25 de lagăre de tortură, descoperite în regiunea Harkov, conform autorităților ucrainene/ Peste 900 de cadavre au fost găsite în regiune de la retragerea armatei ruse, 25 dintre victime fiind copii

sursa foto: Ministerul ucrainean al Apărării/Twitter
sursa foto: Ministerul ucrainean al Apărării/Twitter

Poliția ucraineană declară descoperirea a 25 de lagăre de tortură după eliberarea de sub ocupația rusească a zonei din jurul Harkovului, relatează Agerpres, care citează agenția DPA.

Volodimir Timișko, șeful poliției regionale din Harkov a transmis luni, într-o postare pe Facebook, că lagărele au fost folosite pentru reținerea și torturarea prizonierilor ucraineni. 

Prizonierii au fost supuși la condiții de întreținere inumane, tortură prin șocuri electrice și prin ruperea degetelor, a adăugat Timoșko. 

De la începutul lunii septembrie, specifică polițistul, peste 900 de cadavre au fost descoperite în Harkov după retragerea armatei ruse, iar 25 dintre victime au fost copii.

Existența lagărelor de tortură în Harkov nu sunt o știre nouă. Autoritățile ucrainene au acuzat soldații ruși de folosirea unor astfel de locații pentru a comite crime de război încă de la începutul lunii septembrie, după cum a relatat The Guardian

Existența unui întreg sistem de camere de tortură în Harkov și folosirea metodelor brutale descrise de către Volodimir Timișko au fost documentate încă din luna octombrie. Când veteranul Serhii Chepurnyi a declarat pentru The Kyiv Independent că a fost supus torturii pentru mai mult de o lună într-un lagăr din Vovchansk, numărul de lagăre descoperite era de 22. 

Faptul că și copiii au căzut victime ororilor era de asemenea cunoscut anterior. La mijlocul lunii decembrie, Dimitri Lubinets, președintele Comitetului Parlamentar pentru Drepturile Omului din Ucraina a declarat că, pentru prima oară, fuseseră găsite dovezi ale existenței camerelor de tortură destinate copiilor, citat de ABC News. 

Bilanțul recent oferit de Volodimir Timișko este doar concluzia unei situații care a fost documentată și adusă în atenția comunității internaționale în decursul ultimelor săptămâni. 

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: