
Administrația Națională Apele Române (ANAR) are, în medie, 3 șoferi la un angajat care merge pe teren, conform unui răspuns al instituției la solicitarea Info Sud-Est. ANAR are în total 8721 de angajați, din care 144 dintre ei fac și muncă de teren, iar 447 sunt șoferi. La ABA Prut-Bârlad, Buzău-Ialomița și Jiu sunt angajați câte 5 șoferi la un inspector de teren. În altă situație, o stradă din Constanța a fost rezervată exclusiv angajaților și mașinilor instituțiilor publice, singura din zonă fiind Apele Dobrogea-Litoral și care are în permanență mașinile parcate pe locurile respective.
UPDATE 14.11.2023, ora 12:30 – ANAR a transmis un drept la replică în urma publicării articolului, prin care susține că în cadrul instituției există mai mulți angajați care merg pe teren. Documentul integral, aici.
- ISE a solicitat ANAR să transmită câți angajați are instituția în total, la nivel național, și defalcat pe fiecare administrație bazinală de apă subordonată, câți din aceștia sunt inspectori care merg pe teren și câți sunt șoferi.

În cadrul ANAR funcționează 11 administrații bazinale, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (fără oameni care merg pe teren și cu 5 șoferi la 210 de angajați) și Exploatarea Complexă Stânca-Costești (cu un șofer la 59 de angajați și fără oameni de teren).
În total, ANAR are 8721 de angajați, cei mai mulți în ABA Argeș-Vedea (1052), ABA Mureș (952), ABA Siret (923) și ABA Olt (902). Despre ABA Mureș și ABA Prut-Bârlad, Recorder a publicat două investigații care aveau ca subiect politizarea excesivă a instituției și sinecurile din cadrul acesteia.
Administrațiile bazinale cu cei mai mulți șoferi sunt Mureș (79), Siret (50), Olt (49) și Jiu (48), iar administrațiile cu cei mai mulți șoferi/angajat de teren sunt Prut-Bârlad, Buzău-Ialomița, Jiu (5 șoferi/om de teren), dar și Mureș și Siret cu câte 4 șoferi/om de teren.
ABA Prut-Bârlad, ABA Buzău-Ialomița, ABA Jiu: 5 șoferi la un angajat care merge pe teren.
ABA Mureș, ABA Siret: 4 șoferi la un om care merge pe teren.
ABA Crișuri, ABA Olt: 3 șoferi la un angajat de teren.
ANAR (sediul central), ABA Someș-Tisa, ABA Dobrogea-Litoral, ABA Argeș-Vedea, ABA Banat: 2 șoferi la un om de teren.
O stradă pentru Ape
În Constanța, primăria a dispus ca strada învecinată cu sediul ABA Dobrogea-Litoral să fie rezervată pentru instituțiile publice, singura din zonă fiind ABADL (cu excepția ISU care are propria parcare) și care are mașinile parcate în permanență pe locurile respective.
Sediul Apelor este fix în centrul orașului, cu trafic intens și numeroase societăți care activează în zonă, cafenele, restaurante, iar pe bucata de stradă rezervată Apelor funcționează o tipografie, o grădiniță, cabinete medicale și un magazin.

- Dorian Galbinski, cel mai longeviv reporter BBC România: Excesul de corectitudine politică a dus la reacții foarte periculoase, cum ar fi creșterea curentului de extremă dreapta/ Antisemitismul este în creștere și este periculos, dar unele manifestări sunt de prostie și incultură (interviu) - 19 noiembrie 2023
- Administrația Apele Române are în medie trei șoferi angajați la un om de teren/ La ABA Prut-Bârlad sunt 5 șoferi la un inspector de teren/ ABA Mureș are 79 de șoferi/ Peste 8700 de angajați în total (document, infografice) - 12 noiembrie 2023
- Un sfert din investițiile cu bani UE în satele și comunele din România nu sunt finalizate cu o lună înainte de închiderea PNDR 2014-2022/ Regiunea Centru are cele mai puține proiecte și cel mai mare procent de investiții nefinalizate – GRAFICE - 4 noiembrie 2023