Istoria terorii comuniste în Dobrogea. Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie a deschis expoziția permanentă dedicată „Epocii de aur“

Există o hartă a memoriei totalitarismului comunist unde lagărele din Dobrogea sunt printre cele mai importante, laolaltă cu cele de la Sighet, Aiud, Râmnicu Sărat sau Piteşti. Canalul Dunăre-Marea Neagră, Periprava sau Capul Midia sunt câteva dintre locurile pe care nomenclatura comunistă şi Securitatea le-au stabilit definitiv în istoria celei de-a doua jumătăţi a secolului al XX-lea în România. Şi, dacă opinia publică de astăzi ar cunoaşte mai bine aceste realităţi, dacă ar înţelege că bună parte dintre realizările infrastructurii dobrogene construite după 1948 are la bază teroarea şi crima, respectul faţă de comunitate ar fi altul. Doar la Constanţa, de exemplu, stadionul „Farul” şi Sala Sporturilor, sunt operele muncii forţate, a deţinuţilor politici iar Spitalul Judeţean, clădire ridicată în anii 1960, este gândit şi proiectat tot de un condamnat, declarat duşman al regimului comunist.

Mare parte dintre mărturiile cele mai cutremurătoare şi din crimele cele mai odioase petrecute în perioada 1948-1964 sunt parte a istoriei Dobrogei iar relevarea acestui trecut este mai mult decât obligatorie. Dacă până acum nicio autoritate locală sau naţională nu s-a gândit la un muzeu al terorii comuniste în Dobrogea, care să adune aceste resurse ale trecutului, a existat, în cele din urmă, o iniţiativă de a pune, într-un spaţiu mai restrâns, câteva dintre fragmentele acestei istorii la dispoziţia publicului larg, a turiştilor care ajung în Constanţa.

Aspecte din perioada cuprinsă între anii 1945 – 1989 sunt dezvăluite publicului printr-o expoziție permanentă proaspăt deschisă la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Vernisajul expoziției a avut loc joi, 17 august a.c., și a făcut neîncăpătoare una dintre sălile instituției muzeale din Piața Ovidiu.
Istorici, șefi de instituții, profesori universitari și rude ale persoanelor care și-au pierdut libertatea sau și-au găsit sfârșitul în comunism au fost prezenți la deschiderea expoziției „Comunismul în Dobrogea“, organizată de MINAC, în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politic din România – Filiala Constanța.

Expoziția este structurată pe trei secțiuni: Aspecte din evoluția politică, economică și culturală a Dobrogei (1945-1989); Gulagul comunist în Dobrogea și Viață cotidiană. Toate acestea reliefează în documente, fotografii și mărturii de epocă diferite momente din istoria regiunii, în mod deosebit a Constanței, într-o perioadă de timp foarte apropiată nouă, cu profunde implicații și în prezent.

Proiectul expozițional a fost realizat în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Penitenciarul București Jilava, Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea (ICEM), Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Constanța și Biblioteca Județeană „I.N.Roman” Constanța.

Realizarea expoziției a fost susținută financiar de Grupul de firme CELCO S.A. – SOCEP S.A.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.