„Statul român modern a început cu promulgarea Constituției de la 1866!“, a transmis, luni, în cadrul vizitei publice efectuată la Tulcea, Alteța Sa Regală, Principele Radu al României.
Este a șaptea vizită efectuată de ASR Principele Radu în județul Tulcea în ultimii ani, iar de fiecare dată revine cu drag pe meleaguri nord-dobrogene.
Acest an, însă, este unul cu totul inedit, pentru că, în mai puțin de o lună, va fi sărbătorită, așa cum se cuvine, ziua de 10 mai, sărbătoare națională recunoscută ca atare.
„Legislativul a operat această neașteptată reparație morală și politică și a decretat ziua de 10 mai ca zi de sărbătoare națională, astfel că acum, la Tulcea, serbăm, în avanpremieră, cei 150 de ani“, a menționat ASR Principele Radu, în cadrul discursului său.
În acest an se împlinesc 150 de ani de la momentul în care Carol I a fost proclamat domn, respectiv de când a fost promulgată prima Constituție propriu-zisă a României, document pe care ASR Principele Radu îl consideră începutul României moderne.
„S-a vorbit mult despre venirea Principelui Carol în țară, dar trebuie să subliniem faptul că țara se naște în momentul în care devine independentă. La câteva săptămâni de la venirea principelui Carol (inițial ca domnitor), în 1866, a fost promulgată Constituția, actul care stă la baza statului modern. Acolo, în primul capitol, se face vorbire despre denumirea de România (…) Așadar, sărbătoarea celor 150 de ani nu este doar a Familiei Regale, ci a întregii națiuni“, a mai transmis ASR Principele Radu al României.
În acest context, Alteța Sa Regală a lansat o invitație pentru toți cetățenii, de a participa la evenimentele organizate în data de 10 mai la Peleș acolo unde, pe peluză, sunt așteptați toți românii pentru a marca ziua regalității.
La întâlnirea care a avut loc la sediul Primăriei au participat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, prefectul Marin Bădiță, Cosmin Călin Boiangiu, primarul Constantin Hogea, viceprimarul Stere Șacu.
„Prezența Alteței Voastre Regale în județul nostru, acest loc încărcat de istorie, ne face o mare bucurie. Aici avem munți, avem mare, avem Deltă, avem o istorie extrem de bogată, iar atunci când discutăm despre existența acestor meleaguri, nu se poate să nu ne amintim că Dobrogea face parte, astăzi, din România, ca urmare a aportului Casei Regale“, a transmis președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.
Șeful Executivului Județean i-a adresat Alteței Sale Regale invitația de a reveni pe meleaguri tulcene, întrucât, așa cum au mai spus și alții: „Veți vedea că, după ce ați ajuns la noi, sufletul vă va îndemna să mai veniți, cel puțin o dată pe an“.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: