Arabia Saudită investește 38 de miliarde de dolari pentru a deveni cel mai important centru de gaming/ Cel mai mare eveniment de gaming din lume are loc la Riad, cu premiul cel mare de 45.000.000 de dolari

sursa foto: Pexels
sursa foto: Pexels

Guvernul Arabiei Saudite investește sume enorme de bani în dezvoltare în diverse domenii. După proiecte precum The Line, grandiosul proiect care își propune crearea unui oraș liniar de 170 de km care va crea aproximativ 460.000 de locuri de muncă și va adăuga aproximativ 48 de miliarde de dolari la PIB-ul țării, următorul gigant care ia naștere în Orientul Mijlociu este un centru de gaming ce va fi construit de către saudiți.

Investițiile majore iau naștere în Arabia Saudită prin intermediul binecunoscutului PIF – The Public Investment Fund. Potrivit acestora, Fondul de Investiții Publice are un portofoliu de investiții de talie mondială, axat pe investiții durabile, atât la nivel național, cât și internațional. Aceștia își propun un plan pe mai mulți ani cu scopul final fiind Arabia Saudită principalul investitor de pe mapamond, potrivit site-ului oficial al PIF. 

Acest lucru se poate întâmpla permițând crearea de noi sectoare și oportunități care vor modela viitoarea economie globală, stimulând în același timp transformarea economică a țării. Prințul Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud este principalul lider al PIF, iar „sub îndrumarea acestuia „consiliul de administrație este responsabil de supravegherea strategiei pe termen lung, a politicii de investiții și a performanțelor”. 

Arabia Saudită a creat inclusiv un organism numit „The Saudi Esports Federation” care este  organismul de reglementare care se ocupă de creșterea sportivilor de elită din domeniul jocurilor de noroc și de dezvoltarea comunității și industriei jocurilor din Arabia Saudită. Activitățile Federației sunt clasificate în două fluxuri complementare, potrivit site-ului Gamers8(https://gamers8.gg/), Primul flux lucrează pentru a dezvolta toate nivelurile de jucători, începând cu nivelul comunității de bază și ajungând până la sportivii profesioniști de sporturi electronice care pot atinge excelența la nivel global. Cel de-al doilea flux are ca scop dezvoltarea întregului lanț valoric al jocurilor de noroc/sporturilor sportive, prin stimularea industriei și dezvoltarea talentelor.

Ca parte a strategiei sale de diversificare a economiei în afara petrolului, saudiții investesc sume considerabile de bani în industria e-sports. Suma pe care saudiții o mizează pe potențialul țării de a deveni următorul centru al industriei jocurilor video este de 38 de miliarde de dolari. Savvy Games Group este filiala PIF care se ocupă de partea de gaming în domeniul dezvoltării saudite. Potrivit acestora, „Acum suntem mai mult o companie de esports decât o companie de jocuri”, a declarat directorul executiv al Savvy, Brian Ward, pentru Bloomberg News, într-un interviu acordat în cadrul Game Developers Conference. „Ceea ce facem anul acesta este să ne concentrăm mai mult pe publicarea și dezvoltarea de jocuri”.

Cu multe miliarde de dolari investite deja în companii de top precum Tencent sau Blizzard, Ward a menționat în același interviu că intenționează să profite de aceste conexiuni pentru a dezvolta afacerea Savvy: 

„Am dori să folosim aceste investiții pentru a începe să lucrăm cu aceste companii și să le întrebăm cum putem lucra împreună pentru dezvoltarea în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, să le conducem afacerile de esports sau să dezvoltăm împreună o nouă proprietate intelectuală”, a declarat Ward.

Răspunzând acuzațiilor de spălare a imaginii saudiților prin industria de jocuri video pentru a îmbunătăți reputația regatului și de încălcare a drepturilor omului, Ward a declarat: „Avem în echipa noastră executivă membri ai comunității LGBTQ și femei… [iar compania ar angaja] cu siguranță o persoană LGBTQ sau evreică pentru a conduce un studio de jocuri în Arabia Saudită”.

Arabia Saudită are un potențial enorm de dezvoltare, fiind aproximativ 21 de milioane de jucători în această țară, potrivit analiștilor de la Niko Partners. Aceasta reprezintă aproximativ 58% din populație, față de 66% în SUA.

„O parte din misiunea noastră este de a ajuta partenerii și alte companii să vină în Arabia Saudită și să aleagă Riadul în locul unui alt loc pentru a crea o afacere de publishing sau o afacere de distribuție pentru a deservi regiunea”, a spus el.

O cale mai rapidă către „obiectivul final” al Savvy de a ajuta țara să devină un centru global de entertainment până în 2030 este achiziționarea de studiouri sau publisheri, inclusiv la nivel internațional, a spus Ward. Electronic Arts ar fi „prea mare” pentru ei – Savvy dispune de aproximativ 13 miliarde de dolari pentru a investi în achiziționarea unui publisher de jocuri – deși Ward ar lua în considerare preluarea unui alt publisher public de jocuri privat.

Arabia Saudită rămâne un jucător destul de controversat în rândul profesioniștilor din domeniul sporturilor electronice și al jucătorilor, din cauza asocierii guvernului cu abuzurile privind drepturile omului. În 2020, Riot Games a încheiat un parteneriat cu Neom, un oraș în dezvoltare acolo, după reacții negative uriașe din partea angajaților, a contractorilor și a fanilor. „Ne-am mișcat prea repede pentru a susține acest parteneriat și am provocat fisuri chiar în comunitatea pe care căutăm să o dezvoltăm”, a declarat la vremea respectivă directorul de esports al Riot Games pentru regiune.

Cel mai mare eveniment de gaming din acest an va avea loc la Riad

Ceea ce organizatorii numesc un „festival de gaming”, se anunță a fi unul dintre cele mai mari evenimente de gaming din lume. Gamers8 din 2022 a început pe 6 iulie și a avut loc până pe 8 septembrie, într-un loc special amenajat în Boulevard Riyadh City. Festivalul este organizat de Federația Saudită de e-sports, principala asociație de sporturi sportive din această țară.

Gamers8 Riyadh este în principiu un turneu competitiv între echipe locale și internaționale, care oferă, de asemenea, specific unui festival o mulțime de momente de neuitat pentru gameri. Gamers8 are misiunea de a „îndepărta limitele dintre ceea ce este fizic și ceea ce este virtual”, aducând lumea jocurilor virtuale și a sporturilor de performanță în lumea fizică. Jucătorii și non-jucătorii deopotrivă sunt bineveniți să se alăture distracției. 

Festivalul din anul precedent a organizat șase turnee, cu jocurile cele mai faimoase ale momentului respectiv –  Dota 2, Fortnite, Rocket League, Tom Clancy’s Rainbow Six Siege și PUBG MOBILE. Fondul total de premii s-a  ridicat la suma impresionantă de 15 milioane de dolari, iar turneul Rocket League a acordat un premiu cel mare de 2 milioane de dolari.

Gamers8 din anul 2023 se anunță a fi mult mai mare decât cel din anul precedent. Conform site-ului oficial, sunt anunțate peste 20 de echipe care vor participa la competiție și un prize pool uriaș în valoare de 45.000.000 $ total, aproape triplu față de ediția precedentă. 

Controversele se țin lanț în Arabia Saudită. Potrivit Esports Inside, în ciuda fondului mare de premii, anul trecut, unele organizații de e-sports au refuzat să participe la evenimente. Cel mai relevant caz este echipa Moist Esports, care nu a participat la evenimentul Rocket League din cauza poziției țării față de comunitatea LGBTQ+.

Prințul Faisal bin Bandar bin Sultan, președintele Federației saudite de sporturi sportive, a declarat: „Prezentarea celor mai populare titluri de pe planetă va fi extinsă și mai mult în această vară. Ca să fim sinceri, când ne referim la mai mare și mai bine în această vară – vorbim serios. Abia așteptăm să dezvăluim ceea ce avem pregătit”. 

Articol publicat inițial pe G4Media.ro

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: