Cipru a început să anuleze paşapoarte după ce a acordat cetăţenie unor criminali de război şi urmăriţi internaţional pentru corupţie

(Foto: Pexels/nappy)
(Foto: Pexels/nappy)

Autorităţile din Cipru au revocat la 6 noiembrie decizia de acordare a 26 de „paşapoarte de aur” unor cetăţeni din mai multe state asiatice după ce o amplă investigaţie a Uniunii Europene a semnalat violări flagrante ale regulilor U.E. privind acordarea cetăţeniei.

Măsurile guvernului de la Nicosia au urmat după un scandal de presă, declanşat de agenţia Reuters şi cotidianul cipriot „Politis”, potrivit căruia membri ai familiei şi prieteni ai prim-ministrului Cambodgiei, Hun Sen, ar fi primit paşapoartele şi erau gata să deţină şi cetăţenia Ciprului. Cotidianul „Politis” a mai scris că între cei de pe lista celor 26 s-ar mai afla şeful poliţiei din Cambodgia, Neth Savoeun, acuzat public de arestarea, torturarea şi uciderea opozanţilor prim-ministrului Hun Sen şi un om de afaceri din Malaysia, Jho Law, urmărit internaţional pentru o fraudă de mai multe miliarde de dolari, devalizaţi din bugetul ţării lui de origine.

Hun Sen este prim-ministrul Cambodgiei din 1985, şeful de guvern cu cel mai lung mandat din istoria modernă a lumii. În cei 35 de ani de când conduce ţara sa, Hun Sen a fost acuzat de torturarea şi uciderea vocilor politice şi civice din opoziţie şi de devalizarea a miliarde de dolari din bugetul secătuit al Cambodgiei. Hun Sen a deţinut şi mandatele de ministru de Externe, în 1979-1986 şi 1987-1990. El a venit la putere la Phnom Penh pe fondul susţinerii politice şi financiare din partea Vietnamului comunist, vecin, în războiul civil cu khmerii roşii ai lui Pol Pot, acuzaţi de uciderea a 25% din totalul populaţiei în doar patru ani (1975-1979).

Ministrul de Interne cipriot Konstantinos Petrides a confirmat informaţiile deţinute de cotidianul „Politis” dar a refuzat să comenteze pe marginea numelor aflate pe lista retragerilor de cetăţenie. El a fost de acord, însă, că malaysianul Jho Lew ar fi cumpărat o imensă proprietate de lux la Ayia Napia. „S-au făcut şi greşeli” în procedurile de acordare a cetăţeniei, a admis Konstantinos Petrides.

Din 2013, Republica Cipru a început să ofere cetăţenie contra unor investiţii de minim 2,5 milioane euro. Decizia a fost luată în efortul de a scoate ţara din profunda criză economică şi financiară în care s-a scufundat în 2008-2009. De atunci, Cipru a oferit 1.864 de cetăţenii.

Cipru, Malta şi Bulgaria sunt singurele state din Uniunea Europeană a căror cetăţenie poate fi obţinută pe baza unor investiţii semnificative în economiile ţărilor lor.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: