„Basorelief Mithriac“ – exponatul lunii august la Muzeul de Istorie din Constanța

exponatul-lunii-august-2016-presa-siteExponatul lunii august la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este reprezentat de un basorelief dedicat zeului Mithras (sec. II-III p. Chr.) descoperit în luna mai a anului curent, în timpul cercetătorilor arheologice efectuate în zona veche a orașului Constanța (între Lupa Capitolina și fostul Palat Regal, actualmente Tribunalul Constanța), cercetări ce au dus la descoperirea a numeroase vestigii de epocă romană și romano-bizantină (secolele I – VI p. Chr.).

Piesa are o lungime de 30 cm, lățime de 22 cm și grosime de 4 cm. Este sculptată în marmură, stilul de lucru fiind specific artei provinciale romane.

Mithras este o divinitate bine documentată în panteonul Dobrogei romane. Peste 25 de monumente sculpturale, câteva geme și mai multe atestări epigrafice sunt dovezi de necontestat ale popularității cultului acestui zeu de origine orientală. În teritoriul dobrogean, piesa descoperită recent la Tomis prezintă bune analogii cu basorelieful de marmură descoperit la Gura Dobrogei (sec. II p. Chr.), unde se presupune că a fost un mithraeum.

Din punct de vedere al schemei iconografice, basorelieful se înscrie în așa-numitul tip „danubian“: o scenă centrală, înconjurată – în chip de chenar – de o serie întreagă de scenete realizate în mici casete, în tendința de a reuni într-un singur moment ilustrația esențială a întregii doctrine mithriace.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: