Ce urmează după ce Constanța a devenit Capitala Tineretului din România 2020-2021

Atunci când tinerii își dau seama că atât prezentul, cât și viitorul pot fi schimbate în bine cu ajutorul ideilor se pun pe treabă și caută oportunități de a le pune în aplicare. Una dintre cele mai mari oportunități pentru ei a fost competiția “Capitala Tineretului din România”. Au participat, au câștigat și acum sunt pregătiți să-și pună în practică ideile.

Constanța a câștigat sâmbătă titlul “Capitala Tineretului din România 2020-2021″. Titlul se acordă anual unui oraș care vine cu proiecte importante în dezvoltarea mediului urban. În 2016 acesta a mers către Timișoara, iar mai apoi s-a mutat de la un oraș la altul. În prezent, Iași deține această poziție, iar anul viitor acest titlu va merge către orașul Constanța, care a câștigat finala în fața Craiovei. Titlul va fi preluat pe data de 2 mai 2020, în cadrul unui eveniment oficial. Banca Comercială Română este sponsorul oficial și va oferi suma de 50.000 euro pentru implementarea proiectelor.

“Am pornit pe un drum despre care știam că nu va fi ușor, împreună cu un grup de tineri, care aveau un vis. Am muncit mult, am gândit activități și proiecte pentru tineri și am adus alături de noi actori importanți din comunitate”, a declarat Daniela Enescu, președinta Asociației Youth Vision.

Ce se întâmplă mai departe?

Cu toată motivația și resursele, începe partea de organizare și de strategie. Tinerii încep demersurile pentru a crea o federație de ONG-uri cu ajutorul căreia să implementeze ideile, să își coaguleze echipa, să prioritizeze proiectele, să facă diseminarea lor pe diferite echipe și să stabilească factorii de finanțare.

Lorela Florescu, absolventă a liceului “Ovidius” și unul dintre motoarele acestui proiect ne-a spus că obiectivul lor acum este ca proiectul să fie implementat integral: “Acesta este scopul nostru, să putem duce până la capăt toate cele 20 de proiecte mari, dar și cele secundare. Primul pas este să constituim federația organizațiilor din Constanța, să pornim cu ea de la zero pentru a face proiecte și, totodată, să facem tot ce ne trebuie pentru o mapă de fundraising ca să putem găsi sponsori și ajutoare secundare pentru a implementa proiectele. Vor urma întâlniri în cadrul cărora vom fi ajutați și ghidați de cei din administrația locală, ca să putem pune acest proiect în practică în cel mai transparent și facil mod, atât pentru noi, cât și pentru Capitala Tineretului“.

Elena Iordache, președintele Ligii Studenților Universității “Ovidius” din Constanța se așteaptă ca în cel mai scurt timp, “echipa care va conduce programul se va reuni și va stabili care sunt liniile de acțiune pentru perioada imediat următoare, dar și pentru toată perioada în care Constanța va deține acest titlu”. Aceasta a scos în evidență importanța implicării celor care nu fac parte din proiect și a spus că “totul va fi realizat cu ajutorul voluntarilor, unii dintre ei fiind prezenți cu noi și zilele acestea, la Iași“.

Cine a fost aproape de proiect?

Asociațiile care sunt implicate în mod activ în candidatură sunt Un Youth Association of Romania – Constanța Branch, Liga Studenților a Universității “Ovidius” din Constanța, AIESEC Constanța, Consiliul Județean al Elevilor Constanța, Asociația Studenților Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța și Asociația Studenților Șaguniști.

Alături de cei implicați direct, prin susținerea de diferite tipuri, au luat parte în competiție și 45 organizații care au oferit scrisori de susținere: “ne vom desfășura proiectele în parteneriat cu ONG-urile, cu instituțiile publice și cu factori importanți precum Teatrul de Stat Constanța sau Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin”, a declarat Lorela Florescu.

“Pe toată perioada înscrierii proiectului putem spune că municipalitatea a fost foarte apropiată de grupul de lucru, acest proiect fiind unul care se desfășoară în parteneriat direct cu aceștia. Alături de noi au fost organizațiile nonguvernamentale de tineret reprezentative, care au pus umărul la treabă ori de câte ori a fost nevoie”, a declarat Elena Iordache. Nu în ultimul rând, președinta ligii studenților ovidieni a ținut să precizeze și prezența activă a universităților constănțene care au găzduit de fiecare dată orice dezbatere, ședință sau întâlnire a tinerilor.

Reprezentanții Constanței au mulțumit colegilor din Craiova pentru “o competiție puternică”, care le-a dat emoții până la final. Însă, așa cum au demonstrat, emoțiile nu i-au împiedicat să dea tot, să arate ce planuri importante au pentru mediul lor urban și ulterior, să câștige competiția.

Cum arată proiectul Constanței

#ComeToSEAus este conceptul motto reprezentativ al candidaturii, acesta este transformat într-un apel către comunitatea locală pentru ca aceasta să-și îndrepte privirea către tineri, dar și de a se implica alături de ei la dezvoltarea orașului. Pornind de la acest concept, viziunea proiectelor se îndreaptă către cinci direcții diferite și reprezentative pentru domeniile pe care ei se vor concentra: SMART, GREEN, ARTSY, TOGHETER și COOL.

Propunerilor lor au început de la observarea unei lipse de colaborare dintre diferitele organizații în care tinerii sunt separați, așa că au în plan construirea unui Centru de Tineret în care asociațiile se pot întâlni și pot comunica. În viziunea lor, acest Centru reprezintă “spațiul unde tinerii se pot aduna pentru a se manifesta și exprima liber”.

1. #ComeToSEAus SMART

Este capitolul ce are în vedere “educația și inovarea, dar și dezvoltarea continuă a tinerilor”. Printre proiectele care sunt existente în prezent se află și organizarea unei tabere de vară în care lumea universitară din Constanța să se apropie de cea națională prin intermediul viitorilor studenți care vor să descopere oportunități de educație, voluntariat și legate de viața socială.

Un al doilea proiect constă într-o caravană de promovare a centrului universitar în care studenții nu vor să arate doar unde și ce pot studia, dar și de a-i integra în viața socială a studenților și de a le “insufla sentimentul de încredere și de apartenență” față de locul în care studiază.

Tot în acest domeniu ei plănuiesc și organizarea unor serii de sesiuni de formare și de pregătire a tinerilor, pentru ca aceștia să îi poată ajuta la rândul lor pe viitorii studenți să se descurce, să-și dezvolte abilități și să se integreze ușor în comunitate.

2. #ComeToSEAus GREEN

Are ca obiectiv implementarea conceptului de dezvoltare durabilă de către și pentru tineri. Mai exact, acest capitol propune campanii de ecologizare și de plantare, dar și o expoziție de deșeuri reciclabile care scoate în evidență impactul poluării. Pe lângă acestea, vor și o competiție sportivă fresh numită “Jocurile Tomisului” unde studenții și elevii pot susține sportul și stilul de viață sănătos. Cei care se ocupă de acest domeniu spun că orașul Constanța “trebuie să aibă o bază activă și dinamică” pentru toate activitățile sportive.

3. #ComeToSEAus TOGETHER

Are ca scop să aducă tinerii împreună, dar și să îi apropie de “factorii decizionali ai municipiului Constanța”. Unul dintre proiecte se referă la o federație “umbrelă” care să acopere toate organizațiile de tineri din oraș. Ei vor să creeze și o aplicație care să includă toate locurile de muncă vacante din oraș dar și oportunitățile de practică pe care instituțiile le oferă. Un alt proiect vizează organizarea unor dezbateri în care tinerii își pot exprima ideile și la care să participe și reprezentanți ai autorităților și instituțiilor locale.

4. #ComeToSEAus COOL

Este capitolul ce își propune îmbinarea distracției specifice orașului Constanța cu mozaicul multietnic și profesional din oraș. Aici sunt propuse diferite proiecte precum: un post de radio accesibil pentru toți tinerii, un târg de primăvară cu diferite workshop-uri, un festival de vară, un parteneriat cu Neversea, un Târg de Crăciun, dar și dezvoltarea conceptelor deja existente precum Steet Food Festival și The Color Run.

5. #ComeToSEAus ARTSY

Are în vedere valorificarea potențialului unor tineri artiști constănțeni prin festivaluri de teatru în aer liber, concerte și concursuri de talente. Poate cel mai important proiect din acest capitol constă în organizarea unor trasee tematice:

  • TRASEUL MULTIETNIC care să cuprindă Octogonul Confesional din zona peninsulară;
  • TRASEUL MUZEELOR care să cuprindă cele mai importante muzee din oraș;
  • TRASEUL REGALITĂȚII care să cuprindă Palatul Regal din Constanța și din Mamaia, Statuia Reginei Elisabeta de pe faleză;
  • TRASEUL DISTRACȚIILOR DE ODINIOARĂ adică locul în care își petreceau timpul liber tinerii din perioada interbelică;
  • TRASEUL COMUNISMULUI – care să cuprindă traseul canalului Dunăre – Marea Neagră cu Memorialul de la Poarta Albă, Sediul Securității;
  • TRASEUL PORTURILOR – Portul Constanța, Mangalia și Limanu

În viziunea tinerilor, aceste trasee ar trebui să fie nelipsite din oraș, amplasate la loc vizibil, dar disponibile și online pe un site dedicat.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: