
Lideri occidentali și experți se întâlnesc marți, la Berlin, pentru a discuta despre reconstrucția Ucrainei, un nou Plan Marshall estimat la 750 de miliarde de dolari, în timp ce Volodimir Zelenski acuză Rusia că ar ajuta Iranul cu programul nuclear și solicită din nou ajutor Israelului în acest război. Ziua 244 de război începe cu o vizită surpriză a președintelui german Steinmeier la Kiev, iar Națiunile Unite anunță că vor inspecta două locații nucleare din Ucraina, la solicitarea Kievului.
Germania și Uniunea Europeană vor găzdui marți, la Berlin, o întâlnire a experților și oamenilor politici cu scopul de a discuta problema reconstrucției economice a Ucrainei în urma războiului cu Rusia.
“Chiar dacă trebuie să fim mereu atenți cu comparațiile istorice, problema aici este nimic mai puțin decât crearea unui nou plan Marshall pentru secolul 21”, au declarat cancelarul german Olaf Scholz și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citați de DW.
În ciuda acestei declarații ambițioase, conform unui articol publicat de Politico, guvernul de la Kiev nu se poate aștepta încă la decizii concrete. Conferința de la Berlin nu va conține niciun “segment de jurăminte” și “nicio înțelegere politică nu va fi susținută”.
Instituțiile financiare precum Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții, notează Politico, nu sunt de acord cu această lipsă de hotărâre, ele considerând că susținerea financiară cât mai rapidă pentru Ucraina este o parte vitală a procesului de reconstrucție.
“Trebuie să continuăm să susținem Ucraina cu fonduri pentru bugetul lor, pentru că experiența noastră este că dacă nu faci asta…sfârșești cu sărăcie mai mare, cu vieți mai grele, iar reconstrucția poate deveni mai dificilă și mai costisitoare”, a declarat Anna Bjerde, vicepreședintele pentru Europa și Asia Centrală a Băncii Mondiale.
Banca Mondială a estimat în septembrie că reconstruirea Ucrainei ar costa aproximativ 350 de miliarde de dolari, dar prim ministrul ucrainean Denis Smihal a declarat luni că, în prezent, costurile ar ajunge la aproximativ 750 de miliarde de dolari, relatează Reuters.
În timp ce detaliile financiare ale conflictului sunt discutate, Kievul a solicitat controale nucleare din partea Națiunilor Unite în două zone din Ucraina.
Agenția Internațională a Energiei Atomice (IAEA) a declarat că experții săi au fost invitați de guvernul ucrainean să desfășoare “activități de verificare” în două locații nespecificate din Ucraina, una din ele fiind deja verificată în urmă cu o lună, transmite BBC News.
Invitația autorităților ucrainene, notează BBC, pare să aibă legătură directă cu recentele acuzații rusești că Ucraina s-ar pregăti să folosească o bombă murdară, o armă experimentală care îmbină o explozie convențională cu împrăștierea de material radioactiv.
Directorul general IAEA, Rafael Grossi, a specificat că în cadrul ultimului control, “toate descoperirile noastre au fost consistente cu declarațiile de siguranță ale Ucrainei. Niciun material sau activitate nucleară nedeclarată nu au fost descoperite”.
Pe de altă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Rusia că ar oferi ajutor Iranului pentru programul său nuclear.
“După ce și-a extenuat propriile stocuri de rachete, Rusia a mers să caute arme de la alte țări. Le-a găsit în Iran” a afirmat Zelenski, citat de Al Jazeera, făcând referire la dronele kamikaze Shahed 136, despre care Rusia este bănuită că le-ar fi cumpărat de la guvernul iranian.
“Am o întrebare pentru voi: Cum plătește Rusia Iranul pentru toate astea, în opinia voastră? Este Iranul interesat doar de bani? Probabil nu este vorba de bani deloc, ci de asistență pentru programul nuclear iranian” a adăugat președintele.
În opinia lui Zelenski, menționează Al Jazeera, acest parteneriat dintre Moscova și Teheran a fost facilitat, în parte, de decizia Israelului de a nu oferi asistență militară Ucrainei. Guvernul de la Ierusalim a oferit ajutor umanitar, dar continuă să refuze orice livrare de armament, în ciuda cererilor repetate ale Kievului pentru tehnologia Iron Dome-ului, unul din cele mai avansate sisteme de apărare anti-aeriană din lume, deținut de Israel.
“Alianța asta a lor pur și simplu nu s-ar fi întâmplat dacă guvernul vostru ar fi luat o decizie la momentul respectiv”, a declarat Zelenski.
De notat este că guvernul de la Teheran continuă să nege că ar fi vândut armament Rusiei.
“Republica Islamică a Iranului nu a aprovizionat nicio tabără cu arme care să fie folosite în războiul din Ucraina, iar politica sa este de a nu înarma nicio parte cu scopul de a încheia războiul”, a afirmat Hossein Amirabdollahian, ministrul iranian de Externe.
- Elevii constănțeni intră în “Vacanța de schi” în perioada 18-26 februarie - 2 februarie 2023
- Serghei Lavrov amenință Republica Moldova și spune că Occidentul vrea să o transforme în “următoarea Ucraină”/ Autoritățile de la Chișinău: Afirmațiile fac parte din retorica agresivă bine cunoscută a diplomației ruse - 2 februarie 2023
- Victorii pe linie pentru România în etapa de calificare pentru Campionatul European de tenis de masă pe echipe de la Malmo - 2 februarie 2023