Un editorial de Andreea Pavel

Andreea Pavel
Andreea Pavel

Liniște la Constanța

Alegerile locale sunt ca și organizate. Va fi pentru a patra oară consecutiv când, la Constanța, PNL și PSD nu vor intra într-o luptă electorală credibilă, reală. De data aceasta, însă, nu pentru că ar exista un blat între cele două partide, ci pentru că ambele formațiuni au de înfruntat un rival mult mai puternic decât opoziția politică: partidul însuși. La Constanța, acum, PSD și PNL trec împreună, dar separat, prin cele mai profunde crize din ultimul sfert de veac, adâncite de vectori externi, într-o doză mai mică sau mai mare.

PSD mai are ceva până la ieșirea din covalescență după ce partidul a fost tranșat brutal, pe nepregătite, la începutul anului 2014. Cele două capete ale dinozaurului social-democrat, dar și capul afacerilor de grup, au fost retezate aproape instantaneu de procurorii Anticorupție care au lăsat în urma lor o luptă feroce între urmașii vitregi ai ceea ce a fost monolitul PSD Constanța.

PNL este foarte aproape de un divorț păgubos după ce, culmea, liberalii vechi și noi și-au jurat iubire veșnică în fața Bucureștilor. Un militar aterizat din neant în fruntea a ceea ce se voia a fi marele PNL avea să scoată la apel liderii unui partid hâd, plafonat într-un blat bine copt în două decenii.

Astăzi, cu doar trei luni înaintea alegerilor locale, cele două partide se văd nevoite să-și împartă păcătoasele moșteniri. La Constanța, liderii PSD și PNL sunt prinși în capcanele unui trecut care îi va urmări și după luna iunie 2016. Cele mai importante teste pe care vor trebui să le promoveze sunt cele din interiorul propriilor partide.

În PSD, actuala conducere trebuie să demonstreze că cele trei capete ale dinozaurului nu pot crește din nou prin rămășițele lor din partid. Câștigarea alegerilor locale din 2016 înseamnă, mai întâi de toate, câștigarea luptei acerbe din intestinele PSD Constanța, un obstacol dificil de trecut.

În PNL, actuala conducere este scindată de proprii lideri, noi și vechi. Și PNL Constanța are dinozaurii lui, singura diferență fiind că aceștia nu au fost decapitați încă de magistrați. Acum însă este pentru prima oară când acești dinozauri joacă alegerile cu mandatele pe masă. Candidatura de care șeful libe-ralilor a fugit mai bine de un deceniu, l-a ajuns din urmă. Pierderea alegerilor locale înseamnă pierderea partidului, lucru pândit cu inteligență de celălalt președinte care vorbește deja, de parcă ar fi liberal de-o viață, de viitorul partidului după iunie 2016.

În acest context, trebuie subliniat și faptul că nu există un al treilea partid care, acum, să pună probleme serioase celor două mari formațiuni politice. Partidul fostului președinte va face o figură frumoasă la alegerile din municipiul Constanța, însă în județ, având în vedere că alegerile sunt organizate într-un singur tur, este greu de crezut că PMP va influența în vreun fel viitoarea configurație politică a județului. Pe de altă parte, nici cele două mari partide nu au cele mai fericite oferte de candidați pentru cele 70 de primării. Acest vid de candidați, atât la PNL, cât și la PSD, arată clar că epurarea făcută de procurori și inspectorii ANI a luat pe neașteptate și a paralizat clasa politică din Constanța. Cine ar fi crezut, în 2012, că patru ani mai târziu veteranii administrațiilor locale constănțene vor fi curățați de arestări, condamnări și decizii definitive?

Astăzi, la cum arată luptele interne din cele două partide, pentru un PNL bolând și un PSD septicemic ar fi un real succes păstrarea actualelor procentaje în sferele de influență din județ: 35% / 60%.

La păstrarea acestor procentaje va contribui decisiv și alegerea primarilor dintr-un singur tur.

Un județ „jumi-juma” ar fi maximul ce poate fi atins de PNL și minimul pe care și-l permite PSD. Pe de altă parte, procentajele din prezent ar putea fi schimbate doar dacă, pe ultima sută de metri, la fel ca în 2012, am fi martorii unei migrații în masă dintr-un partid în celălalt. Să nu uităm că acum 4 ani, PDL a fost aproape șters de pe harta electorală a Constanței după ce un grup de primari din mediul rural a părăsit formațiunea democrat-liberală pentru PNL. La fel s-ar putea întâmpla și în 2016.

Această din urmă variantă este cu atât mai plauzibilă cu cât, cu doar 90 de zile înainte de alegeri, nu există o listă completă a candidaților PNL. La fel, nu există o listă completă a candidaților PSD. Lipsa unor echipe integrale pentru primăriile din județul Constanța poate fi explicată prin existența unor negocieri aprige între PNL și candidații social-democrați sau viceversa. Cu precădere în mediul rural, transferul de candidați și de capital de imagine între cele două formațiuni politice nu ar mai fi o surpriză pentru nimeni. Cu atât mai puțin pentru cele două partide. Altfel spus, în PNL și PSD, tot ce este posibil ca sferele de influență să fie deja împărțite și asumate. Astăzi, viitoarea configurație politică a județului mai este o enigmă doar pentru electorat.

Momentan, la Constanța este încă liniște.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: