegerile prezidențiale și sper să avem un candidat care să reprezinte toate partidele de dreapta, să fie un candidat cu șanse reale, altul decât Predoiu sau Antonescu.

ISE: Ați fost sunat sau ați primit mesaje de felicitare de la centru? Dacă da, de la cine?

F.G.: Am fost sunat în noaptea alegerilor atât de președintele Eugen Tomac, cât și de colega mea de parlament Elena Udrea. Amândoi au fost foarte bucuroși de scorul obținut de organizația municipală Constanța. Luni, la ședința de parlament, am fost felicitat de toți colegii mei. Surprinzător, m-au felicitat și foștii mei colegi din PDL, și cei de la Constanța, dar si cei de la centru: cum ar fi domnul Flutur, Roberta Anastase, Traian Igaș. Chiar și adversarii politici au ținut să mă felicite pentru rezultat. Însă cel mai important om care m-a felicitat, a fost președintele Traian Băsescu, care m-a felicitat personal, iar acest lucru m-a bucurat enorm și m-a încărcat cu și mai multă energie și dorința, pentru proiectele următoare.

ISE: Cum explicați procentul foarte mic al PMP la nivel național, comparativ cu așteptările liderilor partidului?

F.G.: PMP este un partid foarte tânăr. Practic, el a început să crească și să se consolideze din luna februarie, cand au venit în partid un număr mare de deputați și senatori, în frunte cu Elena Udrea. Începând cu acest moment, organizațiile din țară au început să se formeze și să se consolideze, proces ce s-a încheiat, în unele județe, cu trei săptămâni înainte de alegerile europarlamentare. Nu poți în 3-4 săptămâni să faci organizații locale în toate localitățile unui județ. Țin minte că erau organizații județene unde numărul de secții de votare era mai mare decât numărul membrilor de partid. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar cred că în mediul rural, dacă am fi fost reprezentați în toate secțiile de membri ai PMP, am fi luat un scor mai mare. PMP este un partid corect și nu am decurs la alte lucruri necinstite, în afara legii. Deși sunt cârcotași, care pun scorul obținut în județul Constanța de PMP, pe seama tu-rismului electoral, eu unul nu cred în astfel de baliverne și cred că este vorba doar de invidia unora, sau încercarea unor lideri locali să-și mascheze eșecul lor. Ținta nostră, a PMP, a fost să intrăm în PE. Și ne-am atins acest țel. Următoarea țintă este un procent de 30%, la alegerile parlamentare din 2016.

ISE: Diferența dintre procentele de la Constanța respectiv media națională se poate explica prin faptul că la Constanța nu s-a făcut abuz de numele lui Traian Băsescu?

F.G.: La Constanța, PMP a făcut o campanie corectă și de bun simț. Nu am atacat pe nimeni, nu am jignit pe nimeni, doar am promovat candidații noștri și programul lor pentru PE. Președintele Traian Băsescu nu candida la aceste alegeri, așa că nu aveam de ce să-i facem dânsului campanie. Diferența de scor dintre Constanța și alte județe nu este chiar mare. Constanța a avut 11,18%, însă sunt și alte județe cu procent peste 10% și foarte multe județe cu procent între 9-10%. Este adevărat că la fel de multe sunt și județele cu procente de 3% și acest lucru a dus la un scor mai mic decât cel preconizat și așteptat de unii lideri ai PMP.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: