Brittney Griner s-a întors în America după zece luni de captivitate în Rusia/ Prețul libertății baschetbalistei a fost eliberarea “Negustorului Morții”, unul din cei mai infami traficanți de arme ai ultimelor decenii

sursa foto: Joe Biden/Twitter
sursa foto: Joe Biden/Twitter

Brittney Griner a ajuns, vineri, înapoi în Statele Unite după un arest de zece luni în Rusia. Eliberarea lui Griner a avut loc în cadrul unui schimb de prizonieri, realizat joi, în care Rusia l-a primit pe traficantul de arme Viktor Bout, transmite BBC.

Griner, una dintre cele mai bune jucătoare de baschet feminin din America, a fost arestată într-un aeroport din Moscova, în februarie, pentru deținerea unui gram de ulei de canabis, la doar câteva zile înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia. 

Incidentul, descris de Griner drept “o greșeală nevinovată”, a dat naștere unui scandal internațional și l-a determinat pe președintele Joe Biden să propună un schimb de prizonieri, deoarece dorința Rusiei de a îl repatria pe Viktor Bout era deja bine cunoscută.

“Brittney a trebuit să îndure o situație inimaginabilă și suntem bucuroși să știm că se va întoarce acasă la familia și prietenii ei”, a declarat Adam Silver, comisarul Asociației Naționale de Baschet a Americii (NBA).

În ceea ce îl privește pe Viktor Bout, ministerul rus de Externe a declarat că “cetățeanul rus a fost adus înapoi în țara sa natală”. 

“Am ajuns, asta contează cel mai mult”, a declarat Bout pentru reporteri la aeroportul unde s-a întâlnit cu soția și mama sa.

Când negocierile au început, scopul Statelor Unite era de a îl include în schimb și Paul Whelman, fost membru al corpului american de marină, arestat în 2018 pe fondul unor suspiciuni de spionaj. În final, Whelman nu a mai fost inclus în înțelegere, fapt pentru care acesta a declarat că este “profund dezamăgit”, într-un apel telefonic cu CNN.

Înțelegerea a fost făcută în urma presiunii internaționale și din cauza faptului că Griner a fost în mod evident arestată din motive mai degrabă politice, dar datorită eliberării lui Bout, evenimentul este unul important și pentru regimul de la Moscova, conform unei analize CNN.

Viktor Bout este unul dintre cei mai infami traficanți de arme ai ultimelor decenii. El este acuzat de Națiunile Unite că ar fi furnizat, încă din anii 90, arme pentru participanți la mai multe conflicte din Africa și alte zone din întreaga lume, și chiar că ar fi înarmat gruparea teroristă Al Qaeda. Bout continuă să nege toate aceste acuzații.

“Negustorul Morții”, așa cum a ajuns să fie poreclit, a fost arestat în Thailanda, în 2008, într-o operațiune complexă a autorităților Statelor Unite în care Bout a fost păcălit să încerce să vândă arme unor agenți sub acoperire, despre care credea că sunt teroriști columbieni ce plănuiau să comită atentate în America.

Bout are un statut aproape legendar în Rusia, specifică CNN. Nu este doar o personalitate cunoscută de mulți cetățeni ruși, ci ar putea avea legături directe cu oficiali de rang înalt din Rusia, unii dintre ei chiar apropiați ai lui Vladimir Putin. Se crede că activitățile lui Bout au avut ca scop, în parte, susținerea intereselor geopolitice ale Rusiei. Deși traficantul neagă și aceste ipoteze, ele ar putea reprezenta explicația perseverenței demonstrată de Kremlin pentru a îl elibera.

Acest schimb de prizonieri, concluzionează CNN, arată că până și în contextul războiului din Ucraina, Kremlinul și Washingtonul sunt încă capabile de a negocia la nevoie, chiar și în timp ce se află în tabere opuse ale unui conflict în desfășurare.

Deși Putin a ieșit cu o victorie din negocieri, efortul depus pentru eliberarea lui Viktor Bout expune că liderul rus încă depinde de susținerea elitelor rusești și că trebuie să își păstreze apropiații mulțumiți.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: