Primăria Constanța, printr-o hotărâre de Consiliu Local adoptată în mai 2018, i-a obligat pe proprietarii de terenuri virane din oraș să își împrejmuiască proprietățile. După ce au fost amendați pentru că nu au respectat legislația, proprietarii terenurilor libere au început să se conformeze legii.
Doar că, în cartierul Compozitorilor din Constanța, locul pe unde până acum trecea o stradă a fost împrejmuit cu plasă verde și gard de sârmă, iar accesul autovehiculelor și pietonilor a fost limitat de o proprietate privată.
Cum a dispărut o stradă din cartierul Compozitorilor

Constănțenii din cartierul Compozitorilor știu prea bine că odată ce intri pe strada Operei dinspre Baba Novac, imediat după ce se termină parcarea de la Lidl și blocul Blue Bike, o stradă lată, neasfaltată, plină de gropi, cotește la dreapta și face accesul cu strada Constantin Bobescu. În ultimii 10 ani, acesta a fost traseul bătătorit de locatarii din această zonă, a mașinilor care strângeau gunoiul din pubele aruncate alandala, a vidanjelor RAJA care trebuiau să desfunde rețeaua de canalizare subdimensionată.
Pe Google Maps, strada care leagă Operei de Constantin Bobescu este bine delimitată, însă fără a avea un nume.

În urmă cu câteva zile, un gard înalt, căptușit cu plasă verde și benzi reflectorizante, a blocat această stradă.
Locuitorii din zonă au fost mirați, însă explicația este simplă: strada pe care o știau este proprietate privată.
Asta spune și plăcuța de identificare agățată pe gard: “Proprietate privată! Lot nr. 16, str. Operei nr. 11”.

Locuitorii din zonă au aflat, după aproape 10 ani, că ruta lor de acces spre Baba Novac este proprietate privată abia când Primăria Constanța a obligat proprietarii de terenuri virane să își împrejmuiască proprietățile, conform unei hotărâri luate în mai 2018: HCL 215\29.05.2018 privind modificarea și completarea HCL nr. 184\2013 privind îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța prevede:
“Proprietarii terenurilor virane situate în itravilanul municipiului Constanța au obligația să le împrejmuiască și să amplaseze pe aceste terenuri, la loc vizibil, pe frontul stradal, un panou care să cuprindă sintagma “PROPRIETATE PRIVATĂ” și numărul stradal aferent sau parcel și lot atunci când imobilul nu are alocat un astfel de număr.
Împrejmuirea se va realiza cu respectarea prevederilor Legii nr. 50\1991 modificată și completată, cu un model de gard care trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
– înălțimea gardului să fie de cel puțin 2 metri;
– materialul din care e confecționat este orice model de plasă metalică care va fi dublat cu plasă de umbrire de culoare verde pe care se vor aplica benzi reflectorizante pentru a îndeplinii condiția de protecție pe timp de noapte”.
Mai există însă și alte “străzi private” în acest cartier
Compozitorilor, ridicat în marea sa parte pe terenuri retrocedate ilegal de Radu Mazăre (condamnat la 9 ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor), este un exemplu elocvent de experiment urbanistic eșuat. Iar problemele cartierului ies la iveală pe măsură ce legea începe să fie timid aplicată.
După ce primarul fugit în Madagascar a retrocedat două bucăți mari de teren în această zonă, noii proprietari au început să dezmembreze după cum i-a tăiat capul și să vândă parcelele, fără a face o minimă sistematizare a loturilor și fără a lăsa căi de acces. Așa s-a ajuns ca astăzi unele străzi care s-au format natural, în timpul construcțiilor clădirilor de aici, sa nu fie publice, ci să aparțină unor privați.
Strada Operei, spre exemplu, aparține Primăriei Constanța doar pe o distanță de 120 de metri dinspre Baba Novac, bucată care, de altfel, a fost și asfaltată în septembrie 2017. Cealaltă bucată, care se continuă până în strada Alexandru Bogza și care nu este asfaltată, aparține de fapt proprietarilor înșirați de-a stânga și de-a dreapta străzii. Aceștia plătesc impozite pe ea și pot, oricând, să o închidă cu barieră.

Asfaltarea bucății de 120 de metri a străzii Operei, în toamna lui 2017, a scos pentru prima dată la iveală aceste paradoxuri urbanistice. Atunci, pentru că din lățimea vechii străzi Primăria a asfaltat doar jumătate, am aflat că restul este proprietate privată.
Noroaie, pietriș zgrunțuros, străzi asfaltate pe jumătate, gropi, trotuare înguste ici și colo, case mici, cochete, înghesuite între blocuri turn, de până la 10 etaje, conace opulente, o puzderie de mașini care nu își găsesc locurile de parcare, nici un petec de spațiu verde, zero locuri de joacă și străduțele înguste, botezate după muzicieni celebri și compoziții muzicale de renume: toate formează astăzi cartierul Compozitorilor, acest experiment urbanistic eșuat, lăsat moștenire de vechea administrație a municipiul Constanța.
- VIDEO Cum se vede marea de pe faleza Cazinoului din Constanța, în cod galben de furtună - 27 ianuarie 2023
- Vicepremierul de la Chișinău: „Este evident că Republica Moldova a fost în vizorul Moscovei tot timpul și nu s-a schimbat nimic în ultimii 30 de ani/ Securitatea energetică a țării noastre poate fi asigurată doar prin și cu ajutorul României” - 26 ianuarie 2023
- Gabriela Ruse se califică în semifinalele probei de dublu de la Australian Open - 25 ianuarie 2023