Un apeduct roman, aflat într-o stare excelentă de conservare, a fost descoperit de arheologii din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța în timpul unor săpături preventive în peninsula constănțeană.
Apeductul ceramic, cu pantă de la V la E, se află într-o zonă de locuire din perioada romană, datată de arheologi în secolele IV-VI. În urma săpăturilor, arheologii au găsit urme și mai timpurii, descoperind și un canal deversor, cu pantă de la E la V, un dalaj din lespezi mari de piatră în malul de N, dar și descoperiri monetare din epocă, precum și obiecte ceramice (opaițe, amfore, castroane, boluri) sau de sticlă, în stare fragmentară, în special pahare.
Șantierul arheologic unde au fost făcute aceste decoperiri se află pe strada C.A. Rosetti 1-3. Arheologii care s-au ocupat de cercetarea preventivă în vederea descărcării terenului de sarcină arheologică pentru realizarea unei noi construcții sunt Traian Cliante (responsabil științific), Tiberiu Potârniche și Aurel Mototolea.
- Cum a cumpărat un fost prefect al Constanței, toată viața bugetar, ruina unui han cu 650.000 de euro: ”Vă tot învârtiți în jurul banilor”/ Primăria nu și-a exercitat dreptul de preempțiune, deși anunțase că vrea să pună în valoare monumentul istoric - 13 august 2022
- FOTO Cum arată ”berbecii” de pe acoperișul Cazinoului, primele elemente de exterior finalizate - 13 august 2022
- Fostul manager al Ambulanței Constanța, acuzat de ANI că și-a angajat soția în instituție prin încălcarea legii/ Laurențiu Bădescu a venit din concediu în 2019 pentru a interveni personal când Viorica Dăncilă a acordat primul ajutor în timpul unui eveniment electoral - 10 august 2022