Aproape 2000 de cai sălbatici în Delta Dunării, anunță ARBDD/ SOS Caii Deltei ceruse demisia guvernatorului pentru ”exterminarea cailor”

caii deltei SOS Caii Deltei caii deltei SOS Caii Deltei
sursa foto S.O.S Caii Deltei/ Facebook
caii deltei SOS Caii Deltei
sursa foto S.O.S Caii Deltei/ Facebook

Aproape 2.000 de cai sălbatici au fost observați în cele 16 zone monitorizate din Rezervația Biosferei Delta Dunării, anunță ARBDD printr-o postare pe pagina sa de Facebook. Cercetarea ar fi fost făcută din elicopter, mai spun autoritățile.

Zona cea mai populată de caii sălbatici este Grindul Letea cu 915 exemplare, cu peste 470 mai mulți decât în anul 2019, se mai arată în postare.

“În cursul celor 6,5 ore de zbor a fost parcursă o distanță de aproximativ 840 de km în 16 zone monitorizate din Delta Dunării”, conform sursei citate.

Părerea specialiștilor este că managementul populațiilor de cai prin bune practici de control al reproducției, pe o perioadă extinsă și pentru toată zona protejată, poate asigura rezultate optime și o reducere a impactului potențial asupra habitatelor naturale cu caracter endemic, cum este cazul Zonei Strict Protejate Pădurea Letea, transmite ARBDD.

În urmă cu o lună, grupul de Inițiativă “S.O.S. Caii Deltei” a cerut demisia guvernatorului Deltei Dunării și directorului DSVSA Tulcea pentru “exterminarea” cailor sălbatici din Deltă. În replică, guvernatorul Gabriel Marinov a declarat pentru ISE că acțiunea “nu este făcută în dorința de a rezolva o problemă, ci doar de a crea o emoție colectivă ducând-o într-o direcție falsă”.

“Pretinzând că apără Delta de dezastrul ecologic pe care îl provoacă caii liberi, instituțiile comit o mare ilegalitate. Planul lor este microciparea cailor liberi, de întocmirea a actelor de identitate și de împărțire către orice doritor de cai. Nu doar că se spală pe mâini de responsabilitățile pe care le au în fișa postului, dar deschid larg poarta abatorului”, au susținut reprezentanții S.O.S. Caii Deltei într-o postare pe Facebook.

Citește și Un grup civic cere demisia Guvernatorului Deltei Dunării pentru “exterminarea” cailor sălbatici/ Marinov: Vor să creeze emoție colectivă

Context

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea (DSVSA) a susținut că au fost identificați şase cai bolnavi de anemie infecţioasă ecvină (AIE), boală care generează pierderi importante crescătorilor de cai. DSVSA considera, la acea vreme, că toate ecvinele din Delta Dunării trebuie asumate de persoane fizice sau juridice, transmite G4Media, care citează Rador.

S.O.S Caii Deltei a precizat pentru G4Media că “autoritățile vor să microcipeze caii şi să-i dea celor care pretind că sunt proprietarii lor, iar cei care sunt nerevendicați, să-i dea primăriilor. Ceea ce vor să facă acum autorităţile nu este decât o afacere, o mânărie în care sunt implicate atât persoane fizice din zonă, cât şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, prin care încearcă să vândă aceşti cai, să obţină un profit”, preciza Rodica Crăciunescu, reprezentanta Grupului de Iniţiativă.

Citește și: Știuca din Delta Dunării, în pericol de dispariție/ Specia ar trebui oprită la reţinere pentru cel puţin doi ani, afirmă guvernatorul Rezervației

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: