Asif J. Chaudhry, fost ambasador al Statelor Unite în Republica Moldova și actual vice-președinte al Biroului pentru Programe Internaționale a Washington State University a primit, joi, titlul “Doctor Honoris Causa” al Universității Ovidius din Constanța și a folosit ocazia pentru a-și spune povestea și a încuraja România să susțină aderarea europeană a Republicii Moldova, chiar și prin unire dacă este posibil.
“Mereu ține minte: Orice faci, fie că ești diplomat, academician sau orice altceva în viață: Faci viața cuiva mai bună? Pe asta m-am concentrat eu mereu în orice proiect, orice activitate diplomatică sau de alt fel. Am căutat să văd dacă afectează pe cineva în mod pozitiv. Asta e!”, este mesajul care ar trebui să rămână în mințile oricui aruncă o privire asupra carierei sale, a declarat el pentru Info Sud-Est.
Cu o lungă carieră în diplomație care l-a purtat de-a lungul timpului în țări precum Polonia, Rusia și Egipt înainte de a ajunge în Moldova, povestea fostului ambasador a început, după cum încep multe exemple ale “visului american”, departe de granițele Statelor Unite – în acest caz în satul Nindowal, din statul pakistanez Punjab.
- “Apreciem contribuțiile remarcabile ale domnului doctor Asif Chaudhry în promovarea valorilor democratice, a prosperității și libertății la nivel regional și mondial, dar cu precădere în Europa de Est. Constatăm că activitatea sa a fost mereu călăuzită de valorile pe care Universitatea Ovidius le promovează, că este un exemplu demn de urmat pentru generațiile viitoare de studenți și că militează cu perseverență și dedicație pentru dezvoltarea colaborării dintre cele două instituții de învățământ superior”, este explicația oferită de dr. Emanuel Plopeanu, decan al Facultății de Istorie și Științe Politice a UOC, facultate a cărei consiliu a propus acordarea acestui titlu onorific domnului Asif Chaudhry.
În ciuda faptului că a avut emoții semnificative, fapt pe care nu s-a ferit să-l menționeze, fostul diplomat a ținut “prima lecție” la Constanța, după cum a caracterizat-o pe un ton glumeț, iar în cursul unui discurs de aproape o oră și-a prezentat povestea inspirațională și pe alocuri emoționantă.
El a ținut să amintească faptul că originile mai umile nu sunt un obstacol imposibil de depășit. Înainte de a obține un doctorat în Economie Agricolă de la Washington State University sau de a-și începe vasta carieră diplomatică, el a fost un om simplu, crescut într-un sătuc aproape înghețat în timp, de care spune că nici măcar astăzi nu s-a schimbat prea mult.
Povestește cu nostalgie și iz de umor despre zilele de dinainte de a ajunge în America. Masterand fiind la Universitatea Americană din Beirut, putea merge o dată pe săptămână la un vânzător de mâncare să-i spună: “Hamburger, omul meu! Azi vreau un burger și un ou prăjit”, cel mai mare lux culinar pe care și-l permitea la acea vreme.
Poate chiar din cauza acestui trecut, Asif Chaudhry a vrut să se asigure că oameni din toată lumea au ce să mănânce. În anii ‘90 a fost consilier pentru afaceri agricole în cadrul Ambasadei SUA la Moscova, iar din poziția aceasta diplomatică, care nu era una de vârf, a propus și susținut un program unic de 1,3 miliarde de dolari care să amelioreze efectele generate în rândul populației ruse de criza financiară din 1998. Programul a fost acceptat, iar implementarea sa a salvat mulți oameni de la înfometare, fapt pe care el îl descrie cu mândrie:
- “Nu a contat că Rusia era adversarul la acel moment. Totul a fost pur uman, și a fost din inimă, pentru că așa e natural, așa am fost crescut. E vorba de conexiuni, când cineva are nevoie de ajutor, nu contează cine ești”.
Printre altele din realizările sale se numără contribuția la stabilirea acordului privind comerțul cu produse alimentare realizat între guvernul SUA și cel al Coreei de Sud.
Aceste realizări, printre altele, cunoașterea limbii ruse și experiența sa diplomatică în Europa de Est au dus la numirea lui ca ambasador american la Chișinău, poziție în care a servit în perioada 2008 – 2011 . Dr. Chaudhry a vorbit cu drag de anii petrecuți în Moldova, dar și cu regret asupra faptului că nu a putut convinge Statele Unite să investească mai mult în ea.
Din păcate, niciun discurs nu mai este complet fără menționarea agresiunii Rusiei în Ucraina, dar diplomatul a pus problema într-o perspectivă ușor diferită și a pus accentul pe rolul pe care România îl poate juca în această perioada. A menționat în primul rând creșterea importanței României pe plan internațional datorită poziției sale strategice la Marea Neagră, precum și a infrastructurii și voinței politice din țară.
Pe deasupra, el și-a exprimat speranța că România va continua să susțină drumul Moldovei spre integrarea europeană. A ajuns atât de departe încât să menționeze chiar o posibilă unire între România și Republica Moldova, o idee îndrăzneață pe care admite că o poate pune în discuție doar pentru că nu mai deține o funcție oficială ca diplomat.
- “În mintea mea sunt două opțiuni, ambele includ România. Acum că nu sunt diplomat, voi vorbi liber despre asta: O opțiune poate fi, ajutați-i, cum România a tot făcut, fiți lideri în a vă asigura că Republica Moldova este integrată în Uniunea Europeană cât mai rapid și ușor posibil. Dar mai este o a doua opțiune, iar aceea este: Sunt mulți oameni în R. Moldova și sunt sigur că sunt mulți oameni în România care ar spune <<Hai să ne întoarcem la cum eram înainte de Al Doilea Război Mondial>>. Este o opțiune! Dacă oamenii, conducerea și gânditorii spun <<Știți ceva, hai să ne unim>>, există o cale. Nu sunt eu în măsură să zic astăzi exact care ar fi pașii, dar trebuie să ai idei îndrăznețe”.Eu cred în idei îndrăznețe”.
Asif J. Chaudhry și-a încheiat prelegerea prin reiterarea importanței regiunii Mării Negre, dar și a cooperării dintre universitatea sa și UOC.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: