INVITAȚI: Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna și Gheorghe Stelian, primarul comunei Topraisar
În urmă cu câteva săptămâni, decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție de a stabili că președintele României nu s-a aflat în stare de incompatibilitate pe vremea când era primar făcea valuri în rândurile primarilor și le dădea speranțe celor declarați incompatibili de Agenția Națională de Integritate.
Fostul primar al Sibiului a scăpat de acuzațiile ANI și în 2010, atunci când tot Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că primarul nu își pierde funcția din administrația publică, pentru că starea de incompatibilitate fusese săvârșită într-un mandat anterior.
Fostul mamut politic USL a fost, în urmă cu doi ani, structura cea mai afectată de tsunamiul incompatibilităților declarate de ANI, iar liderii alianței nu știau ce să le mai promită aleșilor locali doar-doar nu le vor pierde sprijinul politic.
Constanța a fost unul dintre cele mai afectate județe din acest punct de vedere. 27 de primari, în frunte cu superiorul lor, președintele CJC, erau declarați incompatibili. Culmea ironiei este că tocmai cel din urmă este persoana care a anunțat ANI că șase primari din Constanța sunt incompatibili pentru că fac parte din AGA a companiei RAJA.
Apoi, după ce a fost la rândul său declarat incompatibil, Nicușor a început să demoleze instituția la care apelase cu doar câteva luni înainte: „ANI face politica lui Băsescu”, „ANI este poliție politică” etc. În stilu-i caracteristic, primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, după ce și mâna lui dreaptă, viceprimarul Decebal Făgădău, fusese declarat incompatibil, declara că „nu știe dacă sunt niște tâmpiței ăia de la ANI pentru că ăia execută întru totul legea” și, drept urmare, legea ar trebui să fie schimbată.
Vicepremierul Liviu Dragnea era, de asemenea, pus în situația de a găsi soluții pentru cei peste 2000 de primari, viceprimari, consilieri și alți aleși locali și chiar promitea la un moment dat „armonizarea legii” în favoarea acestora, deși, tot ministrul Dezvoltării recunoștea că legea nu se poate aplica retroactiv.
Timpul a trecut, primarii și-au continuat procesele în instanță, dar se pare că s-au obișnuit și cu ideea plecării din funcție înainte de termen, dar și cu interdicția de a mai candida pentru aceeași funcție, timp de trei ani. Între timp, în fruntea țării a ajuns un fost primar care a câștigat ambele procese de incompatibilitate, iar speranțele primarilor și avocaților au revenit.
Așadar, invitații ediției sunt primarii constănțeni Mariana Gâju (comuna Cumpăna) și Stelian Gheorghe (comuna Topraisar). Ambii edili sunt membri vechi ai PSD și fac parte din grupul celor 27 de primari constănțeni care au fost declarați incompatibili de Agenția Națională de Integritate.

Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna: „ANI este o instituție foarte bună care trebuie să asigure în continuare respectarea legii. Noi condamnăm legea strâmbă, nu instituția care o aplică!”
„Bineînțeles că sentința pentru președintele României este un lucru încurajator și pentru noi, mai ales că ne aflăm în aceeași speță. La nivelul județului Constanța sunt 27 de primari care au aceeași problemă. Nu vorbim despre cei care au avut firme, ci de cei care au reprezentat interesul comunității. Vă imaginați că, în mod normal, ar trebui să avem parte de aceleași sentințe și noi, dar fiecare dintre noi trebuie să meargă individual cu dosarul în instanță. Deci pot fi unele sentințe favorabile, altele nefavorabile. Ceea ce oamenii și judecătorii trebuie să înțeleagă este că noi nu am fost acolo pentru interesele noastre personale, iar eu, cel puțin, nu am câștigat nici un ban pentru noi, ci acolo unde am fost am reprezentat interesele comunității pe care o reprezint și am încercat să aduc fonduri pentru localitate. Fără noi acolo nu ar fi fost posibilă atragerea fondurilor europene. Înseamnă că noi nu eram îndreptățiți să facem asta, să ne reprezentăm comunitatea? Dacă deciziile vor fi nefavorabile, localitățile ai căror primari vor fi declarați incompatibili vor pierde milioane sau zeci de milioane de euro! Nu se poate așa. Noi nu am făcut decât să respectăm legislația europeană, acolo unde alesul local reprezintă comunitatea peste tot. Cu toate acestea, eu am încredere în actul Justiției și în deciziile acesteia și cred că se va ține cont și de haosul socio-politic ce ar urma ulterior unor decizii nefavo-rabile. Cât despre Agenția Națională de Integritate, scopul și viitorul acesteia, eu sunt de părere (și cred că toți colegii mei primari sunt de acord cu mine) că ANI este un organism înființat pentru a corecta greșelile oamenilor și funcționarilor publici și pentru a supraveghea la respectarea legilor. Deci este foarte bine ca ANI să existe în continuare și să își facă treaba pentru că transparența și controlul averilor nejustificate sunt două lucruri absolut necesare într-un stat democratic. ANI trebuie să verifice și să aibă grijă ca aleșii să respecte legislația în vigoare. Ceea ce condamnăm noi este legislația învechită, nu instituția care o aplică! ANI nu are nici o vină pentru că aplică o lege, problema este că legea nu este armonizată cu legislația europeană. România nu era membru UE atunci când această lege a fost adoptată”, a declarat Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.

Stelian Gheorghe, primarul comunei Topraisar: „E o prostie de la cap la coadă. Ar trebui să fim toți declarați compatibili. Dar România noastră e mereu surprinzătoare”
„Nu știu ce să zic în legătură cu deciziile care vor urma să apară. Chiar nu îmi dau seama dacă se va ține cont de modelul președintelui sau nu. Eu cred că nu, deși, în mod normal, ar trebui să câștigăm toți la ÎCCJ, din mai multe motive. Dar cum România noastră e mereu surprinzătoare… ne putem aștepta să fim toți, în afară de președinte, incompatibili. Motive sunt multe pentru care ar trebui să fim lăsați în funcții. În primul rând, noi nu am reprezentat interesele noastre, ci interesele localităților noastre. Apoi, noi nu am avut beneficii din exercitarea acelor funcții. Pe de altă parte, unele comunități vor pierde fonduri europene importante dacă respectivii primari vor fi declarați incompatibili în instanță. Și nu în ultimul rând, dacă există un precedent favorabil sau nefavorabil, dar în aceeași speță, nu e normal ca și celelalte cazuri din aceeași speță să fie tot favorabile sau nefavorabile, asemenea precedentului? Normal că așa ar trebui, dar ați văzut că sunt o mulțime de exemple în care s-au dat două motivații diferite în două cazuri identice. Asta e, o să ne asumăm… Oricum, bine că și-au dat seama măcar o dată că legea e proastă și că e o prostie să consideri incompatibilitate speța noastră. Nu știu dacă au vrut să împiedice un haos declarându-l incompatibil pe președinte, dar e o decizie corectă, din punctul meu de vedere. Cu toate acestea, eu nu acuz nici ANI, nici Justiția. Pentru că ele doar respectă legea în vigoare. ANI trebuie să existe în continuare și este o instituție foarte bună care își face treaba foarte bine. Problema e cu legea. E o prostie de la cap, la coadă”, a declarat Stelian Gheorghe, primarul comunei Topraisar.
- Zeci de copii și adulți au rămas blocați în roata panoramică la Târgul de Crăciun din Constanța - 1 decembrie 2023
- Poliția și Parchetul General nu dau informații despre abuzurile împotriva refugiaților ucraineni, pentru că ”nu sunt obligate să facă statistici a la carte” și ”n-au indicatori”/ România, criticată pentru că nu protejează suficient migranții - 23 noiembrie 2023
- EXCLUSIV Secretariatul General al Guvernului spune că nu poate da afară un colaborator al Securității pentru că nu îi permite legea: Cazul Nica, numit de Ciucă/ Pensie de aproape 200.000 lei pe an/ Ce avere are Nica - 14 noiembrie 2023