Festivalul Internațional de Teatru „Miturile Cetății” aduce teatrul antic la malul mării

Festivalul Internațional de Teatru „Miturile Cetății”, singura manifestare artistică din România dedicată teatrului antic, se va desfășura în perioada 19 – 27 iunie, la Constanța. Ajuns la cea de-a doua ediție, evenimentul cultural este organizat de Teatrul de Stat Constanța, sub egida Consiliului Județean Constanța.

„Festivalul Internațional de Teatru „Miturile cetății” este o celebrare a tradiției teatrale pe aceste meleaguri, făcând un arc peste timp cu antichitatea. Este un fapt dovedit că în Dobrogea, la Pontul Euxin, se juca teatru încă de acum două milenii. Dovada este pe frontispiciul festivalului: această mască teatrală și altele similare erau folosite și ca ornamente în casele oamenilor, fiind descoperite în anii 60, la Mangalia, în ruinele unui antic atelier de ceramică”, a declarat actrița Dana Dumitrescu, directorul Teatrului de Stat Constanța.

La Festivalul Internațional de Teatru „Miturile Cetății” 2017 vor participa 20 de trupe din România, Italia, Franța, Bulgaria, Coreea de Sud, SUA, Serbia și Republica Moldova. Selecționerul festivalului este Doru Mareș, unul dintre cei mai apreciați critici de teatru din România, cu peste 35 de ani de experiență, premiat în anul 2015 de către UNITER.

Festivalul are două secțiuni: Teatru antic și Abordarea miturilor în texte contemporane. Pe parcursul celor nouă zile de festival vor avea loc și lansări de carte, conferințe și colocvii.

”Privim festivalul „Miturile Cetății” ca pe o abordare provocatoare a culturii si a resurselor culturale. Vrem să oferim publicului constănțean, dar și celor care ne vizitează, ocazia de a aprecia adevăratele valori. În același timp, festivalul își propune revitalizarea vieții culturale. Îmi doresc ca orașul și județul nostru să devină un important centru cultural. Publicul constănțean merită un act cultural de calitate!”, a subliniat Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Noutatea ediției din acest an este că Festivalul se va desfășura în spații tradiționale precum Teatrul de Stat Constanța, Teatrul pentru Copii și Tineret ”Căluțul de Mare”, dar și în locații neconvenționale: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Edificiul Roman cu Mozaic, în Piața Ovidiu și în parcarea din vecinătatea ANR.

Mai multe informații despre Festival găsiți pe adresa de facebook:https://www.facebook.com/Festivalul-de-Teatru-Miturile-Cetatii-324247667988335/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *