
Nicolaie are 37 de ani, două fetițe și o întreagă familie în grijă. A plecat în Italia pentru a-și întreține copiii și părinții, iar în 14 martie s-a întors în România, după ce firma la care lucra a tras obloanele din cauza pandemiei mondiale de coronavirus. Astăzi este izolat în Hotelul Flora, unul dintre centrele de carantinare de pe litoralul românesc și povestește, pentru Info Sud-Est, experiența pe care o trăiește.
Nicolaie s-a întors din Milano, în 14 martie, pentru că firma la care lucra și-a încheiat activitatea, iar el nu avea drept de ședere în Italia. La Milano construia standuri expoziționale pentru diverse evenimente, la un angajator român. Când a izbucnit criza COVID-19, firma a tras obloanele, iar el a fost nevoit să se întoarcă.
A venit cu mașina, cu un coleg de muncă, iar de la Vama Nădlac a fost escortat de poliție direct în hotelul Flora, din stațiunea Mamaia. În România a cunoscut hăul de ură căscat în societate: pe de o parte, cei care cred că ”Diaspora ne infectează” venind acasă, iar pe cealaltă parte, cei care consideră că repatrierea românilor este necesară ca să nu-i uităm pe ai noștri, care sunt dincolo de granițe:
“Am venit din Italia (Milano). Ce să spun, suntem tratați bine, nu mă pot plânge, dar nu-i ca acasă. Am plecat din Milano după o săptămână de când au început să crească cazurile de COVID-19. Eu trebuia să mă întorc acasă, nu am rezidență și nici domiciliu în Italia”, a povestit Nicolaie.
Nicolaie este din Dulcești, un sat aflat la doar 35 de kilometri de stațiunea Mamaia, locul în care a fost băgat în carantină. Plecase la muncă în Italia ca să aibă grijă de cele două fete care trăiesc, astăzi, în satul din Constanța:
“Acasă să zicem că sunt singurul cu partea financiară, doar eu lucrez. Locuiesc împreună cu familia mea, asta însemnând eu, soția, fetele, mama, tata și bunica. Tata e bolnav, nu mai lucrează și face chimioterapie pentru boala pe care o are, bunica e și ea la pat pentru că nu se poate deplasa. Într-un cuvânt, cu un salariu din țară eu nu puteam întreține toată familia plus cheltuielile casei”, povestește Nicolaie.
Bărbatul spune că a fost obligat să găsească surse de bani în afară, că nu a plecat de plăcere și că este mâhnit când aude că ei, Diaspora, sunt considerați un focar de infecție și cei care virusează românii. Omul descrie cum arată carantina din Mamaia:
“Noi, cei denumiți Diaspora, am început să fim: focar de infecții, virusați, lași, criminali. Asta nu-i bine, nu e corect. Apropos, altceva pentru cei ce știu să ne critice și să facă pe cârcotașii: de aici nu se poate ieși afară, suntem păziți de Jandarmerie, nu ieșim la plimbare prin Mamaia. Să ne facem bine înțeleși, că sunt mulți care vorbesc aiurea”, povestește Nicolaie.
“Jalnic. Am ajuns să fim arătați cu degetul de către semenii noștri și făcuți în toate felurile. Am văzut atâta ură în ei că nu credeam că se ajunge aici. Cu ce am greșit că ne-am întors acasă? Am fost nevoiți să o facem, am respectat măsurile impuse de stat de a intra în carantină și a sta închiși 14 zile pentru a-i proteja pe cei de acasă, pe cei din jurul nostru, pe semenii noștri. Tot noi suntem vinovați? Dar ei, că duminică umblau pe faleză, pe plajă, cu copiii? Ei nu greșesc? Cu ce-i deranjăm când noi suntem închiși aici?”, a mai adăugat Nicolaie.
Nicolaie a intrat în carantină în Hotelul Flora în 14 martie. Primul test de coronavirus i-a ieșit negativ. Acum așteaptă să îi fie făcut cel de-al doilea și să termine perioada de izolare, de 14 zile. Despre cei care nu respectă regulile impuse de Guvern, care fug din izolare și îi pun în pericol pe ceilalți, Nicolaie spune că legea trebuie aplicată fără milă:

“Odată prinși, oamenii legii să-și facă datoria fără milă. Iar celor care tratează această situație cu indiferență le transmit următoarele: Oameni buni, hai să avem grijă unii de alții că doar așa putem învinge. Nu mai fiți nepăsători, hai să fim uniți și totul va fi bine!”, a transmis Nicolaie.
Duminică a fost ziua de naștere a fetei sale, pe care el a petrecut-o izolat, singur, în camera de hotel, aflată la doar 35 de kilometri de familie:
“E greu când știi că ești acasă, dar, de fapt, nu ești acasă. După câteva zile de stat închiși într-o cameră vă dați seama că atmosfera devine un pic mai deranjantă. Lipsa de mișcare devine puțin incomodă. De condiții, v-am spus, nu mă pot plânge. E ok, nu putem pretinde mai mult, asta-i situația. Mai mult ar trebui să se preocupe de situația din spitale, că acolo e problema. De bine, de rău, noi suntem sănătoși. Să aibă grijă de cei din spitale”, a conchis Nicolaie.
Sâmbătă, 21 martie, autoritățile au anunțat că aproximativ 1500 de români din Italia vor fi repatriați cu mai multe avioane care vor ateriza pe aeroporul Mihail Kogălniceanu. Anunțul a stârnit dezbateri aprinse în societatea constănțeană, dar și între liderii politici la nivel local. Pe de o parte, Guvernul a considerat că spațiile de cazare generoase de pe litoralul românesc sunt locuri propice de carantinare pentru românii întorși de peste granițe. Pe de altă parte, există multe voci care afirmă că sistemul medical din județul Constanța va fi depășit în cazul în care o parte dintre românii aduși aici ar avea nevoie de asistență medicală.
- Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, la Constanța: ”Zona Mării Negre nu este un butoi de pulbere/ Incidentul dronei prăbușite a fost neprovocat și neprofesionist din partea Rusiei/ Sper că vom asista la o mai bună cooperare a țărilor din regiune” - 25 martie 2023
- De ce nu a vrut Consiliul Județean Constanța să cumpere monumentul istoric “Casa cu Lei”: “Este necesară o intervenție urgentă și de amploare asupra obiectivului, care va implica costuri financiare semnificative” - 22 martie 2023
- Casa cu Lei a fost cumpărată de Monsson Trading: “Intenția noastră este de a restaura monumentul istoric/ Estimăm că va dura trei ani” - 22 martie 2023