Amenzi de mii de euro pentru închirieri de apartamente care nu sunt certificate şi clasificate. Noile prevederi ale Legii turismului din Bulgaria

Promenada din Balcic (foto: Adobe Stock)
Promenada din Balcic (foto: Adobe Stock)

Ofertele online pentru închirierea de apartamente, camere şi case pentru turiştii din Bulgaria vor trebui făcute doar pentru structurile care au fost acreditate, clasificate sau autorizate provizoriu, conform unor amendamente recente introduse la Legea turismului.

Noua reglementare legislativă are ca autori pe deputaţii Menda Stoianova, de la formaţiunea politică GERB, de guvernământ, a prim-ministrului Boiko Borisov, şi Valeri Simeonov, de la Uniunea Patrioţilor. Cotidianul bulgar „Sega” relatează că modificarea Legii turismului vizează toate platformele online de închirieri, în primul rând Booking, Airbnb, Expedia şi Facebook, dar şi altele, inclusiv cele ocazionale. Autorii amendamentului spun că platformele de închiriere vizau structuri şi servicii turistice care erau ocolite de prevederile Legii turismului şi care nu erau impozitate ca spaţii destinate turismului şi serviciilor hoteliere.

Modificarea legislativă, adoptată în primă lectură de Săbrania (Parlamentul) de la Sofia, vizează nu doar apartamentele de închiriat din capitala Bulgariei sau vilele puse la dispoziţia turiştilor din zonele de litoral şi montane dar şi clasicele, şi mai modestele, camere de închiriat din apartamente sau case, cele mai multe din oraşele şi staţiunile de pe malul Mării Negre. Acolo, spun legislatorii, este şi cea mai mare evaziune fiscală iar hotelierii care plătesc impozite şi taxe nu pot concura cu persoanele fizice şi juridice care închiriază fără a dispune de certificate turistice.

Penalităţile sunt uriaşe în comparaţie cu veniturile medii din Bulgaria.

În cazul primei încălcări a noilor reglementări din Legea turismului, prin plasarea unei oferte online pentru închirierea unui apartament, a unei case sau a unei camere care nu este certificată şi clasificată, amenzile se ridică până la 5.000 leva (aproximativ 2.500 euro) pentru persoanele fizice şi 10.000 leva (aproximativ 5.000 euro) pentru persoanele juridice şi societăţile comerciale.

Pentru cazul în care se repetă plasarea ofertei fără baza legală, amenda se va ridica la 8.000 leva (aproximativ 4.000 euro) pentru persoanele fizice, respectiv 15.000 leva (aproximativ 7.500 euro) pentru persoanele juridice şi societăţile comerciale. Totodată, în acest ultim caz, Ministerul Turismului va solicita instanţei districtuale pe raza căreia se află locuinţa plasată spre închiriere să emită o hotărâre prin care să ceară furnizorilor online să oprească accesul anunţurilor pentru respectivele imobile sau camere.

Proprietarii care vor să închirieze dar care nu au certificate de clasificare turistică vor avea la dispoziţie 3 luni, până în primăvara anului 2020, pentru a se conforma noilor amendamente ale Legii turismului. În Bulgaria, conform legii, clasificarea apartamentelor, pensiunilor şi camerelor cu destinaţie turistică este realizată de serviciile de specialitate ale municipalităţii pe raza căruia se află proprietatea.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: