Premieră la Constanța! Poliția de Patrimoniu a amendat proprietarii de monumente istorice pentru nerespectarea Legii 422/2001. Primele clădiri vizate: Casa cu Lei și Casa Manicatide

Pentru prima dată în Constanța, Poliția de Patrimoniu și Direcția Județeană pentru Cultură Constanța amendează proprietarii unor monumente de patrimoniu pentru nerespectarea legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

În urma unor controale efectuate la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie 2017, reprezentanții Poliției de Patrimoniu Constanța au amendat proprietarii monumentelor de arhitectură Casa cu Lei și Casa Manicatide cu 7000 de lei, respectiv 6000 de lei, conform articolului 55, alin. 1, lit. B din Legea 422/2001, pentru nerespectarea obligațiilor proprietarilor de monumente istorice.

Proprietarul de facto al celor două clădiri este Gabriel Comănescu, omul de afaceri constănțean care derulează business-uri importante în domeniul extracției petrolului și gazelor naturale și care este acționarul majoritar al Grup Servicii Petroliere (GSP). În anul 2015, revista Forbes îl plasa pe Gabriel Comănescu pe locul 6 într-un top al celor mai bogați miliardari români, cu o avere estimată la peste 500 de milioane de euro.

Contactată telefonic, Magdalena Tiță, directorul Direcției Județene pentru Cultură din Constanța a declarat că și instituția pe care o conduce va amenda, în cursul săptămânii viitoare, proprietarii celor două monumente istorice, invocând aceleași articole din Legea 422/2001. Directorul DJC ne-a mai declarat că în luna ianuarie 2017 au fost amendați și proprietarii Palatului Regal din Mamaia cu suma de 8000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor ce le revin celor care dețin monumente istorice.

Acestea sunt primele amenzi date de Direcția Județeană pentru Cultură și Poliția de Patrimoniu Constanța privind nerespectarea obligațiilor impuse de Legea 422/2001 proprietarilor de monumente istorice.

Casa cu Lei este monument istoric de categoria A, cod LMI CT-II-m-A-02799, situat pe strada Dianei nr. 1, clădire datată între 1898-1902.

 

Casa Manicatide este monument istoric de categoria B, cod LMI CT-II-m-B-02849, situată pe strada Nicolae Titulescu nr. 26, datată în anul 1899.

Ambele imobile se află într-o stare avansată de degradare și nicio autoritate competentă nu a sancționat vreodată modul în care au înțeles proprietarii să întrețină cele două monumente istorice.