Averile baronilor cercetați de DNA, o treime din bugetul instituției

info-sud-est-dna

16 foşti şi actuali preşedinţi de Consilii Judeţene sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu, trafic de influenţă, luare de mită sau spălare de bani. Cele mai mari prejudicii, dar şi cele mai mari averi, sunt la Constanţa şi Braşov.

În ultimii ani, procurorii DNA au descins în aproape jumătate din Consiliile Judeţene din ţară. În cele mai multe cazuri, vizaţi au fost şefii acestor instituţii. Unii dintre ei au fost puşi sub acuzare, arestaţi sau judecaţi pentru cele mai grave infracţiuni de corupţie. Prejudiciul adus de aceştia instituţiilor pe care le-au condus este de ordinul milioanelor de euro. În acelaşi timp, au reuşit să strângă averi impresionate.

Un milion de euro, peste cinci milioane de dolari şi alte două milioane de lei – sunt banii din conturile şefilor de consilii judeţene anchetaţi anul acesta de procurorii DNA. Adică o treime din bugetul Direcţiei. Baronii au raportat însă şi proprietăţi importante – zeci de terenuri, 30 de case şi apartamente, spaţii comerciale şi un hotel.

Nicuşor Constantinescu este, de departe, campion la dosare penale – este judecat în patru cazuri de corupţie. În toate este acuzat că s-ar fi folosit discreţionar, în interesul său sau al apropiaţilor, de privilegiile funcţiei de şef al Consiliului Judeţean, pe care o ocupă de zece ani. În acest timp, a strâns aproape un milion de dolari în conturi, trei case, şapte terenuri, cinci maşini dar şi o şalupă.

Niciunul dintre dosarele baronilor locali nu s-a încheiat cu decizie definitivă. Cel mai vechi caz este ce al lui Marian Oprişan, trimis în judecată în 2006, pentru care nu s-a pronunţat nici prima instanţă.

Mai multe informații pe www.digi24.ro

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: