Cele mai sigure 10 oraşe ale lumii în 2018: patru din Asia, câte două din Europa, Australia şi America de Nord

Tokio, Japonia (foto: Pexels)
Tokio, Japonia (foto: Pexels)

Săptămânalul britanic „The Economist” a dat publicităţii în luna august rezultatele cercetărilor efectuate în legătură cu stabilirea unui clasament mondial al celor mai sigure oraşe. Demersul se repetă la fiecare doi ani iar pentru 2019 au fost analizate 60 de oraşe de pe toate continentele şi au fost luate în calcul patru criterii: securitatea cibernetică, infrastructura urbană, sistemul public de sănătate şi siguranţa personală a cetăţeanului.

Nu au intrat în calcul oraşele aflate în zone de conflict, din Africa şi Orientul Mijlociu.

În clasamentul primelor zece oraşe ale lumii se remarcă schimbări comparativ cu precedentul, din 2017, cum ar fi ieşirea Hong Kong-ului (locul 7 în 2017, locul 20 în 2019) şi dominaţia metropolelor din Asia. Nici un oraş din Africa sau America Latină nu se află în frunte. De asemenea, primele trei locuri arată la fel ca în 2015 şi 2017.

Cel mai sigur oraş din lume este capitala Japoniei, Tokio, cu 92 de puncte (din 100), urmat de Singapore (91,5 puncte) şi oraşul japonez Osaka (90,9 puncte). Primul oraş european în clasament este Amsterdam, pe locul 4, celălalt fiind Copenhaga (pe locul 8). Oraşele australiene ocupă locuri fruntaşe: Sydney– pe locul 5 şi Melbourne– pe locul 10. Seul se plasează pe locul 9, oraşul canadian Toronto se află pe locul 6 iar capitala SUA, Washington D.C. pe locul 7.

Cele mai puţin sigure oraşe ale lumii sunt Caracas, Yangon (fost Rangoon, în Birmania, Myanmar), Karachi (Pakistan) şi Dhaka (Bangladesh).

Acest clasament vine în completarea raportului dat publicităţii în această primăvară (The Global Peace Index), alcătuit de Institute for Economics and Peace, un foarte cunoscut think-tank din Sydney, care stabilea clasamentul celor mai sigure state din lume. Analiza a luat în calcul 163 de ţări şi 23 de indicatori de performanţă, precum sistemul public de sănătate, asistenţa socială, sistemul public de educaţie, nivelul cheltuielilor militare în raport cu Produsul Intern Brut, sistemul judiciar, acţiunile administraţiei locale.

Conform The Global Peace Index, Islanda se află, pentru al 11-lea an consecutiv, pe primul loc, urmată de Noua Zeelandă şi Austria. Între primele zece state cele mai sigure din lume se mai află Portugalia (locul 4), Danemarca (5), Canada (6), Cehia (7), Singapore (8), Japonia (9) şi Irlanda (10). Cele mai multe între primele 25 provin din Europa, urmate de cele din Asia. România se află pe locul 24 între cele mai sigure state ale lumii (din 163). Ultimul loc este ocupat de Afganistan.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: