S-a încheiat prima ediție a Festivalului ”Dapyx” Medgidia. Patru zile de reconstituiri istorice și concerte

În perioada 28 aprilie-1 mai, municipiul Medgidia a fost gazda unui eveniment inedit care s-a desfășurat pe Stadionul ”Iftimie Ilisei”. Împrumutând numele unui rege geto-dac, festivalul organizat de Primăria Medgidia a recreat, pentru patru zile, atmosfera vremurilor demult apuse. Dapyx a fost unul dintre cei trei regi care au condus meleagurile dobrogene în jurul anului 30 î.Hr, alături de Roles și Zyraxes. În urma pierderii unei bătălii, în anul 29, Dapyx a fost ucis iar actualul tărâm dobrogean a intrat definitiv sub stăpânire romană. Primăria și-a argumentat decizia prin noutatea evenimentului și prin dorința de a aduce în Medgidia artiști consacrați invitați să susțină concerte la sfârșitul programelor de reconstituire istorică.

Festivalul a debutat în 28 aprilie cu o paradă desfășurată pe arterele principale din Medgidia, condusă de Fanfara Militară alături de 700 de luptători antici și medievali, legionari romani, războinici daci, dorobanți și soldați din Primul Război Mondial. Ceremonia de deschidere a festivalului a avut loc în jurul orei 19:00 și a fost urmată de un mini concert a fanfarei Forțelor Navale. Prima seară s-a încheiat cu un concert folk susținut de Provincialii, Ducu Bertzi & Company, Folk & Rock Company, prezentat de Mircea Taiss.

A doua zi a festivalului a fost rezervată reconstituirilor din perioada antică. Activitatea din tabere a constat în demonstrații de meșteșuguri din antichitate, antrenamente, lupte demonstrative de gladiatori, dansuri antice. În a doua parte a zilei au fost prezentate asociațiile ACC, Amicii Muzeului, Castrum Novis și a echipamentului militar de epocă, moment urmat de dansuri antice și prezentarea asociației Ludus Comitanus și a echipamentului gladiatorilor care au oferit trei demonstrații: Prima bătălie – Lupta lui Spartacus cu romanii, a doua bătălie – Asediul cetății Genucla, a treia bătălie – Lupta tomitanilor cu goții. Seara a fost încheiată de un concert rock susținut de Pasărea Rock, Cargo, Iris și prezentat de Cristi Brancu.

În cea de-a treia zi au avut loc demonstrații de meșteșuguri, antrenamente și lupte demonstrative din perioada Evului Mediu. Seara a fost încheiată de un concert focloric la care au participat Orchestra „Valahia”, Constantin Enceanu, Laura Lavric, Steliana Sima, Lavinia Goste, evenimentul fiind prezentat de Iuliana Tudor.

Ziua de 1 mai, cea care a și încheiat Festivalul ”Dapyx”, a făcut loc perioadelor modernă și contemporană și a constat în reconstituiri istorice din Primul Război Mondial, dar și prezentarea echipamentului militar al NATO. După ceremonia de închidere a festivalului, publicul a fost invitat pe stadion, au fost organizate două tabere și a fost dat startul unei bătălii cu perne. Evenimentul a fost urmat de un concert care a adus pe scenă artiști cunoscuți publicului larg: Feli, Smiley & Band, Carla’s Dreams, Voltaj. Moderatorii concertului au fost Răzvan și Dani. Seara a fost încheiată de mult așteptatul foc de artificii.

Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, la Festivalul „Dapyx“ au participat, în cele patru zile de evenimente, aproximativ 100.000 de persoane.