O parte din operatorii de plajă de pe litoralul românesc funcționează fără să aibă contracte de închiriere cu Apele Române, conform unei anchete Info Sud-Est.
Se întâmplă acest lucru chiar sub nasul autorităților care cunosc fenomenul, dar nu îl pot opri: Reporterii ISE au monitorizat o lună de zile două sectoare de plajă din Eforie Sud, după ce inițial au semnalat situația la Apele Române.
După o lună de zile de la semnalare, plajele funcționează în continuare, iar operatorii încasează zilnic, de multe ori fără să elibereze bon de casă, câte 35 de lei pentru fiecare din cele aproximativ 600 de șezlonguri în total.
Deasupra legii
Cititorii ISE ne-au semnalat că pe litoralul românesc funcționează mai multe sectoare de plajă fără ca operatorii economici să fi încheiat contracte de concesiune, deci fără să participe la licitațiile publice, cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL, pe scurt Apele Române), instituția care administrează plaja românească.
Două dintre aceste sectoare sunt în Eforie Sud care, alături de Eforie Nord, reprezintă una dintre cele mai căutate destinații de pe litoralul românesc în ultimii ani.
Surse din cadrul angajaților și foștilor angajați ai Apele Române au confirmat pentru ISE că fenomenul plajelor exploatate ilegal de operatori economici care nu încheie contracte cu Statul român se regăsește în mai multe stațiuni, este de notorietate, nu este nou, dar nici nu poate fi stopat din mai multe motive:
Fie inspectorii ABADL ”închid ochii” la controalele pe care le efectuează, fie sancțiunile sunt considerate derizorii de operatorii care ”și le scot” în câteva zile de închiriat șezlonguri, fie aceștia contestă contravențiile în instanță, iar plata amenzilor se suspendă pe parcursul procesului, timp în care operatorii pot funcționa nestingheriți până la finalul sezonului.
Pe subsectoarele de plajă 9 și 10, aproximativ în dreptul Grădinei Cinemascop, din centrul stațiunii Eforie Sud, Apele Române nu a mai încheiat contracte de concesiune în acest sezon estival, după ce ele au expirat anul trecut, fapt confirmat și de instituție.
Cu toate acestea, pe plajele respective sunt amenajate șezlonguri, cu umbrele și beach-boy care încasează banii.
De multe ori banii sunt încasați fără să fie emis bon fiscal, spun turiștii, iar reporterii care au mers la fața locului au întâmpinat de asemenea dificultăți în a obține bonuri în schimbul șezlongurilor.
Am semnalat situația reprezentanților Apelor Române la finalul lunii iulie, tot atunci când am început să monitorizăm plaja pentru a vedea dacă și când inspectorii ABADL intervin. Pe ambele subsectoare activitatea economică a continuat să funcționeze.
Am revenit după o săptămână cu o solicitare la Apele Române în care am întrebat când au efectuat inspectorii ultimul control pe plajele respective și ce au constatat, ce sancțiuni primește un operator care desfășoară activități economice pe plajă în absența unui contract cu ABADL și câte astfel de situații a identificat instituția pe litoralul românesc în ultimii 5 ani.
Mai bine de două săptămâni ABADL nu a răspuns solicitării reporterilor, timp în care plajele au continuat să funcționeze.
Și astăzi, la o lună de zile de la semnalarea situației, operatorii economici continuă să încaseze venituri din cele două subsectoare care funcționează ilegal, fără contracte cu Statul român.
Unul dintre operatorii economici nu a putut fi identificat de reporteri în teren, iar celălalt operator economic nu a putut fi contactat până la publicarea articolului.
Ce spune ABADL
În cele din urmă, ABADL a răspuns solicitării reporterilor, dar nu punctual, fiecărei întrebări, ci a formulat un răspuns general în care a confirmat că plaja este ocupată ilegal și a transmis că ”a aplicat sancțiuni contravenționale în mod repetat, precum și măsuri pentru eliberarea sectoarelor de plajă” fără să precizeze însă care au fost acestea.
Reprezentanții ABADL mai spun în răspunsul lor că ”operatorii economici au fost sancționați de mai multe ori, iar măsurile necesare în conformitate cu prevederile legale sunt în curs de implementare”, fără a preciza care sunt acestea și când vor fi implementate.
Apele Române invocă aplicarea OUG 202 din 2002, privind gospodărirea integrată a zonei costiere. Articolul 77, pct. 2 din ordonanță prevede o amendă de la 5000 la 10.000 de lei pentru operatorii care ocupă proprietățile publice din zona costieră fără contract de concesiune.
ABADL mai spune în răspuns: ”Toate demersurile procedurale sunt în desfășurare pentru a asigura respectarea legislației în vigoare, cu respectarea termenelor legale impuse”.
Până atunci, însă, sezonul estival durează aproximativ trei luni pe litoralul românesc, iar în stațiunea Eforie în jur de două luni compacte. În jumătate din acest timp, cel puțin două subsectoare de plajă au funcționat (și continuă să funcționeze) ilegal, fără ca autoritățile să poată opri propriu-zis fenomenul.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: