Aproape o mie de urși bruni ar putea fi uciși în următorii doi ani

Legea promulgată la două săptămâni după ce o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs în Jepii Mici este criticată de activiștii de mediu.
sursa foto: Vincent M. A. Janssen/Pexels

Legea care aprobă uciderea a peste 400 de urși bruni în 2024 și 2025, pentru a combate atacurile asupra oamenilor, a fost promulgată marți de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege a fost aprobat de Camera Deputaților la mijlocul lunii iulie, la câteva zile după moartea tragică a unei tinere de 19 ani, ucisă de un urs în Jepii Mici.

Tragedia a stârnit o dezbatere națională din cauza brutalității atacului și a nivelului straniu de agresivitate al animalului, dar și cauza măsurilor luate de guvern pentru a gestiona problema urșilor.

Asociația Agent Green, spre exemplu, a anunțat că a dat Ministerul Mediului în judecată “pentru că de 6 ani a blocat planul de acțiune pentru urs” și a anunțat că va sesiza Uniunea Europeană în această privință.

  • Planul poate fi consultat aici.

În viziunea ONG-ului, transmită președintelui Iohannis printr-o scrisoare deschisă, aprobarea legii care permite uciderea a aproape 1.000 de exemplare de urs în mai puțin de doi ani reprezintă “chintesența eșecului sistematic al statului român de a proteja specia de urs brun” și încurajează vânătoarea de trofee.

Autoritățile europene și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea față de această situație. Reprezentanții Comisiei Europene au declarat pentru Euronews că “strategiile proactive” non-letale pentru combaterea conflictelor dintre oameni și urși ar trebui să fi prioritizate și au ținut să menționeze că vânătoarea de trofee contravine legislației UE.

Problema urșilor în România

Conform Parlamentului European, se estimează că în România trăiesc între 7.500 și 8.000 de urși bruni, cea mai mare populație din Europa.

Din 2016, de când vânătoarea de trofee a fost interzisă în România, stabilirea cotelor de urși care pot fi vânați pentru a preveni atacurile și pagubele provocate de aceste animale a reprezentat o problemă controversată, atât în țară cât și la nivel internațional.

După cum arată Euronews, propunerea de a da undă verde pentru împușcarea a peste 400 de urși pe an a mai fost dezbătută în aprilie, cu două luni înainte de atacul din Jepii Mici, însă dezbaterile pe această temă sunt chiar mai vechi.

Unul dintre factorii principali în această conversație este pericolul reprezentat de urși. În perioada 2016-2021, în România au fost înregistrate 154 de atacuri care au rezultat în 158 de răniți și 14 morți, amintesc autoritățile europene.

Cu toate acestea, dintre măsurile propuse de guvern, cele care includ uciderea urșilor bruni au generat răspunsuri puternice din partea populației și a societății civile.

În 2019, spre exemplu, a fost introdus un proiect de lege care ar fi scos specia urs brun de pe lista speciilor strict protejate în România – o petiție lansată de filială românească a ONG-ului internațional World Wide Fund For Nature pentru a se opune proiectului a strâns în jur de 35.000 de semnături.

Când noua lege a fost votată de Camera Deputaților la mijlocul lui iulie, Agent Green a lansat o petiție similară, care a strâns pest 83.000 de semnături până în prezent.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.