Desființarea Liceului Agricol „Palas” și planurile ministrului Dobre

• La începutul lunii martie, Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului, a declarat că actualul Colegiu Tehnic „Pontica” din Constanța (fostul Grup Școlar Agricol „Palas”) va fi desființat și, în locul acestuia, va funcționa un centru de formare în domeniul turismului și alimentației publice.

• Zoia Gabriela Bucovală, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean, a declarat că nu cunoaște detalii despre acest subiect, că nu i s-a adus la cunoștință o asemenea propunere și că, cel puțin momentan, nu există niciun document oficial care să confirme o viitoare desființare a instituției de învățământ preuniversitar.

• Și conducerea liceului susține că nu știe nimic despre planurile ministrului Turismului și că nu a fost înștiințată de nicio instituție cu privire la o eventuală desființare a colegiului. Directorul Anghel Vasile a aflat de la radio că ministrul Turismului are de gând să-i desființeze liceul.

• Mai mult decât atât, directorul și profesorii liceului nu înțeleg de ce este nevoie de înființarea unui centru de formare în domeniul turismului dacă atât liceul propus spre desființare, cât și alte licee din Constanța, formează deja specialiști în turism – o parte a elevilor care își finalizează studiile liceale prin obținerea atestatului de „tehnician în turism”.

• Contactat telefonic de jurnaliștii Info Sud-Est, ministrul Turismului a declarat că proiectul va fi implementat în viitorul foarte apropiat dar că, într-o primă etapă, se urmărește identificarea unor soluții pentru ca elevii să își poată continua studiile, iar profesorii să nu rămână fără locuri de muncă. Ministrul Dobre a mai precizat că speră ca „această problemă să fie rezolvată până în toamnă”.

Ministrul Dobre vrea să formeze specialiști în turism după model portughez

Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului (sursa foto: www.azipescurt.ro)

În 3 martie 2017, Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului, a declarat că actualul Colegiu Tehnic „Pontica” (fostul Grup Școlar Agricol „Palas”) va fi desființat și, în locul acestuia, va fi înființat un centru de formare a personalului din domeniul turismului. Declarația ministrului a fost făcută în cadrul evenimentului „Turismul pe litoralul românesc în sezonul 2017” și a stârnit controverse și reacții aprige în rândul profesorilor și elevilor de la instituția de învățământ constănțeană.

Contactat telefonic, ministrul Dobre a declarat pentru Info Sud-Est că un proiect similar va fi implementat în foarte scurt timp în Bușteni:

„În primul rând, proiectul centrului de formare în turism va fi implementat la munte, la Bușteni, unde există deja o infrastructură creată și trebuie să preiau centrul de pregătire profesională de la Ministerul Economiei. Ne rămâne doar să ne apucăm de treabă”, a precizat ministrul Turismului.

În cazul Constanței, lucrurile nu sunt la fel de simple. Colegiul Tehnic „Pontica”, fostul Liceul Agricol „Palas”, se află în partimoniul Ministerului Educației și, pentru ca planurile ministrului Turismului să se materializeze ar trebui ca, mai întâi, să fie rezolvată problema profesorilor și generațiilor de elevi care nu vor fi absolvit până la momentul desființării liceului:

„În ceea ce privește Constanța, lucrurile sunt mult mai complicate pentru că trebuie să discut mai întâi cu ministrul Educației. Am avut deja o discuție principială cu dumnealui. Apoi, trebuie văzut ce se întâmplă cu copiii și profesorii de la liceu. Așa că până nu am o discuție clară cu ministrul Educației, să vedem unde se vor transfera copiii, unde vor fi duși, mai durează. Dar, oricum, n-o să ajungă nimeni în stradă, trebuie să găsim soluții și să rezolvăm problema copiilor și profesorilor. Iar persoanele care vor urma cursurile de calificare sau recalificare vor ajunge în unități și își vor găsi locuri de muncă, a mai adăugat Dobre.

Ministrul Turismului ne-a povestit despre vizita de lucru pe care a efectuat-o în Lisabona împreună cu ministrul Economiei și despre cum și-ar dori să implementeze și să adapteze modelul portughez de formare a specialiștilor în turism:

„Am fost în Lisabona împreună cu ministrul Economiei, unde am vizitat școala de pregătire profesională de la Lisabona cu o pregătire de „doar” 50 de ani și am discutat despre un schimb de experiență româno-portughez. Noi suntem interesați să implementăm modelul lor pentru că s-a dovedit a fi unul de succes. Vom semna un protocol după care statul portughez ne va pune la dispoziție partea de școlarizare în turism și alimentație publică pentru cei interesați, inclusiv profesori pentru formare, iar apoi ei ne trimit profesori din Portugalia pentru centrele de turism și platforma pentru realizarea curiculei. Vom încerca să adaptăm modelul portughez la realitățile noastre. Ei fac lucrul acesta din liceu, din clasa a IX- a, cum erau la noi școlile profesionale, și apoi își continuau studiile în facultate sau se puteau angaja imediat, doar cu studii medii”, a precizat ministrul Turismului.

Anghel Vasile, directorul Colegiului Tehnic „Pontica“

Însă, până la importarea și adaptarea modelului portughez, conducerea și profesorii liceului propus spre desființare ne-au explicat faptul că elevii lor sunt pregătiți încă din clasa a IX-a pentru a deveni specialiști în turism. Mai mult, directorul liceului a spus că nu înțelege de ce este nevoie de construirea unui centru de formare în domeniul turismului dacă instituția pe care o conduce și alte patru licee din Constanța formează deja specialiști în turism:

„Dacă noi formăm deja specialiști în turism prin absolvenții noștri care ies cu atestat de tehnician turism, de ce trebuie să ne desființeze pe noi ca să facă un alt centru de formare în turism? Și nu numai noi avem specializarea tehnician turism. Se mai formează specialiști în turism și la liceele C.A. Rosetti, I.N. Roman, Virgil Madgearu și Carol I. Adică pentru ce mai trebuie un centru de turism dacă noi formăm deja specialiști în turism?”, a declarat Anghel Vasile, inginer zootehnist, profesor și director al Colegiului Tehnic „Pontica”.

Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului: „Am ales Liceul <<Palas>> pentru că are cea mai bună infrastructură. Până găsim un teren, până facem un proiect, apoi construcția, durează vreo patru ani. Așa este mult mai simplu”

Dobrea a dat și asigurări cu privire la viitorul proprietar al centrului de formare în turism, infirmând zvonurile conform cărora viitoarea investiție ar urma să fie coordonată de asociații constănțene private din domeniul turismului:

„Exclus. Viitorul centru, cu tot cu patrimoniul său, va fi în proprietatea Ministerului Turismului. Tot ce înseamnă centru de pregătire profesională din România va fi în patrimoniul Ministerului Turismului și nu va fi condus niciodată de o instituție privată, cel puțin atât timp cât voi fi eu ministru. Mai departe, nu știu ce se va întâmpla”, a precizat Mircea Titus Dobre.

Întrebat fiind de ce este nevoie ca un liceu să fie desființat pentru funcționarea unui centru de formare în turism, Dobre a spus că ar fi fost imposibilă o investiție „de la zero”:

„Ca să facem construcție nouă este aproape imposibil, cred că nici pe fonduri europene nu putem să facem așa ceva. De ce Liceul Palas? Pentru că el are un patrimoniu foarte bun care nu este utilizat în acest moment, la maximum. Acolo există inclusiv parte de cazare. Pentru că nu vor veni la formare numai din municipiul Constanța. E mai mult pe partea de recalificare, nu e o școală profesională. Putem să atragem din zona rurală pentru că la Constanța nivelul șomajului este foarte scăzut și există o cerere mare de forță de muncă în domeniul turismului. Palas are deja o infrastructură care trebuie doar modernizată. Are cel mai bun patrimoniu din punct de vedere al infrastructurii. Până găsim un teren, până facem un proiect, apoi construcția, durează vreo patru ani. Așa este mult mai simplu”, a mai adăugat ministrul Turismului.

Într-adevăr, baza materială a Colegiului Tehnic „Pontica” este de luat în considerare. Pe lângă dotările importante și cele patru clădiri ale instituției, aflate în stare perfectă de funcționare, colegiul constănțean mai are în patrimoniu și un teren uriaș, de 12 hectare, evaluat pe piața imobiliară între 2 și 4 milioane de euro. Este singura instituție de învățământ preuniversitar constănțean care are în proprietate o suprafață de teren atât de mare și valoroasă.

Desființarea singurului liceu din Dobrogea cu specializarea „tehnician veterinar”

Mircea Titus Dobre a mai precizat că, din cunoștințele pe care le are, Colegiul Tehnic „Pontica” nu ar mai avea profil agricol, ci că ar fi un liceu teoretic, cu profil real:

„Am înțeles că acum este un liceu cu profil real. Nu cunosc detalii, dar am înțeles că este un liceu real și că nu ar mai avea obiect de activitate pe partea de agricultură. Și până nu rezolvăm această problemă, pentru că nu pot să rămână copiii și profesorii în stradă, nu va putea intra în patrimoniul Ministerului Turismului. Când se va rezolva și se vor transfera copiii la alte licee, profesorii la fel, să-și găsească toată lumea locul la catedră și în clase, vom putea demara proiectul. Dar eu vreau și sper să rezolvăm problema copiilor și profesorilor până în toamnă. Apoi, după ce luăm clădirea în patrimoniul instituției, aplicăm proiectul pe fonduri europene”.

Ministrul Turismului este contrazis vehement de conducerea liceului care a subliniat faptul că baza materială este funcțională și folosită în totalitate de elevi, iar liceul nu este unul teoretic cu profil real, ci funcționează cu specializările „tehnician turism” și „tehnician veterinar”:

„În prima declarație a dumnealui, domnul ministru a susținut că un liceu agricol în Constanța nu-și mai are rostul. Așa că, despre ce vorbim? Liceul nu este unul cu profil real, iar baza materială este perfect funcțională în totalitate și deservește celor două specializări pe care le avem: tehnician veterinar și tehnician în turism”, a declarat Petrișor Tănăsie, medic veterinar și profesor al Colegiului Tehnic „Pontica”.

Totodată, Anghel Vasile, directorul instituției, a mai precizat și că fostul Liceu Agricol „Palas” este singurul din Dobrogea unde se mai obține calificarea „tehnician veterinar”:

„Pe lângă toate acestea, noi suntem și ultimul liceu din Dobrogea, ba chiar din sud-estul țării cred, unde se mai formează tehnicieni veterinari”.

Șeful ISJ nu știe nimic despre planurile ministrului. Directorul a aflat de la radio că îi va fi desființat liceul: „Nici nu trebuie să ne desființeze ei. Dacă mai aruncă de câteva ori câte un zvon din acesta, ne desființăm singuri pentru că nu ne mai vin elevi. Ne pleacă deja doi profesori”

Zoia Gabriela Bucovală, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța (foto: www.cugetliber.ro)

Contactată telefonic de jurnaliștii Info Sud-Est, Zoia Gabriela Bucovală, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, a declarat că nu a primit nicio înștiințare cu privire la o posibilă desființare a Colegiului Tehnic „Pontica” și că nu știe nimic despre planurile ministrului Turismului:

„Nu știu absolut nimic despre o astfel de situație. Nu am primit nicio înștiințare referitoare la acest subiect. Nu cunosc absolut nimic. Nu știu nimic”.

Directorul Anghel Vasile ne-a spus că aude zvonuri despre desființarea liceului încă de la începutul anilor 2000 și consideră că astfel de afirmații aduc un grav prejudiciu instituției pe care o conduce pentru că elevii își pierd încrederea și nu se mai înscriu la liceul său:

„Ne amenință de 20 de ani că ne desființează. Zvonurile astea nu ne fac bine. Nouă ni s-a făcut un grav deserviciu, mai ales acum când sunt tot mai puțini elevi. Când spune cineva despre liceul tău că se desființează, nu e bine deloc. Nici nu trebuie să te desființeze ei. Dacă mai aruncă cineva de câteva ori câte un zvon din acesta, te desființezi singur pentru că nu-ți mai vin elevi”.

Anghel Vasile ne-a povestit și cum a aflat de planurile ministrului Turismului – de la radio. Și pentru că nu a fost înștiințat oficial, ba mai mult decât atât, șeful Inspectoratului Școlar Județean i-a spus că nu știe nimic despre nicio desființare, directorul a luat vestea ca pe un zvon:

„Noi am aflat de la radio, apoi am văzut și în presa scrisă. Nu ne-a spus nimeni nimic, nu ne-a contactat nimeni, nu ne-a întrebat nimeni nimic. Așa că am luat și noi vestea ca un simplu zvon, din moment ce nu ne-a înștiințat nimeni nimic oficial. Suntem într-o țară liberă, fiecare poate să spună orice”, a conchis Anghel Vasile, directorul Colegiului Tehnic „Pontica”.

4 comentarii

  1. Cec Onteaza

    Din bâlba și gângăvelile politrucilor PCR-PSD. Tâmpenii incalificabile, nu modelul portughez, ci cel prazilian de Fortalezza -cine știe afacerile lui Dragnea, cunoaște situația…

  2. Dorina

    Este in Piata Ovidiu o cladire noua, nefolosita, care ar putea gazdui entrul de formare. Spatii de azare sunt destule in Constanta. Asta daca nu sunt alte interese in zona !