
În perioada 17-19 noiembrie 2017, Corul Armatei Roșii va susține spectacole în București, Iași, respectiv Constanța.
Evenimentul numit „The Great Revival“ („Marea Renaștere”) va fi închinat memoriei celor 64 de membri ai Corului ”Alexandrov” care au murit într-un accident aviatic în prima zi de Crăciun, anul trecut. Avionul se îndrepta spre Siria, unde corul urma să susțină un concert pentru militarii ruși.
La intrarea în multe dintre bisericile constănțene sunt expuse afișe care promovează spectacolele Corului Armatei Roșii din luna noiembrie a acestui an. Un preot care slujește la unul dintre lăcașele de cult care promovează evenimentele Corului ”Alexandrov” ne-a mărturisit că evenimentul a fost organizat prin intermediul Bisericii Ortodoxe Române pentru că altfel ”spectacolul nu ar fi putut avea loc”. Alți preoți ne-au declarat că BOR este ”un fel de partener” al spectacolului Corului Armatei Roșii și că Biserica a fost implicată în organizarea spectacolului de la Constanța.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, ne-a declarat că instituția pe care o reprezintă ”nu are cunoștință de un asemenea proiect de colaborare sau implicare în evenimentele menționate” și ne-a direcționat către Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.
Eugen Tănăsescu ne-a confirmat că Arhiepiscopia Tomisului s-a implicat în promovarea evenimentelor Corului Armatei Roșii care se vor desfășura în luna noiembrie, dar că instituția pe care o reprezintă nu a luat parte și la organizarea acestora: ”Noi sprijinim evenimentul muzical, nu ne-am ocupat și de organizarea lui. Corul Armatei Roșii este un cor foarte important, recunoscut și apreciat la nivel internațional. Și noi avem, la rândul nostru, un cor – ”Armonia”. Deci sprijinim evenimentul muzical al Corului Armatei Roșii prin promovarea lui”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei.
Spectacolul Corului Armatei Roșii este precedat de vizita Patriarhului Chiril al Moscovei și întregii Rusii care a acceptat invitația Patriarhului Daniel și va veni în România în perioada 26-28 octombrie, cu ocazia Sfântului Dimitrie cel Nou.
Eugen Tănăsescu a subliniat că între vizita Patriarhului Chiril al Moscovei și promovarea de către Arhiepiscopia Tomisului a spectacolelor Corului Armatei Roșii nu există nicio legătură: ”Să nu se înțeleagă greșit. Între cele două evenimente nu există nicio legătură: vizita Patriarhului Chiril a fost stabilită în urmă cu două săptămâni, când Patriarhia Română a lansat invitații tuturor patriarhilor bisericilor ortodoxe din fostele țări comuniste, iar afișele Corului Armatei Roșii sunt expuse de cel puțin o lună. Deci nu există nicio legătură între cele două evenimente, spectacolul muzical era deja stabilit când a fost anunțată vizita patriarhului rus”, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.
Patriarhul Chiril este una dintre cele mai influente personalități din Rusia și un apropiat al președintelui Vladimir Putin, pe care l-a susținut în campania electorală din anul 2012 spunând că ”cei 12 ani cu președintele Vladimir Putin în fruntea Rusiei sunt un miracol de la Dumnezeu”. Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse este primul patriarh rus care va vizita România postdecembristă.
Patriarhul Chiril va sosi în țara noastră împreună cu ceilalți Întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe din fostele țări comuniste, în contextul Anului Comemorativ din Patriarhia Română dedicat apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului și al aniversării a 10 ani de patriarhat ai Preafericitului Daniel.
Istoria consemnează, însă, opinii contradictorii cu privire la sprijinul pe care Bisericile Ortodoxe l-au acordat regimurilor comuniste, spre deosebire de Biserica Catolică, cea în jurul căreia s-a polarizat disidența din Europa Centrală.
În ”Istoria comparată a statelor comuniste din 1945 până în zilele noastre”, Jean-Francois Soulet explică pe larg rolul esențial pe care Biserica Catolică l-a jucat, spre exemplu, în consolidarea rezistenței anticomuniste din Polonia – printre altele, celebrul îndemn al Papei Ioan Paul al II-lea, aflat în prima vizită oficială din țara sa natală: ”Nu vă fie frică!”. Totodată, istoricul francez explică și cum în țări precum România și Bulgaria rezistența anticomunistă a fost aproape inexistentă, cu atât mai mult cu cât cele două Biserici Ortodoxe nu au fost nucleele în jurul cărora disidența s-ar fi putut consolida, ci dimpotrivă, au susținut regimul comunist: ”În aceste două state (România și Bulgaria, n.red.), nemulțumirile individuale nu au reușit să se grupeze în jurul unor nuclee unificatoare. Cu excepția câtorva personalități puternice, bisericile rămân total afiliate puterii. Patriarhul ortodox român va declara chiar, în primăvara anului 1987, că nu există nici o problemă cu aprovizionarea în România și nici nu a fost distrus vreun edificiu religios. La 1 august 1989, cu ocazia aniversării a 45 de ani de la instalarea comunismului în România, reprezentanții comunităților creștine și musulmane se adresează din nou lui Nicolae Ceaușescu în termeni deosebit de lingușitori: <<Ne îndreptăm gândurile spre Dvs., cel mai iubit fiu al națiunii române, erou printre eroii neamului, strălucit făuritor al României socialiste, personalitate marcantă a lumii contemporane>>”.
Spectacolele Corului Armatei Roșii din 17-19 noiembrie 2017 sunt organizate de Asociația Culturală Mall 4 Art, în colaborare cu Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă, sub egida Ambasadei Federației Ruse în România.
În 25 octombrie/7 noiembrie se împlinesc 100 de ani de la lovitura de stat din anul 1917, în urma căreia bolșevicii au preluat puterea în Rusia.
________________________________________________
Foto deschidere:
Patriarhul Chiril al Moscovei și al întregii Rusii (stânga – foto: www.ntv.md)
Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (dreapta – foto: www.basilica.ro)
- OFICIAL Sindicatele anunță că resping oferta Guvernului: ”Nu sunt de acord cu eșalonarea pe trei ani și cu 1000 de lei de la 1 iunie/ Vor o creștere de 2000 de lei net lunar, nu 1000 brut” - 31 mai 2023
- FOTO Garda de Mediu a dat amenda maximă de 60.000 de lei unui dezvoltator imobiliar din Constanța pentru că a aruncat gunoaiele la întâmplare - 25 mai 2023
- Copiii sunt bine? Refugiu și speranță la aproape un an și jumătate de război în Ucraina/ Ce am schimbat noi, cum s-au integrat ei (analiză) - 25 mai 2023
Care Armata Rosie ? Este doar un cor,la fel cum este si corul Armatei Romane .
Dezinformare de tip stalinist Ansamblul Alexandrov , vine de anii buni in Romania, de ex in 2015 cand la Bucuresti ridicau o sala in treaga in picioare cantand in romaneste nu ii mai aducea nici un BOR
https://www.youtube.com/watch?v=TLlyZIFEoPw
A amesteca politica cu religia si cultura nu este decat o tragica eroare. Cat despre cei de la Alexandrov va recomand urmatorul clip dintre zecile care circula pe internet: https://www.youtube.com/watch?v=ZOuoJR347vY&list=RDZOuoJR347vY