Cinci ani de la asasinarea jurnalistului slovac de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale

sursa foto: Reporters sansa Frontieres/Twitter
sursa foto: Reporters sansa Frontieres/Twitter

Data de 21 februarie marchează cinci ani de la asasinarea jurnalistului slovac de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kusnirova.

Jan, care avea doar 27 de ani atunci când a fost ucis, a acoperit în timpul activității sale unul din cele mai periculoase domenii ale jurnalismului de investigație, potrivit Organized Crime and Corruption Reporting Project, legătura dintre crima organizată și lumea politică.

Activitatea lui Jan, care a inclus și expunerea relațiilor dintre autoritățile politice din Slovacia și oameni din afaceri din țară au avut un efect puternic asupra societății slovace, în ciuda intenției asasinilor săi de a îl reduce la tăcere.

Ultimul raport al lui Jan, publicat post-mortem, a stârnit un val de proteste în întreaga țară, de o asemenea magnitudine încât guvernul de la acea vreme nu a avut de ales decât să demisioneze, notează Al Jazeera.

Protestele au reprezentat momentul încheierii mandatului de prim-ministru al lui Robert Fico, după 10 ani de dominanță politică în Slovacia, scrie Politico.

Pe lângă zguduirea din temelii a lumii politice slovace, asasinarea lui Jan și a Martinei a declanșat o adevărată bătălie legală pentru a îi aduce pe cei vinovați în fața justiției. 

La doi ani după asasinat, Miroslav Marcek, fostul militar care a fost angajat să îl ucidă pe Jan și pe logodnica sa, și-a recunoscut vinovăția și a fost condamnat la 23 de ani de închisoare.

La fel de important, totuși, este faptul că în acest caz, nu doar omul care a apăsat pe trăgaci, ci și persoanele presupuse a fi în spatele asasinatului au ajuns în sala de judecată. La puțin timp după condamnarea lui Marcek, un alt complice a fost condamnat la 15 ani pentru rolul său în asasinat, dar Marian Kocner, suspectat de ordonarea omorului, și cunoștința sa Alena Z. au fost achitați din lipsă de dovezi, scrie DW.

La scurt timp, totuși, în 2021, Curtea Supremă a Slovaciei a hotărât că dovezile prezentate nu au fost corect analizate în primă instanță, așa că a ordonat reluarea procesului, conform Reuters. 

Noul verdict este programat pentru aprilie 2023, iar cazul este urmărit cu atenție de comunitatea internațională, îndeosebi de către organizațiile jurnalistice globale, precum OCCRP și Reporters Without Borders.

Asasinatul lui Jan, o faptă menită să reducă presa la tăcere, a avut efectul opus, dând naștere unei mișcări mondiale care a schimbat în mod semnificativ societatea slovacă și a atras atenția asupra importanței și pericolelor jurnalismului de investigație.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: